G4Media.ro

O nouă provocare pentru preşedinte. Secţia pentru judecători a CSM îi cere…

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție / Sursa: site oficial

O nouă provocare pentru preşedinte. Secţia pentru judecători a CSM îi cere să numească o judecătoare controversată la şefia Secţiei Contencios a Înaltei Curţi

Secţia pentru judecători a CSM a înaintat preşedintelui României propunerea de numire în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe o perioadă de 3 ani în persoana judecătoarei Corina Alina Corbu. Vezi aici.  Această secţie poate anula Hotărârile de Guvern, iar şeful ei poate face parte din completul care dă sentinţele pentru excluderea magistraţilor din profesie.

Judecătoarea Corbu a fost judecată însă pentru favorizarea faptuitorului şi a fost achitată definitiv în dosarul colegei sale, Gabriela Bîrsan. Chiar dacă a fost achitată, semnele de întrebare rămân. G4media.ro a semnalat aici despre ce e vorba.

Suspiciuni cu privire la achitarea judecătorilor care le-au averizat pe colegele lor că sunt monitorizate. Judecătorii Anton Pandrea şi Corina Alina Corbu au fost acuzaţi de DNA că le-ar fi avertizat pe colegele lor, judecătoarele Iuliana Puşoiu şi Gabriela Bîrsan, că sunt interceptate, după ce chiar magistratul Pandrea a emis autorizaţia de interceptare. Anton Pandrea a fost şeful Secţiei Penale a ICCJ, iar judecătoarea Corbu era o apropiată a lui. Judecătoarele Bîrsan şi Puşoiu erau acuzate că ar fi primit diverse cadouri ca să favorizeze în procese firmele unui om de afaceri. Afaceristul i-ar fi plătit judecătoarei Puşoiu, prin intermediul avocaţilor, o excursie în Malaezia şi o petrecere la Marriott. Judecătoarei Bîrsan i-ar fi plătit biletele de avion până la Stuttgart, o petrecere la Moulin Rouge în Paris, o poşetă Channel, pantofi şi ar fi pus la dispoziţia fiului ei apartamentul lui din Paris, timp de 2 luni. În schimb, judecătoarea Bîrsan l-ar fi favorizat în procese ceea ce a condus, de exemplu, la faptul că una dintre firmele omului de afaceri nu a mai fost nevoită să plătească către Fisc aproape 1.300.000 de lei taxe.

În cazul judecătorilor Pandrea şi Corbu, instanţa a ajuns la concluzia că nu sunt probe privind favorizarea făptuitorului, deşi procurorii au depus la dosar interceptări cu judecătoarea Iuliana Puşoiu când susţinea chiar ea că a fost avertizată de judecătoarea Corbu. Mai mult, una dintre persoanele cu care vorbea Puşoiu a confirmat interceptările în cadrul procesului.

”Convorbirile telefonice şi înscrisurile aflate la dosarul cauzei se coroborează şi cu declaraţiilor martorilor Arhip Cornelia, Trestianu Viorica, Măniguţiu Nicolae şi Bărbulescu Lidia (fost preşedinte al ICCJ .n.r.). În declaraţia dată în cursul urmăririi penale, martora Arhip Cornelia a confirmat „că într-o convorbire telefonică, înainte de a pleca în excursia din Malaezia, Puşoiu Iuliana i-a spus că a auzit de la Corbu Corina că ar avea urmărit telefonul, ea, Bîrsan Gabriela Victoria şi Gherbovan Silinescu Claudia (avocata omului de afaceri – n.r.). Mai precis, martora a afirmat că inculpata Corina Corbu i-a spus inculpatei Puşoiu Iuliana că a aflat de la Pandrea Anton despre ascultarea telefoanelor”, se arată în concluziile scrise ale procurorilor.

Cu toate acestea, instanţa a considerat că există o singură sursă a informaţiei potrivit căreia magistraţii Pandrea şi Corbu le-ar fi avertizat pe colegele lor, Puşoiu şi Bîrsan, adică doar Iuliana Puşoiu. Instanţa a apreciat că judecătoarea Puşoiu nu ar fi fost credibilă (deşi a fost interceptată), întrucât ar fi ştiut că este monitorizată şi ar fi spus special la telefon aceste lucruri ca să-şi preconstituie probe în apărare!

Vot în prezenţa ministrului. Decizia Secţiei pentru judecători a CSM a fost luată cu 6 voturi, printre care şi ministrul Tudorel Toader. 4 judecători au fost împotrivă şi un vot a fost anulat. Surse din CSM au arătat G4media că interviul judecătoarei Corbu s-a amânat iniţial întrucât lipsea ministrul şi ea a invocat că nu se poate prezenta pentru că ar fi avut o afecţiune medicală în timpul nopţii. În plus, ministrul nu prea vine la şedinţele Secţiei pentru judecatori a CSM, însă de această dată a ţinut să o facă. Secţia pentru judecători a CSM este dominată de judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, în jurul cărora s-a constituit o majoritate. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de detenţie efectivă în două dosare de corupţie. Judecătoarea Baltag este o obişnuită a platourilor Antenei 3.

De ce este importantă şefia Secţiei de contencios a ICCJ. Este Secţia care poate anula actele Guvernului precum Hotărâri de Guvern sau ordine de miniştri. Şeful Secţiei Contencios poate participa în Completul de 5 judecători în materie civilă care dă sentinţele privind sancţionarea magistraţilor. De exemplu, Secţia pentru judecători a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu. Ea a contestat decizia la ICCJ şi C5 civil i-a anulat sancţiunea şi i-a înlocuit-o doar cu o mutare temporară la o altă curte de apel din ţară.

Ce poate face Klaus Iohannis. Potrivit legii actuale, preşedintele poate respinge propunerea judecătoarei Corbu, însă, în acelaşi timp, Guvernul îl poate reclama la CCR, iar Coaliţia PSD-ALDE îl poate ameninţa cu suspendarea şi cu solicitarea banilor încasaţi pe casa de la Sibiu pierdută în instanţă. Potrivit noilor legi ale Justiţiei, preşedintele este exclus din procedura de numire a sefilor Secţiilor ICCJ. Ministrul propune şi Secţia de judecători a CSM numeşte.

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Judecatoarea nu raspunde la comenzile binomului,Kovesi a incercat sa o matraseasca si sa o bage la puscarie nevinovata,a fost insa achitata dar cei care au fabricat dosarul vad ca stau bine mersi.

    • sa ai parte de sanatate cat este ea de cinstita ‘….dragule …..vezi ca-tzi curge sange din nas , ce-s cu bubutzele alea pe tine ?, si deschide dracu fereastra ca putzi a hoit ……ha ha ha ha

    • Sectia pentru judecatori din CSM si Inspectia Judiciara au incaput pe mina mafiei psd si alde.
      Judecatorii corupti din CSM au cerut excluderea din magistratura a exceptionalei judecatoare Camelia Bogdan.
      Aceiasi judecatori corupti din CSM, aflati in solda mafiei psd si alde, au refuzat sa o apere pe exceptionala Sefa a DNA, Kovesi.
      In CSM, mafia psd si alde a infiltrat, in afara de citiva judecatori corupti si doua likele, chipurile, din partea Societatii Civile.

    • Alinutza e Kovesi mascata sau Coldea!

  2. De unde rezulta, ca sectia de juzi a CSM nu are nume curate pentru functia aia. Tot ei intre ei, sa nu se simta vreunul discriminat, ca s-ar aduce un om cu o carte de vizita curata.
    De ce n-o aduc pe Stanoaica sau pe Costiniu, ca tot n-au ce face, ar mai une si ele umarul la distrugerea Justitiei.

    Ce om a gasit Lazar pentru DNA si ce exemplar au gasit juzii CSM, majoritar adepti ai sociopatului Dragnea. Ala pentru ca voteaza impostorul Toader nu poate fi decit un om santajabil si coruptibil, altfel nu s-ar obosi Slugarel, vesnic in cautare de rebuturi bune de pus pe functii ce-i servesc aluia care a furat de la copii saraci si-a fost condamnat pentru asta.

    • Gata nu mai e bun CSM-ul cand nu respecta ordinele binomului!

    • Pentru pudila :
      Nu exista si nu a existat niciun binom.
      In justitie sunt multi judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd si alde.
      Daca dosarul unui infractor din mafia psd si alde ajunge pe mina unui judecator corupt, infractorul este achitat sau, daca chiar nu se poate, este condamnat, simbolic, cu suspendare.
      Daca dosarul unui infractor ajunge pe mina unui judecator cinstit, corect, competent, incoruptibil si nesantajabil, infractorul este condamnat.
      In CSM, atunci cind majoritari erau judecatorii cinstiti, CSM-ul era bun. Acum, cind majoritari sunt judecatorii aflati in slujba mafiei psd si alde, CSM-ul nu mai este bun.
      In Sectia pentru procurori, majoritari sunt cei cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili.

    • Deci factorul decisiv pentru care un judecator e bun si incoruptibil este daca baga psdisti in puscarie,daca da vreo achitare e clar ca el e rau,am inteles,interesanta teorie!

    • Pentru pudila :
      Factorul decisiv pentru care un judecator e bun si incoruptibil este daca baga infractori psdisti in puscarie, daca da vreo achitare a unui infractor, e clar ca el e rau.

  3. Chanel se scrie cu un singur n.

  4. Ma întreb cum unora nu le este rusine de nimic.A fost un dosar in care fapta nu a existat.Ce suspiciune sa mai existe?Combaterea corupției in România,făcută de acea savanta de renume mondial,înseamnă doar eliminarea celor care nu convin unora sau altora.Asta nu înseamnă ca nu exista corupție,dar nu știu sa facă dosare ,cu probe reale,sunt neștiutori de carte,răspund la comanda celor de care depinde rămânerea lor in funcție.Ti se face scârbă de asemenea mediocri.

    • Pentru laura :
      Nu a fost niciun dosar, in care sa nu existe fapta.
      Procurorii nu fac dosare si nu trimit pe cineva in judecata, decit pe baza de probe solide.
      Dosarele procurorilor sunt verificate temeinic de sefii lor si de de sefii sectiei.
      Dosarele sunt verificare apoi de judecatorii de la Camera preliminara.
      Nu se poate sa ajunga in instanta dosare fara probe temeinice.
      Exista insa judecatorii corupti sau santajabili care ignora probele.
      Niste judecatori corupti, aflati in solda mafiei, si-au permis sa achite niste infractori din mafia psd si alde. Faptele exista si sunt probate temeinic.
      Daca probele sunt marturii mincinoase, cei care au facut marturiile mincinoase sunt pedepsiti. Nu este vina procurorilor daca cineva a facut marturii sau denunturi mincinoase.

    • Asa e numai probe temeinice emit procurorii,la fel ca celebru Negulescu zis Portocala,o mare somitate din casta porcurorilor,asta de comenteaza mai sus e tampit sau trage pe nas!

    • Pentru pudila :
      Probele administrate de Negulescu au fost foarte temeinice.
      Niste judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd si alde, in complicitate cu alti infractori si likele din presa, au pus la indoiala probele, s-au legat de tot felul de aberatii, pentru a-i scapa pe puscarie pe cei din clanul Cosma.

  5. noile legi ale justitiei n-au intrat inca in vigoare si deci tot cele vechi sunt aplicabile.
    in acest context trebuie facuta analiza

  6. ce poate face iohanis
    – sa zica ca sustine jutitia
    – sa zica ca priveste cu atentie
    – sa zica ca urmareste cu ingrijorare
    – sa citeasca 30 de zile
    – sa trimita pe dobrovolski sa citeasca numirea

  7. Pentru cine mi-a răspuns sub anonimat(nu are minima decenta de a-și spune numele).Nici nu ar trebui sa pierd timp cu asemenea specimene,dar am s-o spun pe de-a dreptul,ca nu merita sa fii elegant cu asemenea ignoranți.Cat de prost trebuie sa fii sa crezi ca toți procurorii sunt perfecti,imaculați,fără de pata,ei fac niște dosare impecabile,cu probe solide și doar judecătorii sunt prosti și slugile puterii?Ramai la părerea ta ,draga ignorantule.Pe cei ca tine trebuie doar sa-i ignori.N-o sa înțelegi niciodată nimic din nimic.Sa fii sănătos!A,și apropos,și Portocala și Onea făceau dosare impecabile?