G4Media.ro

O nouă tehnică de imprimare 3D ar putea ajuta la repararea leziunilor…

Sursa foto: Pexels / Cottonbro Studio

O nouă tehnică de imprimare 3D ar putea ajuta la repararea leziunilor cerebrale

Cercetătorii ar putea ajuta la repararea leziunilor cerebrale prin imprimarea 3D a celulelor stem umane. O nouă tehnică a fost dezvoltată și ar putea ajuta persoanele care suferă de leziuni cerebrale. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au reușit să imprime în 3D celule neurale pentru a imita cortexul cerebral sau stratul periferic al creierului, relatează euronews.com.

Cortextul este responsabil pentru funcții importante precum limbajul, memoria, raționamentul sau luarea deciziilor. Când aceste celule imprimate în 3D au fost implantate în segmente de creier de șoarece, ele s-au integrat cu țesutul gazdă, a declarat universitatea. Descoperirile au fost publicate în jurnalul Nature Communications.

„Această avansare marchează un pas semnificativ către fabricarea de materiale cu structura și funcția completă a țesuturilor naturale ale creierului”, a declarat autorul principal Dr. Yongcheng Jin de la Departamentul de Chimie al Universității din Oxford.

„Acest lucru va oferi o oportunitate unică de a explora funcționarea cortexului uman și, pe termen lung, va oferi speranță persoanelor care suferă de leziuni cerebrale”, a adăugat el.

Niciun tratament pentru leziunile cerebrale

Descoperirile vin în contextul în care europenii se uită la Cupa Mondială de Rugby, în ciuda acțiunilor legale iminente împotriva organismelor de conducere ale sportului legate de leziunile cerebrale.

Leziunile traumatice ale creierului pot fi cauzate de sporturile de contact, traume sau accidente vasculare cerebrale și, în mod obișnuit, duc la deteriorarea cortexului cerebral.

Chiar dacă milioane de oameni din întreaga lume suferă de astfel de leziuni, nu există tratamente eficiente.

Terapiile de regenerare tisulară, care utilizează celule stem ale unei persoane pentru a repara țesuturile deteriorate, sunt una dintre opțiunile explorate pentru tratarea acestor tipuri de leziuni cerebrale.

Cu toate acestea, nu a existat o modalitate de a le face să interacționeze corespunzător cu țesutul natural al creierului.

Cum au reușit cercetătorii acest lucru?

Au folosit o tehnică numită „imprimare cu picături” pentru a crea două „bio-țesuturi” din celule stem pentru a produce o structură cu două straturi. Celulele stem au potențialul de a se transforma în tipurile de celule găsite în majoritatea țesuturilor umane și pot fi ușor derivate din celule prelevate de la pacienți, fără a provoca o reacție imunitară.

Cercetătorii au continuat să testeze țesuturile ex vivo, implantându-le în segmente de creier de șoarece – o secțiune disecată a creierului lor. Au constatat că celulele cerebrale s-au integrat bine cu celulele de șoarece existente, cu celulele umane și cele de șoarece „comunicând între ele”.

Cercetătorii doresc acum să îmbunătățească metoda lor de imprimare 3D pentru a crea țesuturi cerebrale care să imite mai bine creierul uman.

„Dezvoltarea creierului uman este un proces delicat și elaborat cu o coregrafie complexă. Ar fi naiv să credem că putem recrea întregul progres celular în laborator”, a spus autorul principal, profesorul Zoltán Molnár de la Departamentul de Fiziologie, Anatomie și Genomică al Universității Oxford.

Cu toate acestea, aceste rezultate arată un progres semnificativ „pentru a forma unitățile funcționale de bază ale cortexului cerebral”, a adăugat el. În viitor, aceste țesuturi cerebrale ar putea ajuta la tratarea leziunilor cerebrale, la testarea de noi medicamente și la studiul modului în care creierul se dezvoltă și funcționează.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Foarte tare