O nouă teorie a conspirației. Le Point: De ce nu este boala Lyme un “experiment secret al Pentagonului”
Această teorie a conspirației a fost preluată de numeroase media. Un cercetător american ne explică de ce ea este absurdă din punct de vedere științific, transmite Rador, citând Le Point. Luați o boală care produce multe îngrijorări și fantezii și faceți asocierea cu Pentagonul. Veți obține o teorie a conspirației cu succes garantat, scrie Le Point.
Știrea că maladia Lyme ar putea fi rezultatul unui experiment secret al armatei americane care ar fi dat greș a fost publicată în Franța miercuri la începutul după-amiezii de “Ouest-France”. Ea a apărut în Apple News, revista presei pe iPhone, accesată cu sute de mii de clicuri.
Majoritatea ziarelor mari, de la “Le Monde” la … “Le Point”, au reluat-o, fără o contrapondere științifică prin care să se sublinieze că ne aflăm în realitate în plin scenariu al unui tehno-thriller à la Michael Crichtonque…
La început a fost apariția unei cărți – “Bitten: The Secret History of Lyme Desease and Biological Weapons” a lui Kris Newby, o fostă bolnavă de boală Lyme cunoscută pentru modul senzațional de a trata subiectul. Kris Newby este adesea prezentată în media ca o cercetătoare sau profesoară de la Stanford (ca în articolul din “Ouest-France”, care o crede de altfel bărbat…), în vreme ce ea este de fapt “jurnalist de știință”.
Autoarea, fără a furniza vreodată dovezi, explică faptul că epidemia are la origine un laborator de teste biologice pe animale al guvernului american, situat pe Plum Island (loc ce a făcut deja obiectul mai multor teorii ale conspirației).
Potrivit ei, căpușele folosite ca arme biologice ar fi scăpat din centru și ar fi contaminat populația din împrejurimi. Această teorie a conspirației a fost emisă în 2004 de Michael Carroll în lucrarea “Lab 257: The Disturbing Story of the Government’s Secret Plum Island Germ Laboraty”.
Dar reprezentantul republican de New Jersey, Chris Smith, i-a dat o credibilitate politică, cerând Ministerului Apărării, printr-un amenament, deschiderea unei anchete.
Ziarul canadian “La Presse” a arătat cum au folosit șarlatanii această teorie pentru a întări ideea pacienților îngrijorați că autoritățile medicale le mint…
Cât despre RT France, a prezentat cu plăcere această ipoteză calificată drept “legitimă”, invitând în platou un “expert”, editorul și scriitorul Aymeric Monville, cunoscut pentru pozițiile sale anti-atlantiste, care se întreba dacă “poporul american mai are control asura propriei armate”.
Am intervievat un cercetător incontestabil, Rick Ostfeld de la Cary Institute of Ecosystem Studies și co-director al Tick Project. Acest cercetător american studiază căpușele care transmit boala Lyme de decenii.
Specialist în ecologia maladiilor infecțioase, el demonstrează de ce această teorie nu numai că este absurdă, dar și că niște căpușe ar fi un auxiliar militar foarte prost.
Le Point: Ia amploare o teorie a conspirației care explică faptul că maladia Lyme ar fi de fapt o armă biologică dezvoltată de Pentagon. E bazată pe cartea “Bitten: The Secret History of Lyme Desease and Biological Weapons” de Kris Newby. Din punct de vedere științific, această maladie, diagnosticată – și nu “apărută” – pentru prima dată în anii ’70 la Old Lyme (Connecticut), poate avea legătură cu un experiment militar care ar fi avut loc între anii 1950 și 1970?
Rick Ostfeld: Bacteria care produce boala Lyme, Borrelia burgdorferi, există în forma ei actuală de cel puțin 60.000 de ani. Acest lucru este bazat pe probe moleculare având legătură cu acumularea de schimbări în genomul ei. Un corp mumificat descoperit de o expediție a “National Geografic” în Alpi, care a fost datat ca având 5.000 de ani, era infectat de această bacterie a maldiei Lyme. Specimene de muzeu de șoareci cu labe albe din Statele Unite, colectate la începutul secolului al XX-lea, au fost de asemenea infectate de Borrelia burgdorferi. Foarte clar, acest agent patogen este vechi și nu a putut fi creat într-un laborator la jumătatea secolului al XX-lea.
Le Point: Kris Newby și înaintea ei Michael Carrol în 2004 fac din laboratorul de la Plum Island (New York) epicentrul maladiei. Are asta sens din punct de vedere geographic?
Rick Ostfeld: Maladia Lyme este la fel de curentă în Europa și în alte părți. Fenomenul medical Lyme a fost descris în Europa în scolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, chiar dacă nu se știa ce organism produce boala. După câte știu, nu există nicio dovadă că bacteria s-a răspândit din America de Nord spre Europa, ci există anumite dovezi că s-a petrecut exact invers (chiar dacă în urmă cu mii de ani).
Le Point: Dacă suntem cinici, căpușele sunt o bună armă biologică?
Rick Ostfeld: Căpușele sunt foarte lente, sunt în stare să se deplaseze singure numai câțiva metri. Nu pot zbura, sări sau găsi o gazdă umană la distanță. Ele trebuie să găsească o gazdă de trei ori în timp de doi ani pentru a supraviețui în vederea reproducerii. Fiecare generație de căpușe trebuie să fie infectată de o gazdă animal pentru a deveni periculoasă, căci mamele căpușe nu transmit bacteria urmașilor. Lyme nu este decât o maladie benignă în primele săptămâni sau luni după infectare și doar câteva luni mai târziu unii pacienți dezvoltă simptome severe. Bacteria nu se transmite de la om la om. Fiecare caz nou necesită o mușcătura de căpușă. Și la modul general, aceste bacterii sunt foarte vulnerabile la antibiotice. Din toate aceste motive, nu pare a fi o armă biologică foarte eficientă…
Le Point: Reprezentantul republican Chris Smith a prezentat un amendament, aprobat de Camera Reprezentanților, care cere Ministerului Apărării să ancheteze în legătură cu aceste presupuse experimente secrete. Ce vă inspiră asta?
Rick Ostfeld: Amendamentul a fost aprobat de Camera Reprezentanților, dar mai trebuie să treacă prin Senat pentru a fi în vigoare. Aș prefera Congresul să se întrebe mai curând cum să finanțeze cercetarea și prevenția față de propagarea rapidă a maladiilor având legătură cu căpușele…
Le Point: În Franța, ca și în Statele Unite, exită o mare neîncredere la pacienții afectați de Lyme și la asociații față de autoritățile științifice. Sunt justificate acest temeri și supărări?
Rick Ostfeld: Cred că multe dintre aceste temeri și supărări îndreptate împotriva științei și oamenilor de știință sunt bazate pe neînțelegeri. Evident, există cercetători mediocri și erori științifice, dar bilanțul științei, dacă ne uităm la civilizația noastră, este elocvent. Conflictele științifice trebuie rezolvate de cei mai buni cercetători și conflictele între cercetători și marele public printr-o mai bună instruire. Este un rol-cheie al guvernelor să le susțină pe amândouă.
Le Point: Un vaccin ar putea rezolva problema maladiei Lyme?
Rick Ostfeld: Vaccinurile sunt o parte a soluției, dar nu vor fi suficiente doar ele. Trebuie să găsim și metode mai bune, compatibile cu mediul, pentru a controla căpușele, să avansăm în înțelegerea acestor animale ca și a agenților patogeni și să ajungem la diagnostice mai bune ale bolii Lyme.
Sursa: Le Point/ Rador/ Traducere: Gabriela Sârbu/ Sursa Foto: Realitatea.net
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii