O nouă tulpină indiană depistată în Marea Britanie. Imunologul Ștefan Dascălu: Există posibilitatea ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente, iar aceasta este principala noastră îngrijorare în momentul de față
În Marea Britanie a fost detectată o nouă tulpină de virus originară din India, unde numărul zilnic de infecții a depășit 200.000. Ce se știe despre această nouă tulpină și cât de periculoasă este ea? Imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford, explică într-un interviu la RFI care pot fi caracteristicile acestei noi tulpini apărută foarte recent.
Ștefan Dascălu: Când ne referim la procesul mutației, ne referim la modificări care pot apărea în cadrul virusului. Această dublă mutație reprezintă practic două modificări prezente simultan într-o tulpină de virus.
Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.
Totodată proteina Spike este ținta răspunsului nostru imun, în special în urma vaccinării. La momentul de față, toate vaccinurile aprobate țintesc spre această proteină Spike. Or răspunsul imunitar este direcționat împotriva unei proteine Spike de referință, cea practic conținută în vaccin.
Or dacă proteina Spike nu corespunde într-o măsură destul de mare cu proteina Spike a virusului Spike aflat în circulație există posibilitatea ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente, iar aceasta este principala noastră îngrijorare în momentul de față.
Totodată, fiind o modificare în cadrul proteinei Spike noile tulpini pot avea și acest avantaj, fie de a se transmite mai ușor, fie de a infecta celulele mai ușor și de a cauza o simptomatologie mai severă.
Reporter: Referindu-ne în mod specific la această dublă mutație a virusului apărut în India, ce este caracteristic?
ȘD: Deocamdată nu știm destul de mult ca să ne pronunțăm, știm doar că în India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.
Dar sigur că acest lucru trebuie testat, trebuie să vedem cât de bine răspunde sistemul nostru imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină pentru a evalua cât de mult a influențat această dublă mutație eficacitatea răspunsului nostru imunitar.
Eu sunt totuși optimist că ambele mutații sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuși restul proteinei rămâne funcțională și sunt convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va suficient de bun ca să protejeze față de simptomatologia severă cauzată de infecția cu această nou tulpină.
De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină.
Reporter: Cum pot testele Coronavirus să distingă între diferitele tulpini, cum știm când cineva e infectat cu tulpina britanică, cea sud-africană, cea braziliană sau cea indiană?
ȘD: Aici ține într-adevăr de metoda de testare, practic nu ține de testele PCR care demonstrează prezența virusului, noi trebuie să identificăm secvența virusului respectiv.
Asta înseamnă că trebuie să decodificăm materialul genetic, or asta implică o metodă destul de dificilă, de anevoioasă de a identifica noile tulpini și anume secvențierea genetică. Aceasta durează circa patru – cinci zile pentru a determina cu exactitate ce secvență de aminoacizi și implicit de ARN are virusul respectiv.
Totodată au apărut metode noi care pot identifica aceste tulpini mult mai repede și în Marea Britanie se testează o metodă prin PCR pentru a detecta noile variante în funcție de anumite regiuni ale codului lor genetic care sunt mai predispuse mutațiilor și în funcție de rezultatul acelui test PCR se poate clasifica tulpina respectivă într-o anumită familie de tulpini care pot avea anumite modificări.
Această metodologie ne permite mult mai repede, în mai puțin de jumătate din timpul alocat secvențierii genetice, care este și scump de efectuat și necesită aparatură specială, să identificăm aceste tulpini cu un grad mai ridicat de pericol, să facem anchetele epidemiologice necesare și să plasăm în carantină contacții și oamenii care au aceste tulpini pentru a preveni răspândirea lor în cadrul populației.
Reporter: Există posibilitatea unui număr infinit de mutații la acest virus?
ȘD: Există un plan după care virusul poate suferi mutații, care este totuși limitat, adică mutațiile pot avea loc, dar există un număr limitat de modificări pe care le poate avea virusul și totodată ca el să rămână funcțional, pentru că majoritatea mutațiilor pe care le suferă virusul sunt nefavorabil transmisiei, nefavorabile ciclului de replicație al virusului.
Câteva dintre mutații, foarte puține, îi pot oferi un avantaj, fie prin rezistența la răspunsul imunitar, prin evadarea răspunsului generat de anticorpii noștri, fie printr-o infecțiozitate mai mare care îi permite virusului să infecteze mai mulți oameni și așa mai departe.
Trebuie să ne gândim că aceste fenomene au loc la nivel de populație, deci există o posibilitate destul de mare ca o astfel de mutație să apară, ținând cont de numărul mare de infecții.
Este suficient ca acest fenomen să se petreacă o singură dată și să se propage prin infecție ulterioară la alți oameni.
Dar revenind la întrebarea inițială, nu există un număr infinit de posibilități, dar există un număr destul de mare, la nivel molecular o mică schimbare poate avea efecte dramatice, dar în general nu ne așteptăm la multe astfel de evenimente favorabile virusului.
Este însă suficient să avem doar câteva pentru ca o nouă tulpină, mai infecțioasă sau mai rezistentă la răspunsul imunitar fie prin vaccin, fie prin infecție naturală, să apară.
Sursa: Radio France Internationale
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii