O nouă turbină eoliană fabricată în Israel permite desalinizarea apei fără a avea nevoie de electricitate / Invenția ar putea genera o revoluție în ceea ce privește apa desalinizată la nivel mondial
În Israel, marea curge aproape literalmente în robinetele noastre. Noi, israelienii, ne mândrim cu realizările țării noastre în domeniul desalinizării, cu cinci uzine răspândite pe țărmul israelian al Mediteranei, care produc apă potabilă echivalentă cu aproximativ 75% din consumul național de apă menajeră, și alte 2 instalații care urmează să fie construite în anii următori, transmite ynetnews.com
O soluție perfectă pentru o țară deșertică? Poate, însă totul are un cost: pentru a face apa de mare sau apa salmastră potabilă, uzinele de desalinizare din Israel consumă foarte multă energie electrică.
O nouă invenție, prezentată recent la cea de-a 5-a conferință bianuală a studenților de la Grand Water Research Institute (GWRI), încearcă să rezolve această problemă energetică și ar putea chiar să creeze o revoluție în ceea ce privește disponibilitatea apei desalinizate la nivel mondial.
Această invenție a cercetătorilor de la Technion constă într-o turbină eoliană unică, care nu are nevoie de energie electrică pentru a funcționa și care este ieftină și ușor de utilizat și întreținut.
Energia electrică consumată în prezent de procesele de desalinizare se ridică la aproximativ 3,5 kilowați-oră (kWh) pentru fiecare metru cub de apă. Pentru exemplificare, aproximativ 4% din toată energia electrică produsă în Israel în 2015 a fost utilizată pentru desalinizare.
În plus față de costurile de mediu ridicate ale unui consum de energie atât de mare – energie care este produsă în Israel în principal prin arderea combustibililor fosili – nevoia de atât de multă energie electrică menține tehnologia de desalinizare și purificare a apei în afara razei de acțiune a peste un miliard de oameni din întreaga lume care nu au acces la apă potabilă curată.
În centrul noii invenții se află o turbină necunoscută de mulți – turbina eoliană cu axă verticală (VAWT). Această turbină se rotește în jurul unei axe verticale (pentru a vizualiza mișcarea paletelor turbinei, imaginați-vă un om care aleargă în jurul unui stâlp electric), spre deosebire de turbinele eoliene mai cunoscute, a căror axă este orizontală.ן
În ciuda prevalenței turbinelor cu axă orizontală, la Technion au fost dezvoltate configurații speciale de palete VAWT.
„Vârful paletei unei turbine eoliene „normale” se învârte de aproximativ șapte ori mai repede decât vântul care o mișcă, în timp ce paletele noastre se învârt cu aproximativ aceeași viteză ca și vântul – adică de până la 7 ori mai încet decât turbinele eoliene tradiționale”, explică David Keisar de la Facultatea de Inginerie Mecanică din cadrul Technion, care a efectuat cercetarea – îndrumat de profesorul David Greenblatt – ca parte a tezei sale de doctorat în cadrul Grand Technion Energy Program (GTEP).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu