G4Media.ro

O nouă variantă a coronavirusului cu un număr „extrem de ridicat” de…

Foto: Imperial College Londra

O nouă variantă a coronavirusului cu un număr „extrem de ridicat” de mutaţii a fost detectată în Africa de Sud

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă, potrivit AFP şi Reuters.

„Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţă de presă online.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.

Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept ”preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.

„Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii”, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă.

În acest moment, specialiştii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei forme de virus.

Apariţia noii variante este fără îndoială la originea creşterii „exponenţiale” a contaminărilor din ultimele săptămâni, potrivit ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, prezent la conferinţa de presă.

Alte cazuri au fost semnalate în ţara vecină Botswana şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud.

Africa de Sud, care se teme de izbucnirea unui nou val de infectări cu noul coronavirus până la sfârşitul anului, este în mod oficial ţara cea mai afectată de pandemie de pe continentul african, înregistrând peste 2,9 milioane de cazuri şi peste 89.600 de decese.

La nivel global, pandemia este dominată în prezent de propagarea variantei Delta, extrem de contagioasă, detectată iniţial în India.

sursa foto: Imperial College Londra

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Oh nu ! Inca o varianta extrem de asimptomatica. Repede la booster ca sa putem spune ca va imbolnaviti din cauza variantei.

  2. Un fleac – ne va ciurui pe toți, vaccinați sau nu. Si asa se va termina si cu nebunia asta cu certificatele.

    • ai studiat tu virusul si deja stii eficienta vaccinului….
      toti le stiti pe toate, dar crapati 200 pe zi…
      multi da pr0sti!

    • Nimeni nu a studiat varianta asta. De abia au identificat-o. Scrie si in articol.

  3. Da ma sigur, cum sa nu, alta varianta…

  4. Se pare ca vine din tara vecina, Botswana. Deci in onoarea acesteia, și pentru ca e o varianta bogată în mutații se va numi varianta „pula”, cuvânt care în limba tswani înseamnă „ploaie” dar și „bogăție”. Chiar e deviza tarii și numele monedei naționale. Deci Pula e mai tare ca pfizer!

  5. COVID-ul progreseaza mai rapid decat omul.

  6. Computer Science – știința certificatului digital.

  7. Nu chiar. Tocmai, virusul asta are o capacitate formidabila de proofreading, de corectura pe romaneste, adica la replicare face corectura litera cu litera, verifica sa nu cumva sa se copieze gresit. Daca facea mai des greseli poate ca, prin miracol, scapam de el, isi dadea singur delete, (asta e un tip posibil de mutatie), prin locurile esentiale. Capacitatea incredibila de proofreading codata intr-o serie de proteine non-structurale, in numar de 16 (nsp 1-16), a caror colaborare necunoscuta face acest proofreading, e si motivul pentru care a crescut atat de dolofan, in evolutia lui. E cel mai lung coronavirus, si virusii se masoara in kilobiti (kb), in cazul asta 30kb. Deci virusul asta nu pare ca progreseaza atat de rapid pentru ca are capacitatea sa faca o buna corectura si nici nu prea gaseste motive sa faca cine stie ce mutatii, probabil ca ne gaseste compatibili si apetisanti.
    Oare cum se numeste noua varianta din Africa? Denumirea arata si mutatiile pe care le-a suferit. De exemplu, in scrierea D614G, o mutatie importanta ce a aparut acum mai bine de un an, este aratata substitutia ce a avut loc, un aminoacid D (aspartate) este substituit cu un altul G (glycine) iar 614 arata pozitia unde a avut loc mutatia, si stim de la specialisti ca mutatia s-a produs in secventa ce codeaza proteina Spike. Simplu si interesant. :), aparent. Mare parte a mutatiilor care s-au produs sunt in secventa de cod a proteinei spike a carei treaba e sa se ocupe de intrarea in organismul gazda si eficienta acestui proces de intrare in celule. Mutatiile care au aparut in trecut au facut ca virusul sa-si creasca eficienta cu care se ataseaza la gazda si transmisibilitatea. Esential e sa nu mute astfel incat sa se eschiveze de sistemul imunitar, ar fi un fel de mutatii ce ar camufla parti ale virusului ce sunt recunoscute de sistemul imunitar. Daca se camufleaza „in mucus”, nu e bine. Laudabil gestul facut de prestigioase reviste care au facut disponibile, oricui interesat, articole vechi, dar si cele publicate la zi, in domeniul asta. E interesant, pana la urma pentru asta traim, sa invatam ca sa supravietuim provocarilor.

    • Capacitatea aceasta de proofreading a fost cumva „ajutată” de către niște „filantropi” prin cercetare de laborator Gain of Function?

    • haha, ce haios esti omule, am ras cu pofta! 😀

    • ma bucur ca ti-am dat o stare pozitiva. Sa traiesti!

    • @Tell the Truth and Shame the Devil
      – „Capacitatea aceasta de proofreading a fost cumva „ajutată” de către niște „filantropi” prin cercetare de laborator Gain of Function?” nu c.ap se.c, nu au nicio treaba una cu alta. sunt proteine total diferite. asa e cand esti p.ro.st de b.ub.ui …de fapt mecanismul de proof reading nu ajuta virusul. te las pe tine sa-ti ch.inui tar.tacu.ta de ce 😀

  8. Virusul negru vartos sud african se va combina cu cel dacic rezultand varianta Ro. Simbolul densitatii.

  9. se pare ca aceasta varianta a aparut intr-un pacient imunocompromis, infectat cu hiv. nimic nou pana acum. daca pana acum variantele dominante au fost cele care aveau un avantaj de transmitere fata de variantele anterioare, acum, cu acumularea imunitatii (obtinuta fie prin infectare, fie prin vaccinare), e foarte posibil ca la variantele viitoare sa fie prevalent avantajul ocolirii imunitatii existente. din nou, nicio surpriza.
    probleme mari nu vad insa, e putin probabil ca in viitorul apropiat sa apara variante care ocolesc semnificativ imunitatea celulara. deci, nu ar trebui sa fie un impact foarte mare asupra mortalitatii. in plus, incep sa apara antivirale eficiente si poate a venit momentul ca vaccinurile actuale sa fie actualizate.

  10. in fata careia vaccinurile o sa fie ineficiente, oricum o sa creasca numarul nevaccinatior, de la doza 3 in sus.