VIDEO O nouă versiune a celebrei fotografii „Pale Blue Dot” a fost prezentată de NASA la 30 de ani de la realizarea acesteia
O nouă versiune a celebrei fotografii „Pale Blue Dot” (Un punct albastru pal) a fost prezentată de NASA la 30 de ani de la realizarea acesteia, pe 14 februarie 1990, de sonda spațială Voyager 1, la o distanță record de Pământ și în care planeta noastră apare ca un punct minuscul în contrast cu imensitatea spațiului cosmic.
Fotografia a fost rezultatul unei campanii conduse de omul de știință Carl Sagan pentru a convinge NASA să întoarcă Voyager 1 și să facă o fotografie cu planeta unde a început povestea sa. La doar 34 de minute mai târziu, conform NASA, camera navei spațiale s-a închis, astfel încât sonda ar putea economisi energie.
În aceeași secvență imagistică, Voyager 1 a fotografiat și alte cinci planete și soarele, într-un total de 60 de imagini pe care NASA le-a denumit „Portrete de familie ale Sistemului solar”.
Fotografiile au fost realizate la o distanță de 6 miliarde de kilometri de Pământ.
Pentru aniversarea de 30 de ani, Kevin Gill, inginer la Laboratorul de Propulsie Jet al NASA din California, a dat fotografiei un aspect nou. În timpul procesului, el a primit contribuții de la Candy Hansen și William Kosmann, care au ajutat amândoi la procesarea fotografiei originale.
„Această versiune actualizată folosește software și tehnici moderne de procesare a imaginilor pentru a revizui cunoscuta vedere realizată de Voyager, încercând în același timp să respecte datele originale și intenția celor care au planificat imaginile”, se arată într-un comunicat al NASA.
Pe data de 5 septembrie 1977, NASA a lansat Voyager 1, un robot spațial de 722 de kilograme, cu misiunea de a studia periferia sistemului solar și apoi spațiul cosmic din afara Sistemului solar.
După ce a intrat în sistemul lui Jupiter în 1979 și sistemul lui Saturn în 1980, principala misiune a fost declarată îndeplinită pe 20 noiembrie același an.
Voyager 1 a fost prima sondă spațială care a trimis imagini detaliate a celor două planete și a lunilor lor. Călătorind cu o viteză de 64000 de km pe oră este obiectul creat de om cel mai îndepărtat de Pământ și primul care a părăsit Sistemul solar. Misiunea i-a fost extinsă și continuă și în ziua de azi, cu scopul de a investiga periferia Sistemului solar incluzând Centura Kuiper, heliosfera și spațiul stelar.
Operând de la lansarea ei, sonda primește constant comenzi și transmite datele înapoi la NASA.
Sursa foto: NASA
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank