G4Media.ro

O operă de artă din cutii de bere, aruncată din greşeală într-un…

Sursa foto: alexandrelavet.fr

O operă de artă din cutii de bere, aruncată din greşeală într-un coş de gunoi de un angajat al unui muzeu olandez / Reacția muzeului: ”Îşi făcea treaba”

Un muzeu olandez a recuperat o operă de artă ce reprezintă două cutii de bere goale, după ce un angajat a aruncat-o din greşeală la coş crezând că este gunoi, notează The Guardian, transmite News.ro.

Lucrarea, intitulată „All The Good Times We Spent Together” (Toate momentele bune pe care le-am petrecut împreună), realizată de artistul francez Alexandre Lavet, pare la prima vedere a fi două cutii de bere aruncate.

Cu toate acestea, o privire mai atentă arată că acestea sunt de fapt pictate meticulos de mână cu acrilice şi „au necesitat mult timp şi efort pentru a fi create”, potrivit muzeului.

Dar valoarea lor artistică a fost pierdută de un mecanic, care le-a văzut expuse într-un lift şi le-a aruncat la gunoi.

Froukje Budding, o purtătoare de cuvânt a muzeului LAM din Lisse, în vestul Olandei, a declarat pentru AFP că operele de artă sunt adesea lăsate în locuri neobişnuite – de aici şi expunerea într-un lift.

„Încercăm să surprindem vizitatorul tot timpul”, a spus ea.

Curatoarea Elisah van den Bergh s-a întors după o scurtă pauză şi a observat că dozele dispăruseră. Ea le-a recuperat dintr-o pungă de gunoi chiar în momentul în care urmau să fie aruncate.

„Am aşezat acum lucrarea într-un loc mai tradiţional, pe un soclu”, a spus Budding.

Ea a subliniat că „nu există resentimente” faţă de mecanic, care abia începuse să lucreze în instituţia muzeală. „El doar îşi făcea treaba”, a spus ea.

Sietske van Zanten, directorul muzeului, a declarat: „Arta noastră încurajează vizitatorii să vadă obiectele cotidiene într-o lumină nouă”. „Prin expunerea operelor de artă în locuri neaşteptate, amplificăm această experienţă şi îi ţinem pe vizitatori vigilenţi”, a adăugat Van Zanten.

„Având în vedere acest lucru, este puţin probabil ca dozele să rămână pe soclul lor tradiţional pentru mult timp”, a spus Budding. „Trebuie să ne gândim bine la un loc atent în care să le expunem în continuare”, a spus ea.

Incidentul este cel mai recent dintr-un lung şir de întâmplări nefericite cu operele de artă din galerii şi muzee. În 2023, un bărbat care spunea că îi este foame a mâncat o banană care fusese lipită cu bandă adezivă pe un perete ca parte a unei instalaţii a artistului italian Maurizio Cattelan într-o galerie din Seul.

În 2011, un îngrijitor prea zelos din Germania a distrus o operă de artă modernă în valoare de 690.000 de lire sterline, după ce a confundat-o cu un obiect care avea nevoie de curăţare.

Sculptura artistului german Martin Kippenberger, considerat unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale până la moartea sa, în 1997, a fost împrumutată Muzeului Ostwall din Dortmund când a fost curăţată cu peria.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cand cutiile de bere au devenit opera de arta…

  2. Fiind gunoi si nu opera de arta, a ajuns bineinteles la gunoi. De aceea Gioconda este expusa si cutiile de bere nu.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.