O organizație de tip watchdog propune primul set de reglementări pentru industria crypto
Organismul internațional de supraveghere a valorilor mobiliare IOSCO a prezentat prima abordare globală pentru reglementarea piețelor de criptomonede și a piețelor digitale, pornind de la lecțiile învățate în urma prăbușirii de anul trecut a bursei FTX, care a alimentat îngrijorările legate de protecția consumatorilor, scrie Reuters.
Industria, care, în mod obișnuit, trebuie să se conformeze doar verificărilor privind combaterea spălării banilor, a solicitat o abordare globală a reglementării, deoarece diferitele jurisdicții își urmează propriile reguli.
Aceste măsuri vin după ce, în noiembrie anul trecut, bursa de criptomonede FTX a început procedura de faliment în SUA, în urma unei crize de lichidități care a determinat intervenția autorităților de reglementare din întreaga lume.
Recomandările de marți reprezintă „un punct de cotitură în abordarea riscurilor foarte clare și apropiate pentru protecția investitorilor și a riscurilor privind integritatea pieței”, a declarat Jean-Paul Servais, care prezidează Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO).
Standardele propuse vizează abordarea conflictelor de interese, manipularea pieței, cooperarea transfrontalieră în materie de reglementare, custodia criptoactivelor, riscurile operaționale și tratamentul clienților de retail.
Cele 18 măsuri planificate aplică măsuri de protecție stabilite de mult timp de pe piețele convenționale pentru a elimina conflictele de interese între diferitele părți ale unei tranzacții cu criptomonede.
Organismul de supraveghere a declarat că își propune să finalizeze standardele până la sfârșitul anului și că se așteaptă ca cei 130 de membri ai săi din întreaga lume să le folosească pentru a acoperi rapid lacunele din regulamentele lor.
IOSCO, un grup de reglementare care reunește autorități de reglementare precum Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA, Agenția pentru servicii financiare din Japonia, Autoritatea pentru conduită financiară din Marea Britanie și BaFin din Germania, sondează opinia publică cu privire la reglementări.
Acest pas vine în întâmpinarea finalizării de către Uniunea Europeană, în această lună, a primului set de norme cuprinzătoare, aplicabil la nivel global. Noile norme presează Marea Britanie, Statele Unite și a alte țări să elaboreze propriile lor norme.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu