O parte din acoperișul sanatoriului TBC de la Marila, județul Caraș-Severin, s-a prăbușit, nu există victime
O parte din acoperișul sanatoriului TBC de la Marila, secție exterioară a spitalului Oravița, județul Caraș-Severin, s-a prăbușit marți, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Au fost evacuați și relocați circa 60 de pacienți, nimeni nu a fost rănit, potrivit informațiilor G4Media.
- UPDATE Informația a fost confirmată de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență: La solicitarea efectuata prin 112, astazi, 21.02.2023, de catre Primaria Oravita si conducerea Spitalului Orășenesc Oravita, doua echipaje pentru transport victime multiple (ATPVM) au fost alocate pt a sprijini acțiunea de transfer a pacienților internati la Sanatoriul Marila. Acțiunea se desfasoara, in mod preventiv, urmare a prăbușirii a unei parti din acoperișul spitalului. Potrivit, conducerii spitalului, in unitate sunt internate circa 60 de persoane. Echipajele sunt solicitate pt a sprijini transferul a 27 de persoane. Celelalte persoane vor fi transferate cu mijloace ale Primăriei. Pacienții sunt mutați la Spitalul Orasenesc Oravita. Nu sunt persoane rănite.
Spitalul TBC Marila este o secție exterioară a Spitalului municipal Oravița.
Proiectul de reabilitare a fostului sanatoriu Marila, din Caraș-Severin, care acum este secție a Spitalului Orășenesc Oravița, a fost aprobat spre finanțare, anunța senatorul PNL de Caraș-Severin Ion Marcel Vela, în iunie 2022, potrivit carasinfo.ro.
Compania Națională de Investiții (CNI) finanțează modernizarea, extinderea și dotarea noului spital. În urma licitației a fost încheiat contractul de prestări servicii cu Expert Project Team Design pentru întocmirea studiului de fezabilitate și proiectare, firmă care are la dispoziție puțin peste două luni pentru finalizare.
După reabilitare, Spitalul Marila va fi o oază de sănătate, într-o zonă superbă din Banatul de Munte, spunea Marcel Vela, potrivit sursei citate.
Marila, secția externă în care se tratează tuberculoza din cadrul Spitalului Oravița, așezată într-o zonă excepțională, în Munții Aninei, e în plan să fie refăcută de Consiliul Județean Caraș-Severin. În gigantul din munți care încă primește pacienți s-au investit doar 500.000 de lei în ultimii 20 de ani, iar clădirea arată de parcă ar putea pica în orice clipă, scria Libertatea în februarie 2022.
În mastodontul cățărat în munți, fiarele de la subsol sunt scorojite de trecerea timpului și nepăsarea autorităților, cele care au redus, an cu an, perimetrul utilizat din sanatoriul-gigant.
Clădirea a fost inaugurată încă din perioada interbelică, în 1932. Când, conform site-ului orașului Oravița, au fost deschise patru astfel de centre pentru TBC în țară.
În acest moment, mai sunt utilizate doar trei etaje pe care sunt internați în jur de 90 de pacienți, pe trei secții: cronici, TBC și pneumologie. În rest, clădirea este închisă, scria publicația în urmă cu un an.
Culmea ironiei într-un spital din ţara noastră. Medicii se luptă să vindece bolnavi de tuberculoză într-o clădire măcinată de igrasie, ploi, vânt şi mizerie. Imaginile ireale sunt la Sanatoriul de la Marila, din Caraş Severin. O ruină căreia i se spune Epava. Aici, o mână de medici încearcă imposibiliul, relata Antena 1 în 2021.
Vom reveni
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank