G4Media.ro

O parte din alfabetul unei civilizații antice misterioase a fost descoperită din…

sursa foto: Unsplash

O parte din alfabetul unei civilizații antice misterioase a fost descoperită din întâmplare, datorită unor postări pe social media

O secvență de litere aparținând unui alfabet antic a fost descoperită într-un mod foarte neobișnuit – de către o persoană care răsfoia social media, scrie revista Science News.

Inscripția, de pe o placă de ardezie descoperită în Spania, este strâns legată de alfabetul fenician, care a influențat enorm sistemele de scriere ulterioare, inclusiv latina, spaniola și engleza. Cercetătorii speră că descoperirea va extinde înțelegerea lor asupra sistemului de scriere al unei civilizații preromane prospere. Până în prezent, fuseseră găsite doar mostre incomplete sau slab datate. Consiliul Național de Cercetare spaniol a anunțat descoperirea într-un comunicat de presă la începutul lunii.

La începutul acestei luni, Joan Ferrer i Jané, un inginer de software din Barcelona, urmărea actualizările de pe X, fostul Twitter, de la o săpătură arheologică la Casas del Turuñuelo, în sudul Spaniei. Datând din secolul al V-lea î.Hr., situl este unul dintre cele câteva legate de Tartessos, o civilizație care a apărut în ceea ce este astăzi sud-vestul Spaniei în urma schimburilor culturale dintre locuitorii indigeni ai peninsulei iberice și coloniștii fenicieni care au sosit în jurul secolului al X-lea î.Hr.

Textele grecești antice menționează existența unui oraș numit Tartessos, despre care descoperirile recente arată că era de fapt o cultură complexă, cu o bogăție materială uimitoare, datorită abundenței de fier, argint și aur din regiune. Această civilizație a dispărut în mod misterios spre sfârșitul secolului al V-lea î.Hr.

El Turuñuelo, excavat pentru prima dată în 2015, prezintă un templu mare despre care experții sugerează că a fost ars în mod intenționat și îngropat ca parte a unui ritual ceremonial. Arheologii spun că lutul folosit pentru îngropare a sigilat situl, păstrându-i conținutul.

În timpul săpăturilor din acest an, arheologii au găsit o piatră pătrată de ardezie gravată cu războinici, precum și cu forme geometrice, fețe și alte semne. Se pare că a fost un dispozitiv de schițare pentru un meșteșugar sau un ucenic, spune codirectorul săpăturilor, Esther Rodríguez González, de la Institutul Arheologic din Mérida, Spania.

Un comunicat de presă din 6 iunie și postările pe rețelele de socializare ale echipei de cercetare au evidențiat siluetele războinicilor.Dar Ferrer, care este, de asemenea, cercetător part-time în domeniul limbilor antice la Universitatea din Barcelona, a observat ceva mai mult.

„De îndată ce am văzut ardezia, ochiul meu s-a îndreptat imediat către un simbol”, spune Ferrer. Era versiunea paleohispanică a literei „i” majusculă, care, spune el, nu poate fi confundată cu nimic altceva. El a scris arheologilor, care i-au trimis imagini de înaltă rezoluție. Ferrer a identificat 15 simboluri și indicii despre mai multe litere care vor necesita tehnici speciale de imagistică pentru a fi identificate. Partea de jos a tăbliței, care ar putea conține caractere suplimentare, lipsește. Ferrer crede că tăblița ar fi putut avea până la 32 de simboluri.

„Asta este ceea ce poate permite o privire educată”, spune Rodríguez González, lăudând capacitatea lui Ferrer de a identifica simbolurile pe care echipa sa nu le observase, mai ales că acestea erau inversate în imaginile postate online. Ferrer a fost invitat să colaboreze la studierea simbolurilor.

În zona despre care se crede că a făcut parte din Tartessos, au fost găsite doar două inscripții alfabetice: una cu 27 de simboluri, dar slab datată, iar cealaltă cu doar câteva simboluri păstrate.

Acest exemplu nou, bine datat, oferă o imagine mai clară a sistemului de scriere tartessian și confirmă alfabetizarea locuitorilor din El Turuñuelo în secolul al V-lea î.Hr., spune José Ángel Zamora López, expert în originea scrierii alfabetice la Institutul de Limbi și Culturi Mediteraneene și din Orientul Apropiat din Madrid.

Studierea structurii simbolurilor va fi deosebit de utilă pentru urmărirea evoluției lingvistice și culturale a acestei civilizații, spune Zamora López. Cercetătorii nu sunt siguri dacă același sistem de scriere a fost utilizat pe întreg teritoriul Tartessos sau dacă au existat variații regionale. Ca și celelalte două exemple, acest alfabet descinde din alfabetul fenician cu 22 de litere, dar are variații unice care pot dezvălui modul în care a evoluat față de versiunile anterioare. Deoarece sunetele diferite și simbolurile noi erau de obicei plasate spre sfârșitul inscripției alfabetului, sau abecedar, piesa lipsă de pe lespedea de ardezie poate fi deosebit de interesantă. „Dacă luăm în calcul faptul că nu avem atât de multe dovezi în această zonă, un al treilea abecedar ne permite să le calibrăm pe celelalte două”, spune Zamora López.

Arheologii de la El Turuñuelo, asistați de Ferrer, intenționează să reexamineze toate fragmentele de ardezie colectate în timpul săpăturilor în speranța de a găsi mai multe inscripții sau poate chiar fragmentul pierdut al alfabetului. Descoperirea „ne dă speranța de a găsi mai multe inscripții”, spune Ferrer. „Sunt convins că se va întâmpla”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...