G4Media.ro

O partitură originală de Beethoven, confiscată de nazişti, în curând expusă la…

Sursa foto: Octav Ganea / Inquam Photos

O partitură originală de Beethoven, confiscată de nazişti, în curând expusă la casa compozitorului din Bonn

Beethoven-Haus din Bonn, una dintre fostele locuinţe ale compozitorului, transformată în muzeu, a achiziţionat manuscrisul original al părţii a patra din Cvartetul de coarde nr. 13, op. 130, terminat în 1825, a anunţat instituţia culturală. O ceremonie de primire a acestui document preţios a avut loc marţi, conform Le Figaro, transmite News.ro.

„Manuscrisul nu este doar unul dintre cele mai faimoase cvartete de coarde ale lui Beethoven. Este, de asemenea, singura sursă manuscrisă pentru această parte, care, din păcate, a fost ţinută sub cheie timp de decenii. Este minunat să îl putem primi astăzi şi să îl facem din nou accesibil lumii muzicale”, a declarat Daniel Hope, preşedintele instituţiei culturale din Bonn.

Povestea acestui manuscris este demnă de un roman.

Cu puţin timp înainte de moartea sa, în 1827, Ludwig van Beethoven i-a încredinţat această partitură secretarului său şi violonistului Karl Holz, document care a fost deţinut ulterior de mai multe persoane timp de aproape un secol.

Începând cu anii 1920, partitura a aparţinut unei familii evreieşti bogate, Petschek, care locuia în Aussig-sur-Elbe, în Boemia. Ei au părăsit ţara pentru Statele Unite în 1938, confruntaţi cu ascensiunea nazismului. Înainte de plecarea lor, cele mai preţioase bunuri ale familiei au fost confiscate: o colecţie de artă, mobilier şi partitura lui Beethoven. Documentul fiind în mâinile regimului nazist, un expert din Brno, Moravia, a fost rugat să efectueze o evaluare. Pentru a evita ca acesta să ajungă pe mâini greşite, directorul colecţiilor muzicale ale Muzeului Moraviei a minţit, susţinând că partitura nu are nicio valoare, ceea ce i-a permis să o păstreze în muzeul său timp de 80 de ani.

La sfârşitul războiului, Franz Petschek a încercat să recupereze manuscrisul, cerându-l de la autorităţile comuniste, însă solicitările sale au rămas fără rezultat. Manuscrisul a reapărut abia în 2022, când în Republica Cehă a fost adoptată o lege privind restituirea bunurilor confiscate. La sfârşitul anului 2024, descendenţii lui Petschek au fost de acord să îl predea Beethoven-Haus pentru ca acesta „să fie din nou permanent accesibil publicului şi cercetării”, potrivit muzeului.

Conservată în condiţii optime, partitura va fi digitizată şi va fi disponibilă în curând online, înainte de a fi în centrul unei expoziţii la Beethoven-Haus.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.