O „pătură” de alge marine de două ori mai mare decât suprafața Statelor Unite se îndreaptă spre Florida
O masă uriașă de alge marine de două ori mai lată decât suprafața continentală a Statelor Unite se îndreaptă spre țărmurile Floridei și ale altor coaste din Golful Mexic, amenințând să arunce grămezi urât mirositoare și posibil dăunătoare pe plaje și să afecteze sezonul turistic, relatează CNN.
Sargassum – varietatea specifică de alge marine – formează de mult timp înfloriri mari în Oceanul Atlantic, iar oamenii de știință au urmărit acumulările masive începând cu 2011. Dar înflorirea din acest an ar putea fi cea mai mare din toate timpurile, acoperind în mod colectiv mai mult de 8.047 de kilometri, de la țărmul Africii până la Golful Mexic.
Floarea de sargassum din acest an a început să se formeze devreme și și-a dublat dimensiunea între decembrie și ianuarie, a declarat Dr. Brian Lapointe, cercetător la Institutul Oceanografic Harbor Branch Oceanographic de la Universitatea Florida Atlantic. Masa „a fost mai mare în ianuarie decât a fost vreodată de când a început să crească această nouă regiune de sargassum în 2011”, a declarat acesta pentru CNN.
Călătorind spre vest, masa de alge se va deplasa prin Caraibe și până în Golful Mexic în timpul verii. Se așteaptă ca algele să apară pe plajele din Florida în jurul lunii iulie, a precizat Lapointe.
„Acesta este un fenomen oceanografic cu totul nou care creează o astfel de problemă – într-adevăr o problemă catastrofală – pentru turismul din regiunea Caraibelor, unde se adună pe plaje până la o adâncime de 1,5 sau 1,6 metri”, a spus Lapointe.
Sargassum este un termen general care poate fi folosit pentru a se referi la mai mult de 300 de specii de alge brune, deși Sargassum natans și Sargassum fluitans sunt cele două specii care se găsesc cel mai frecvent în Atlantic.
Atunci când plutesc în derivă pe mare, algele pot avea avantaje pentru viața oceanică.
„Acest habitat plutitor oferă hrană și protecție pentru pești, mamifere, păsări marine, crabi și multe altele”, potrivit Sargassum Information Hub, un proiect comun al mai multor instituții de cercetare. „Servește ca habitat critic pentru țestoasele de mare, care sunt amenințate, și ca zonă de reproducere pentru o varietate de pești importanți din punct de vedere comercial”.
Problemele legate de sargassum apar atunci când acesta ajunge pe plaje, acumulându-se în grămezi care pot fi dificil de navigat și emițând un gaz care poate mirosi a ouă stricate.
De asemenea, sargassum se poate transforma rapid dintr-un avantaj într-o amenințare pentru viața oceanică.
Acesta vine în cantități atât de mari încât, practic, aspiră oxigenul din apă și creează ceea ce noi numim zone moarte”, a spus Lapointe. „Acestea sunt în mod normal habitate de creștere pentru pescuit … și odată ce sunt lipsite de oxigen, am pierdut acel habitat”.
Sargassum poate fi periculos și pentru oameni, a adăugat Lapointe. Gazul emis de algele în putrefacție – hidrogenul sulfurat – este toxic și poate provoca probleme respiratorii. Alga conține, de asemenea, arsenic, ceea ce o face periculoasă dacă este ingerată sau folosită ca îngrășământ.
„Trebuie să fiți foarte atenți atunci când curățați plajele”, a spus Lapointe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu