G4Media.ro

O perspectivă inedită asupra modului în care este prezentat în spațiul public…

Sursa Foto: Facebook/ Marius Ghincea

O perspectivă inedită asupra modului în care este prezentat în spațiul public cazul Caracal

Cei care urmăresc evoluția discursului public și a modului în care presa prezintă crima de la Caracal experimentează cum se simt cvasi-permanent o mulțime de ucraineni, scrie într-o postare pe Facebook Marius Ghincea, expert în politici publice.

Dezinformare, informații contradictorii și ilogice, idei care se bat cap în cap, teorii ale conspirației lansate din frânturi de adevăr. Disonanțele cognitive care reies din asta fie te radicalizează, fie te fac să renunți din a mai urmări subiectul.

Toate astea duc la o aprofundare a neîncrederii în instituțiile statului, la insecuritate, anxietate și alienare. Pe termen scurt poate duce la o relativă radicalizare, mai ales dacă sentimentele de anxietate sunt instrumentalizate în favoarea unor mișcări marginale.

Pe termen mediu și lung duce la polarizarea spațiului public, neîncredere sistematică și atomizarea societății. Așa se distruge fibra socială a unei societăți, prin frica față de celălalt, neîncredere și atomizare ca formă extremă a individualismului primitiv (îmi pasă doar de mine și familia mea).

Gândiți-vă cum este să trăiești constant, zi după zi, an după an, într-o societate în care nu mai poți distinge între adevăr și fantezie, în care nu mai există un regim de adevăr hegemonic sau metode cu care să distingi între ce e adevărat și ce e fals. (…)

Chiar dacă legea, lato sensu, te protejează pro forma, această protecție e lipsită de substanță fără ordinea politică care o să o valideze și să o exercite. Și tocmai asta lipsește în Caracal și alte spații extinse din provincie. Sau mai bine spus, ceea ce lipsește este ordinea politică pe care o găsești în București și alte câteva mari orașe.

În orășele precum Caracal există o ordine politică locală, cu elite locale care au acces la resursele statului, au o oarecare legitimitate locală (cetățenii care se duc la interlopi pentru protecție, în loc de poliție?) și rețele extinse de influență. În aceste comunități, protecțiile oferite de ordinea legală, pro forma, devin reale doar în limitele permise de ordinea politică locală. În același mod în care ordinea legală comunistă, care garanta, pro forma, drepturi și libertăți extinse, devenea o realitate doar până la limitele permise de ordinea politică.

Într-un fel, povestea asta cu interlopii din Craiova arată că mari părți ale României încă trăiesc în contexte sociale profund premoderne, în care statul central, atât cât există, își exercită autoritatea prin și în limitele permise de lorzii, baronii și alte elite locale. Elite care sunt autonome, nu subordonate autorității centrale a statului. Cam cum era în perioada feudală.

NOTĂ Marius Ghincea este expert în politici publice și cercetător la Institutul Universitar European din Florența

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Baroni si baroane, bosi si boase – tenebroase psdele, diabetice purcele, mana-n mana cu cele mai dubioase specimene. Unde s-au ascuns gurile alea mari, baloase, puturoase? Caracaleanul Ciordache-Pornache, secretia aia Oligofrenuta, secretara aia din priza de Vidmele Dan, vajnicul Stanescu etc? Si nu in ultimul rand, Jigodia Tutarel Toader.

    • Deci sa intelegem că urmează fragmentarea țării pe model ucrainean?
      Cum comenteaza insa domnul expert in politici publice reacția foarte slabă a autorităților centrale in acest caz? Nu cumva că în Mexic?

  2. O grupare Mafiota PSD conduce Romania.
    Daca romanii se trezesc bine, daca nu ….

    • Nu chiar, de fapt multe grupări mafiote conduc părți mai mici din România. Un lucru înlesnit de PSD și conducerea centrală, o conducere centrală care de fapt nu conduce.

  3. La câte erori au fost comise atât în cazul intervenției pentru salvarea Alexandrei cât și în faza anchetei, nu oamenii care ajung sa creadă în teorii paralele cu cea oficială sunt blamabili ci autoritățile. Totul a fost făcut de mântuială în acest caz. Este foarte facil să aruncam totul în cârca psd doar că ne-am minți. Reforma instituțiilor de forță din România nu mai poate întârzia.

  4. Hmm…o analiza cat un post de facebook! Asta cu bronii locali a devenit cliseu in Romania de 20 de ani…trebuie sa vii cu ceva mai multe detalii si aplicatii ca sa fii luat in seama si sa zici ceva interesant! Ce mi se pare important e ca ca cu aceasta ocazie s-au pus in discutie numeroasele disfunctii si ineficiente ale politiei si altor servicii de ordine piblica, de la cum se raspunde la 112 si cum intervin procurorii si politistii incepand cu preluarea unei reclmatii (deocamdata coruptie sau cooperare cu interlopii nu s-a dovedit), si mai ales ca s-a aflat cu ocazia asta s-a aflat ca exista o problema sistemica cu minori disparuti – sunt sute de care nu se stie nimic si dispar anual! Interesant, mai ales ca daca nu era acest al doilea caz al unei fete disparute si ucise nu zicea nimic de promul – si inca nu stim multe despre fata disparuta cu o luna inainte de Alexandra!

  5. În cazul Caracal încă nu sau dovedit acea coopetare în sensul de a împărți ,,beneficiul” infracțiunii însă este dovedită complacerea și tolerarea.
    Polițiștii au dat vina pe STS pentru că i-ar fi trimis la adrese greșite dar în fapt au mințit pentru a ascunde că nici măcar nu flolosiseră aplicația de localizare și nici nu mergeau pe urma indicată de STS. Motivul este ca să nu afle lumea că ei mergeau după pontul infractorilor care defapt era o bătaie de joc la adresa poliției.

  6. lucrurile astea erau valabile si pana acum. doar ca nu se spuneau. vrei sa zici ca aveai pana acum incredere in autoritati sau in vecini sau in necunoscuti de pe strada? nu, evident. acum totul e pe fata. nu se distruge nicio incredere in autoritati, pentru ca nici nu a existat vreodata. stiam ca sunt incompetenti, corupti, prosti si ca nu ne putem baza pe institutiile bugetare, fie ca e vorba de politie, de procuratura, de medici sau de fisc. toti sunt la fel, trebuie sa te lupti pentru dreptul tau, pentru viata ta si pentru ce ti se cuvine. de ce sunt atatea procese pierdute de romania la cedo? pentru ca romanii au incredere in autoritati? nu, ci pentru ca nu au si stiu ca nu au de ce sa aiba. nu are legatura cu psd sau cu pnl, oamenii sunt aceeasi, indiferent de culoarea politica.

  7. Aflam de fapt ca Romania e o tara mai nesigura si cu o criminalitate mai ridicata decat pare, poate stiam dar nu asa in detaliu, din moment ce exista sute de minori disparuti, se vorbeste de retele de trafic de prostitutie care profita de fetele astea din localitati periurbane care vor cu disperare un viitor si tot felul de interopi de prin Oltenia cu vile facute in stilul judecatoriei unde au fost condamnati, patroni de firme de paza care fac munca politiei etc

  8. Poti distinge foarte bine intre adevar si fals ca de-aia te nasti om. De-aia au ramas integri multi romani in timpurile comuniste!!!

  9. Raspunsul este destul de simplu; romanii nu prea mai au incredere in nici o institutie a statului si nici in reprezentantii lui; cel medical care stim cu totii cum este, cel administrativ care este putred si lenes pana la oase , cei din MAI cu atat mai putin mai ales jandarmeria ; romanii ii vad pe acei oameni cu absoluta neincredere, care au ajuns in cea mai mare parte dintre ei in acele posturi pe pile, bani relatii etc, nu pe compentente si in acest fel orice lucru are de a face cu sistemul este blamat si suspicios; dar acei oameni tot din randul populatie ajung acolo din generatia mai tanara; ei bine, sa stii ca politia se ocupa cu tot felul de lucruri dubioase, sa stii ca un judecator nu considera pericol public pe unu care sare cu cutitul intr-un bar in toate directiile, ca medicii in sistemul sanitar, desi e mare nevoie de ei, sa cam….complac cu situatia actuala…ceva gen suntem mici dumnezei si la nevoie „vi tu la mine”, de jandarmi nu mai vorbim, ca baetii de la trupele speciale…mai gusta si ei putin cate putin….ca deh, poarta cagule si nu ii recunoaste nimeni, la primarii, prefecturi se vorbeste in zeflemea si cu aroganta de nedescris si daca se poate sa iti ceri mii de scuze ulterior ca i-ai deranjat; si daca zici ceva (caz personal), poti fi data afara din institutie sau chiar arestat caci ai deranjat personalul cerandu-ti drepturile.

  10. In Romania oricare dintre oamenii care au incercat sa-si ceara drepturile au avut de infruntat ostilitatea (uneori ura fatisa) autoritatilor statului. „Autoritatile”, „Institutiile” sunt compuse/conduse din/cu oameni (functionari de diverse tipuri si categorii) care sunt „instruiti”, „educati”, in spiritul umilirii propriilor concetateni sub diverse pretexte, dar in esenta avand comportamentul lupului/vulpii din bancul cu iepurasul cu sau fara basca.

    Daca nu renunti si refuzi sa te lasi umilit, atunci ai de ales intre doua solutii: fie pleci definitiv din aceasta tara, fie alegi calea instantelor de judecata. De aici, ca in banc, apar doua posibiltati pentru fiecare drum. In cazul emigrarii: fie reusesti in viata (caz in care preferi sa uiti de unde ai plecat), fie nu reusesti (caz in care frustrarea devine coplesitoare si… apar doua posibilitati – va las pe dvs. sa continuati…) In cazul instantelor de juecata inevitabil ajungi sa fii considerat „procesoman” si se nasc doua posibilitati: fie apare un nou „pretext” de dispret colectiv si „functionarii” devin pasiv-agresivi; fie autoritatile incearca sa te distruga facand din tine o tinta.

    Concluzia? Romania este un stat primitiv unde notiuni ca „drepturile si libertatile” cetatenilor sunt fix subiecte de bancuri si mistocareala din partea celor care stau, fraca menta si nu fac nimic si un cosmar pentru cei care incearca sa faca ceva. Orice.

    • Adevarat! Trebuie sa fii un magar de obicei ca sa te descurci in Romania inclusiv in chestii banale ca scoala, doctor etc, si inca un magar cu nervii tari – de asta probabil si sunt atat de multi magari in Romania, un proces darwinian pervertit de selectie!

  11. ”mari părți ale României încă trăiesc în contexte sociale profund premoderne, în care statul central, atât cât există, își exercită autoritatea prin și în limitele permise de lorzii, baronii și alte elite locale. Elite care sunt autonome, nu subordonate autorității centrale a statului. Cam cum era în perioada feudală.”
    Situațiile premoderne actuale își au originea din actul politic ! Lorzii, baronii și elitele locale sunt protejate prin relații politice la nivel de stat. De altfel sintagma scandaloasă prin care mafioții patenți sunt numiți lorzi, baroni și elite, are în discursul public și o conotație de admirație tacită față de reușita cu care acești oameni au capturat părți din stat ! Repet, fac asta prin sistemul creat politic. Adevărul este că situația premodernă din unele județe nu a apărut din neant. Cu mici excepții, relațiile ”feudale” și apucăturile moștenite acolo au fost transferate plebiscitar – prin sistemul electiv – în structurile înalte ale statului. Părerea mea.

    • Asa ca solutia unanim valabila si democratica ramane votul,s-or mai gasi si altii carora le-a ramas o bruma de credinta si bun simt,comunismul a fost otravit de la-nceput,radacinile lui sunt adanci,dar,timpurile se schimba,Romania nu poate si nu trebuie sa mai fie o feuda a acestui sistem nefiresc si inuman.

  12. Solutia simpla este iesirea masiv la vot la fiecare dintre alegerile care vin: prezindetiale, locale si generale si curatarea in profunzime a asaziselor „elite” care ne capusesc.