G4Media.ro

O pianistă în vârstă de 97 de ani, ultimul elev supraviețuitor al…

foto: Captură video

O pianistă în vârstă de 97 de ani, ultimul elev supraviețuitor al lui Rahmaninov, semnează un contract record pentru un nou album

Fost copil-minune și ultimul elev în viață al marelui compozitor rus Serghei Rahmaninov, pianista Ruth Slenczynska își încununează uimitoarea carieră de nouă decenii cu un nou album.

Pentru a marca ocazia, Slenczynska a anunțat că a semnat din nou cu de discuri, Decca Classics, pentru primul ei album cu compania din anii 1960; noul album solo pentru pian al lui Slenczynska, My Life in Music – Viața mea în muzică, urmează să fie lansat în cursul acestui an.

Când a fost întrebată despre album, Slenczynska a răspuns: „Cine a auzit de un pianist de vârsta mea care a făcut un alt album? Muzica este menită să aducă bucurie. Dacă muzica mea încă aduce bucurie oamenilor, atunci face ceea ce ar trebui să facă”.

Născută în California în 1925, Slenczynska era fiica unor imigranți polonezi. Ea și-a făcut debutul în concert la vârsta de doar patru ani, iar un an mai târziu, a interpretat o compoziție a lui Beethoven.

La șase ani, Slenczynska și-a făcut debutul în concertele europene la Berlin, iar acum, 92 de ani mai târziu, această interpretă legendară încă încântă publicul de pe tot globul cu abilitățile sale de pianistă.

Slenczynska este considerat a fi ultimul elev în viață al compozitorului-pianist Serghei Rahmaninov. Se consideră chiar că tânăra pianistă a intervenit chiar și o dată în locul marelui muzician rus în ultimul moment, când acesta nu a putut cânta din cauza unei răni.

Potrivit unor relatări, cei doi beau ceai împreună și până în prezent, Slenczynska poartă un colier cu ou Fabergé pe care se spune că Rahmaninov i l-ar fi dărui.

Slenczynska a avut, de asemenea, legături cu un alt compozitor proeminent, americanul Samuel Barber, și a auzit faimosul său Adagio pentru coarde înainte ca lucrarea să primească un titlu.

Ea a cântat pentru patru președinți ai Statelor Unite, inclusiv un duet Mozart împreună cu președintele Harry S. Truman și a cântat la inaugurarea președintelui John F. Kennedy.

În timpul carantinei Coronavirus, Slenczynska a postat videoclipuri cu ea însăși interpretând sonate Beethoven pe YouTube, pentru a sărbători cea de-a 250-a aniversare a compozitorului german.

În ciuda vârstei sale, pianista este încă o interpretă activă și, cel mai recent, a cântat la Festivalul Internațional Chopin și Prietenii, în octombrie 2021, la Ambasada Poloniei la New York. Luna viitoare va da un recital la Lebanon Valley College, Pennsylvania, pe 6 februarie.

Albumul lui Slenczynska, My Life in Music, explorează muzica lui Chopin, un compozitor care a avut o influență puternică asupra copilăriei tinerei pianiste.

Potrivit memoriilor sale, Copilăria interzisă, Slenczynska a fost făcută să practice toate cele 24 de studii înainte de micul dejun în fiecare dimineață de către tatăl ei, Josef Slenczynski, care era un violonist talentat.

Ulterior, ea și-a câștigat o reputație ca unul dintre cei mai celebri interpreți Chopin contemporani cu ea.

Albumul conține, de asemenea, muzică de la compozitori precum Debussy, Grieg și Bach, care reamintesc despre mentorii și profesorii ei iubiți de pian.

foto: captură video

My Life in Music apare la Decca Classics în colaborare cu Universal Music Australia pe 18 martie 2022.

Classic FM

foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Superb. Cred că-i cea mai frumoasă știre din ultimii 2 ani.

  2. Wow, just wow!

  3. Faptul că este produs de către Decca records va garanta și o calitate sonoră foarte bună

  4. Mai e si chestia cu cele 24 de studii… ale cui ?
    Dar una peste alta, aceasta doamna a pianului merita toata admiratia si dragostea noastra !