G4Media.ro

O plantă otrăvitoare se află în mijlocul unui loc de joacă din…

Sursa foto: Turnul Sfatului

O plantă otrăvitoare se află în mijlocul unui loc de joacă din Sibiu / Nu poate fi tăiată pentru că este monument al naturii, fiind extrem de rară  / Primăria: Planta este toxică doar dacă este înghițită

Fără să știe, copiii din cartierul Valea Aurie din Municipiul Sibiu se cațără zilnic într-un arbust otrăvitor. Planta este protejată prin lege, nu poate fi tăiată, iar primăria atrage atenția părinților că trebuie să fie atenți cu copiii lor, relatează Turnul Sfatului.

Este vorba despre Taxus Baccata, cunoscută popular ca Tisa, plantă ocrotită de lege.

Primăria spune că planta devine otrăvitoare numai dacă este mâncată.

”Planta în cauză este toxică doar dacă este înghițită, neprezentând un pericol pentru sănătate prin simpla apropiere față de aceasta. Fiind o specie protejată prin lege, Serviciul Parcuri și Zone Verzi nu va recolta cele două plante, dar se vor lua măsuri suplimentare de împrejmuire a acestora cu gard viu și se vor monta panouri de atenționare astfel încât plantele să nu mai reprezinte un potențial pericol pentru copiii lăsați nesupravegheați”, au anunțat oficialii municipalității sibiene.

Specialiștii atrag atenția că există numeroase alte plante în zonele urbane care pot fi periculoase. Iar strict în cazul de față, o soluție este informarea corespunzătoare a celor care locuiesc în vecinătate, mai ales părinții. În niciun caz planta nu poate și nu trebuie să fie tăiată.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. sunt foarte multe astfel de tufe prin sibiu, multe din ele in parcuri, chiar si in centrul vechi, langa magazinul dumbrava. fac niste fructe mici rosii si moi. cand eram mic le culegeam, habar nu aveam ca sunt otravitoare… bine, nici nu am mancat niciodata…

    m-a amuzat exprimarea ”planta devine otravitoare doar daca e mancata”. de parca ea sta linistita si neotravitoare, dar cand e mancata.. hatz, devine otravitoare. :)))) asa si ciupercile devin otravitoare doar cand sunt mancate, nu?

  2. Taxus baccata aka tisa e un arbust care abunda prin parcurile si gradinile din Bucuresti. In Parcul Ioanid sunt intregi aliniamente de tise, la fel in Herastrau. Sunt pline parcurile patriei de tot felul de arbusti care produc bobite colorate pe care nu e voie sa le mananci. O non-stire cu iz de gaini nascute vii.

  3. Mai toate plantele din parcuri si gradini sunt otravitoare.. branduse, ghiocei, narcise, tuia…fructele de soc, fructele unui invadator extrem de prezent azi- carmaz- pe care multi il cred medicinal…Selectie dupa inteligenta. Dar orice animal isi invata puii intai ce sa mance si ce nu. Tisa imbraca in trecut Dobrogea in paduri cu lemn extrem de pretios. Traieste mii de ani. Otomanii au taiat trunchiurile pentru lemnul pretuit de constructorii de corabii iar ciobanii ajunsi in Dobrogea cu oile au continuat treaba si l-au eliminat pentru ca le omora magarii si animalele care ii mancau frunzele. Asta e cu taxus baccata.

  4. Pai daca parcurile sunt pline de arbustul asta, de ce ar fi protejata?
    E pe cale de disparitie, sau cum? Cum e „extrem de rara” dar e in toate parcurile?
    Nu inteleg, dar ma rog…

  5. Prima planta de pe planetă care a fost utilizata până la dispariția ei completa. S-a întâmplat în insulele britanice în Evul mediu.
    Lemnul este extrem de flexibil și rezistent, drept pentru care se folosea masiv in fabricarea arcurilor și altor arme.

  6. Otrăvitoare or fi frunzele, dar cine le mănâncă? E adevărat că multi mai avem obiceiul sa prindem cate o frunza, câte un fir de iarbă și să le mestecăm…. Arilul, partea roșie, cărnoasă, care înconjoară sămânța e chiar comestibil.

  7. Noaptea minții! Chiar preluați toate inepțiile celor de la ziarul sibian! Tisa este un arbore decorativ larg răspândit prin parcuri dar probabil că celor de la Tribuna le-a furat careva drobul cu sare

  8. Lasati tisa in pace sfertodoctilor!! Tisa este arbore, nu arbust, si este monument al naturii. In toate orasele mai rasarite din Europa sunt tise in spatiul, cu scop ornamental. Unde ati auzit ca cineva sa se apuce sa manance frunze de tisa??

  9. Tisa produce toamna fructe false rosii, comestibile, dulci si mucilaginoase. „Samanta”este otravitoare atunci cand e consumata, chiar in cantitati mici. Eu personal mananc la greu, dar am grija sa nu imi alunece niciuna pe gat. Si nu fac asta cand sunt copiii in preajma, sa nu ma imite si sa inghita acele „seminte” brune.

  10. Și care este legea prin care este declarată protejată sau monument al naturii ? De ce nu verificați înainte de a publica astfel de știri false.