G4Media.ro

O platformă internațională de ajutor pentru reconstrucția Ucrainei s-a reunit la Kiev.…

Foto: Unsplash / Gleb Albovsky

O platformă internațională de ajutor pentru reconstrucția Ucrainei s-a reunit la Kiev. România nu s-a numărat printre participanți sau observatori

Reprezentanții donatorilor internaționali pentru Ucraina, reuniți într-o platformă de coordonare, s-au întâlnit în premieră miercuri la Kiev, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. La ședință au participat Ucraina, țările G7, Coreea, Țările de Jos, Norvegia și Suedia, precum și observatori din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Spania, Belgia, Finlanda și Elveția. România nu e menționată printre țările participante.

Reuniunea a fost coprezidată de directorul general al Comisiei Europene pentru negocieri de vecinătate și extindere, Gert Jan Koopman, de ministrul de finanțe al Ucrainei, Sergii Marcenko, și de adjunctul consilierului pentru securitate națională al SUA pentru economie internațională, Daleep Singh.

Din partea ucraineană, au participat, de asemenea, prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, prim-viceprim-ministrul Ucrainei și ministru al economiei, Iulia Svyrydenko, și viceprim-ministrul pentru restaurare al Ucrainei și ministrul pentru comunități, teritorii și dezvoltarea infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a deschis reuniunea mulțumind partenerilor pentru sprijinul acordat în 2023 și 2024 și subliniind necesitatea unui sprijin continuu pe parcursul acestui an și al anului viitor. El a subliniat angajamentul Ucrainei față de reforme, inclusiv în contextul aderării la UE.

Ministrul de finanțe al Ucrainei, Marchenko, a prezentat nevoile totale de finanțare externă a bugetului Ucrainei pentru 2024, a mulțumit donatorilor pentru angajamentele lor de a acoperi o parte din nevoile bugetare pentru 2024 și a prezentat măsurile naționale pe care țara le-a luat pentru a mobiliza venituri suplimentare.

Membrii Comitetului director și-au confirmat angajamentul de a continua să sprijine Ucraina. La rândul său, Comisia a informat Comitetul director cu privire la plata în luna martie a 4,5 miliarde EUR în cadrul finanțării-punte în cadrul mecanismului pentru Ucraina. Aceasta oferă lichiditățile atât de necesare pentru a contribui la finanțarea funcționării statului, cum ar fi salariile din sectorul public, pensiile și furnizarea de servicii publice de bază, astfel încât țara să poată continua să își concentreze eforturile pentru a câștiga războiul. O a doua tranșă de prefinanțare de 1,5 miliarde EUR pentru Ucraina este prevăzută în aprilie, sub rezerva unei evaluări pozitive a îndeplinirii condițiilor convenite.

Reuniunea a fost, de asemenea, o oportunitate de a face schimb de informații privind sprijinul pentru redresarea timpurie și reconstrucția Ucrainei, inclusiv cele mai urgente nevoi din sectorul energetic. Comitetul director a salutat noul cadru de gestionare a investițiilor publice instituit de Ucraina pentru a-și identifica prioritățile de investiții, în conformitate cu Planul pentru Ucraina. Comisia a subliniat necesitatea de a consolida capacitățile Ucrainei de a absorbi finanțarea din partea donatorilor, pentru a se asigura că sprijinul atât de necesar curge rapid pentru a răspunde nevoilor urgente și a oferit sprijin tehnic în acest context.

Guvernul Ucrainei a prezentat Planul pentru Ucraina, care stabilește o viziune coerentă privind reformele și investițiile în vederea reconstrucției și modernizării țării pe drumul său către UE, care va sta la baza plăților efectuate în cadrul Facilității UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde EUR. Membrii Comitetului director au salutat adoptarea acestui plan de către guvernul Ucrainei și au discutat despre modul în care acesta poate fi utilizat ca punct de referință cheie pentru coordonarea internațională. Reuniunea Comitetului director a fost urmată de o discuție cu reprezentanți ai societății civile cu privire la reformele necesare pentru o creștere durabilă.

Membrii au convenit să lanseze un consiliu consultativ pentru mediul de afaceri în cadrul viitoarei Conferințe pentru redresarea Ucrainei de la Berlin. Rolul acestuia ar fi acela de a oferi consultanță și expertiză Platformei de coordonare a donatorilor multiagenție, de a îmbunătăți climatul investițional din Ucraina, de a atrage investiții din sectorul privat și de a consolida întreprinderile mici și mijlocii ucrainene. După reuniunea Comitetului director, membrii acestuia au discutat, de asemenea, cu întreprinderi din Ucraina, din G7 și din alte țări, pentru a aborda provocările cu care se confruntă, în special din cauza impactului războiului, identificând, în același timp, oportunități de investiții și de creștere.

Context

Platforma de coordonare a donatorilor multiagenție pentru Ucraina a fost lansată la 26 ianuarie 2023 pentru a coordona eforturile de abordare a nevoilor de finanțare ale Ucrainei, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu.

Până în prezent, aceasta a organizat nouă reuniuni ale Comitetului director. Aceasta reunește oficiali la nivel înalt din Ucraina, UE și țările G7 în calitate de membri permanenți.

Din februarie 2024, s-a extins la încă patru membri, și anume Republica Coreea, Țările de Jos, Norvegia și Suedia. În plus, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Spania, Belgia și Finlanda, precum și Elveția sunt observatori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...