O preocupare pentru cercetători români în pedagogie, în 2023: Cât de folositoare este concepția despre educație a Sfântului Ioan Gură de Aur, ale cărui texte includ “aspecte în acord cu idealul actual al școlii românești”
“În textele marelui pedagog creștin, identificăm aspecte în acord cu idealul educațional actual al școlii românești”, constată doi cercetători români care au găsit de folos să analizeze “recomandările privind procesul de devenire, virtuțile și valorile vehiculate în scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur”, în contextul educației. Cei doi, printre care unul dintre cei mai cunoscuți profesori de științe ale educației din țară, au realizat această analiză “în perspectiva valorificării [recomandărilor Sf. Ioan Gură de Aur] în contexte formative contemporane”, iar rezultatul a fost publicat luna aceasta în Revista de Pedagogie, potrivit Edupedu.ro.
Revista publicată de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație include, în ultimul său număr, 12 studii și două recenzii, primite în urma unui apel în care erau enunțate domeniile de interes, toate actuale (detalii, mai jos). Articolele acoperă teme diverse, de la unele care preocupă cercetarea internațională (influența citirii asupra copiilor de vârste mici) la educația muzicală sau cea pentru cetățenie. Printre toate acestea, apare și studiul “Actualitatea concepției despre educație a Sfântului Ioan Gură de Aur”.
- Articolul are doi autori. Primul este Iuliana Pîrvu, prezentată ca licențiată în științele educației, specializarea Pedagogie, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Al doilea – Prof. Univ. Dr. Constantin Cucoș de la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul aceleiași instituții ieșene, autor de cărți de educație religioasă și care menționează în propriul CV că este creștin ortodox.
Studiul apare într-un moment în care, la nivel global, dezbaterile pe tema educației se concentrează pe teme precum dezvoltarea competențelor-cheie, echitatea, impactul tehnologiilor, iar la nivel național tocmai s-a terminat o lungă perioadă de dezbateri privind “reforma” produsă de noile legi ale educației. Tocmai la acest context face trimitere și analiza citată, doar că trimiterea legislativă este la Legea 1/2011, iar cea despre actualizarea practicilor pedagogice este una generică.
Citește articolul complet pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii