G4Media.ro

O presă plătită să tacă sau să țipe la ordinul marilor partide.…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O presă plătită să tacă sau să țipe la ordinul marilor partide. Pe banii tăi

Radio Europa Liberă a publicat joi, 6 ianuarie, o investigație sub semnătura jurnalistului Cristian Andrei, care dezvăluie sumele mari de bani pompate în 2021 în unele televiziuni și publicații online de către PNL-ul condus de Ludovic Orban, dar și de PSD.

De remarcat că PNL a transmis către Europa Liberă doar sumele cheltuite de partid în mandatul de președinte al lui Ludovic Orban, fără a fi precizate sumele plătite în mandatul de președinte al lui Florin Cîțu. PSD a refuzat să spună în detaliu cu ce instituții media a semnat contracte în 2021.

Cert este că, în timpul crizei politice din lunile octombrie și noiembrie 2021, cele două mari partide au aruncat în piață aproape 20 de milioane de lei (4 milioane de euro), reprezentând bani publici. În primele 11 luni din 2021, PNL și PSD au depășit împreună pragul de 10 milioane de euro – bani cheltuiți în contracte cu presa. Acești bani, încă o dată, sunt bani din subvenția generoasă primită de partide de la bugetul de stat.

Milioanele încasate de la partide se adaugă la alte câteva zeci de milioane de euro cheltuite tot cu presa de către Guvernul Orban în campaniile electorale din 2020, o veritabilă mită electorală camuflată într-o așa numită campanie de informare pe tema pandemiei.

Zecile de milioane de euro investite în ultimii doi ani de marile partide în presa din România au transformat-o dintr-un câine de pază al democrației într-un maidanez dând din coadă pe lângă masa puterii pentru un os mai gros.

Castrate, cu o agenda editorială perfect controlată politic, cele mai multe televiziuni de știri și site-uri se comportă deplorabil.  Unele se remarcă mai ales prin ceea ce NU spun, prin subiectele de maxim interes public pe care refuză să le abordeze.

Să nu vă mirați, deci, dacă investigația Europei Libere nu o vedeți preluată în presa relevantă decât de un site ca G4Media.ro. Dacă vă întrebați de ce alte dezvăluiri importante despre politicieni de la PSD sau PNL nu mai fac valuri în presă, explicațiile le găsiți tot în zecile de milioane cu care marile partide și-au cumpărat tăcerea.

De pildă, dezvăluirile despre șefa Comisiei Juridice, Laura Vicol (PSD), care zboară cu jet privat la Monaco, unde își petrece vacanțele într-un apartament de lux, sau despre ministrul de finanțe, Adrian Câciu (PSD), mare propagandist Huawei înainte de a intra în Guvern, le-ați citit doar pe G4Media.ro, preluate de alte două-trei site-uri.

Așa cum am anticipat, odată cu formarea marii coaliții PNL – PSD, cu binecuvântarea președintelui Klaus Iohannis, o tăcere adâncă s-a lăsat peste România. O tăcere cumpărată, culmea ironiei, cu bani publici. Marile partide au plătit presa să tacă sau să atace la comandă, dar mai ales să tacă.

Aici intervine o mică problemă de ordin legal. Dacă în cazul mitei guvernamentale s-au folosit de pretextul pandemiei și au camuflat serviciile prestate într-o așa numită campanie de informare (cu zero efecte după cum am putut observa cu toții), în cazul milioanelor de euro plătite de partide în afara campaniei electorale lucrurile se complică puțin.

Ce au cumpărat oficial PNL și PSD cu banii din subvenție? Ce au scris în contractele încheiate cu televiziunile și cu site-urile miluite cu mii sau zeci de mii de euro pe lună? Au achiziționat conținut editorial? Profund imoral dacă au făcut așa ceva. Publicul este înșelat, păcălit, tras pe sfoară, deoarece nu este avertizat că prezența unui ministru în studio sau o anumită știre apare ca parte a unui contract.

Dacă nu au cumpărat conținut editorial, atunci ce? Consultanță politică? În ce a constat mai exact, cine a prestat serviciile respective și cum pot fi ele dovedite cu hârtii? De unde până unde a ajuns presa să consilieze partide sau politicieni?

Curtea de Conturi și alte instituții care au acces la aceste contracte cel puțin imorale vor trebui să lămurească într-o bună zi ce au cumpărat partidele în afara campaniilor electorale. Dacă ne aflam în interiorul unui an electoral și dacă partidele și-ar fi marcat în spații publicitare conținutul promovat pe site-uri sau televiziuni nu am fi avut o discuție. Publicitatea electorală într-un an cu alegeri este firească.

Complet anormală este situația de acum, când două mari partide aflate la putere, PNL și PSD, cumpără presa mai ales pentru a-și asigura liniștea, pentru a controla ce apare și ce nu despre ele, despre guvern sau despre președintele Klaus Iohannis.

N-ar fi prima dată când se întâmplă așa. Fostul primar al sectorului 1, Daniel Tudorache a turnat bani grei în media din bugetul primăriei. Între timp Curtea de Conturi a constatat că a prejudiciat bugetul cu peste 850.000 de lei, bani cheltuiți pentru difuzarea unui spot publicitar care promova un proiect de spital.

Există publicații și ziariști care au trăit sau trăiesc din bani publici și comenzi politice. Dar parcă niciodată presa nu a fost redusă la tăcere la o asemenea scară, cum se întâmplă azi. Niciodată cenzura și autocenzura dictată economic n-a fost mai dură. Niciodată parcă banii n-au pus pumnul în gura presei mai brutal decât în ultima perioadă.

Pe lângă faptul că publicul este mințit, prin omisiune sau în mod deliberat, intervin distorsiuni majore în piața media. Companiile media abonate la banii partidelor sau guvernului fac o concurență neloială celor foarte puține care funcționează corect în piață.

O bună parte a presei a ajuns azi complicele politicienilor, partenerul lor de încredere, câinele lor de companie fericit cu o mână de oase aruncate de la masa puterii.

Fenomen extrem de periculos, controlul presei de către politicieni afectează în ultimă instanță însăși democrația. Justiția și presa sunt pilonii de bază pe care se sprijină orice democrație. O țară în care cele două puteri în stat sunt controlate de politicieni va genera inevitabil frustrări sociale majore, corupție și abuzuri de putere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

122 comentarii

  1. Nai bine ne-ai spune cum sta treaba cu „presa independenta” ONGista, pe bani cui si interesele cui reprezinta?

    De astia stim cu toti, de voi vrem sa stim, de presa stangista.

    • M a r s h ma psdisto hauristule

    • Ce te mai intrebi tu pe aici .. lasa vrajeala . J e g s d si aur , cu pnl si udmr sunt ciumele tarii asteia

    • Sunt stpro ! Dar mare stpro

    • Oricum tu nu pricep, de ce sa sa chinue?

    • Care noi, b(a)i c(a)canare? Dar e simplu, iti explic eu. Daca esti o sursa credibila, independenta, faci audienta. Daca faci audienta, atragi publicitate. Daca ai publicitate, faci bani.

    • Aceleași bădăranii stângiste. Vin te fac in toate felurile prin comentarii…. Jigniri off topic care nu au nicio legătură cu postarea la care cică răspund. O mana de analfabeți funcționali care se dau culți.

    • ASD-ule, ce e stangist in a cere statului ce ar trebui sa faca in orice economie capitalista, adica reglementare, plus sa lase presa sa functioneze pe principii de economie de piata? Adica tie ti se pare in regula ca statul sa dea bani partidelor in pr(o)stie, iar partidele sa cumpere presa, asta nu e deloc stangist, e fix ce trebuie, nu?

    • e vorba de felul in care se comporta unii pe aici prin comentarii.

    • Salut, stangistii mei.

      Sa va dau o doza de manipulare pe care ati inghitit-o cu maro, vorbim de bani cheltuiti din subventia primita de la stat pentru partide, ma gandesc ca fiecare decide cum si pe ce cheltuie banii primiti.

      Interesant cum gazetarul nu a luat la puricat si felul in care USR cheltuie banii primiti.

    • Măi George, stângistule, cu un singur neuron și ăla chior, vezi că pe acest site mai ieri , precum și pe situl Europa Liberă apare scris negru pe alb sumele cheltuite de USR, o parte din sumele cheltuite de PNL ( de pe timpul lui Orban cât au declarat cei din ,, echipa demolatoare ”) și 0,00( zero) lei declarați de ciuma roșie. Așa că nu mai bate câmpii de pomană și citește știrile ca să poți comenta în cunoștință de cauză pe marginea lor. Sau ești analfabet funcțional, ai citit și…..n-ai înțeles nimic. Du-te la culcare și mai odihnește-ți neuronul c-a obosit, săracul!

    • @sageata esti dovada clara de fanatism sectar si analfabetsim functional, ce am zis eu si ce ai priceput tu, stangistule.

      Uite pe ce cheltuie zeii tai banii, scrie NEGRU pe ALB, https://romania.europalibera.org/a/usr-bani-subventie-cifre-exacte/31465402.html, esti atat de indoctrinat de secta ta incat nu observi dubla masura, si, da, probabil USR nici nu trebuie sa cheltuie multi bani pe PROPAGANDA POLITICA (gasesti denumirea in excelul cu cheltuieli) cu asa talibani ca tine.

    • Din banii noștri sunt plătiți toți lingăii ca să latre la cei care-i critică pe tâlharii țării.

    • Mai rea e complicitatea prin tăcere: se face pagina cu știri fotbalistice, gagici celebre doar în RO, curiozități…

    • @George prostane, arată-mi ce alt partid este la fel de transparent ca USR cu privire la cheltuielile sale și abia după hai să vorbim despre cât alocă USR pentru publicitate.
      Când vorbim și zicem ceva rău de alții haide să venim cu probe cum se întâmplă pe G4media site către care donez cu încredere că nu este aservit politic.

    • Dl Tapalaga este un ziarist adevarat si il doare halul in care a ajuns presa. Dar televiziunile care presteaza servicii la comanda nu sunt din categoria PRESA, sunt din cea a frizeriilor, saloanelor de masaj… etc.
      Grav este ca aceasti bani sunt sustrasi din banul public.
      Mai grav este ca furtul este legal, ca EXISTA O LEGE care ia de la gura sarmanului sau din viata bolnavilor si toarna bani in conturile partidelor.
      Si mai grav este ca exista practica de a confectiona reguli si de legi cu dedicatie, dupa interesul celor care pot.Asa au aparut subventionarea partidelor, pensiile nesimtite, imunitatea infractorilor adapostiti in parlament etc
      Asa a aparut, culmea, dupa o revolutie, clasa privilegiatilor!

    • Ce de Putinisto retrograzi .. în commenturile G4Media .. Postacii rusofili,telespectaori fideli ai Felix style media .. 😂😂

    • @george
      USR avea si un site pe care publica informatiile astea fara sa le ceara nimeni. Tocmai pentru transparenta. Sumele sunt de 32, respectiv 18 ori mai mici decat in cazul PSD si al PNL.
      In articolul de pe Europa Libera e publicat si raspunsul trezorierului PSD, Marius Iancu. „Acesta nu crede ca cititorul ar trebui sa isi dea seama cand un articol este platit de PSD”. Daca informatiile ar fi reale nu ar conta. Doar ca, astia mint de ingheata iadul. Nu doar apele.

      O curiozitate. In sumele astea or intra si sumele platite pentru postaceli? Sau aia sunt la negru?
      Uite de asta mai scriu cate ceva de bine de USR. Cand merita. Si foarte bine fac daca investesc din banii publici pentru a aparea in media si a demonta minciunile feseniste. E necesar cand ceilalti au la dispozitie masinarii de propaganda si manipulare.
      USR avea si un site pe care publica informatiile astea fara sa le ceara nimeni. Tocmai pentru transparenta. Sumele sunt de 32, respectiv 18 ori mai mici decat in cazul PSD si al PNL.
      In articolul de pe Europa Libera e publicat si raspunsul trezorierului PSD, Marius Iancu. „Acesta nu crede ca cititorul ar trebui sa isi dea seama cand un articol este platit de PSD”. Daca informatiile ar fi reale nu ar conta. Doar ca, astia mint de ingheata iadul. Nu doar apele.

      O curiozitate. In sumele astea or intra si sumele platite pentru postaceli? Sau aia sunt la negru?
      Uite de asta mai scriu cate ceva de bine de USR. Cand merita. Si foarte bine fac daca investesc din banii publici pentru a aparea in media si a demonta minciunile feseniste. E necesar cand ceilalti au la dispozitie masinarii de propaganda si manipulare

      Tot @george. Fiecare poate sa decida cum sunt cheltuiti banii daca ii are de la matusa Tamara sau de pe mosia parintilor. Atat timp cat sunt de la bugetul de stat trebuie sa fie transparenti, sa stim si noi pe ce ii sparg.

  2. Păi ce să mai facem? S a facut urat afară ,iarna, frig. Eu zic să facem si noi un Kazahstan cu securiștii astia de ne conduc. Care se baga la o Victoriei cică vin și jandarmii (sclavii securității).

  3. Asta e doar o parte a problemei , vad ca despre cealalta nu se vorbeste si anume , daca presa era corecta refuza banii, asadar nu stiu cine e mai vinovat ala care da mita sau ala care primeste.
    Pana la urma cam ce vreti o presa corecta pai in cazul asta nu mai stati cu mana intinsa la publicitate de stat nici atunci cand va cere sa ne vaccinam.

    • Si unde e usr in problema asta de ai tinut tu sa precizezi .. fugi ma !

    • Daca ai dovezi .. te rugam sa le postezi !

    • @Scarbit de USR – M-ai facut sa citesc inca o data editorialul! Toate cuvintele din text scot in evidenta coruptia din politica si dn presa, deci despre ce parte a problermei nu a vorbit. Ca nu a numit institutiile de presa cu sibiect si predicat? Ar fi fost redundant, se stiu, ti-a pus link catre articolul europei libere!
      Iar fraza asta spune totul „O bună parte a presei a ajuns azi complicele politicienilor, partenerul lor de încredere, câinele lor de companie fericit cu o mână de oase aruncate de la masa puterii.”

  4. Nasol, nu vrea nimeni sa preia tema cu Vicol, ne tavalim pe jos de ciuda, au investit serviciile banii degeaba, nu ca statul🤣

    • Adica tu zici ca Vicol e de capul ei, asa, ca toti psdistii, nu e deloc mana in mana cu sec(u)ristii! Vezi ca C(a)ciu ala de la agricultura e de la doi si un sfert, cu acte in regula.

    • Nimeni nu-i de capul lui, mai ales Predoiu😅

    • Ce puneti botul la tema Vicol…cucoana a fost pusa acolo cu voturile USR…un mic troc parlamentar, Nasui a primit o comisie de ceva economic si Drula, comisia de transporturi….la ce aritmetica parlamentara avem, nu primeau nimic….afacerea Vicol e un troc PSD cu USR, gasiti votul pe site-ul parlamentului, dar cine sa caute?….ziaristii deontologi?…postacii sunt niste biete moluste

    • În comisii tot majoritatea conteaza.
      Ai auzit tu de parlamentar care sa nu aiba de munca?
      Shoshoaka pi undi ie?

    • @antidot: mai copile, las-o’n balarie de manipulare ordinara! Laura Ciorba Vicol a ajuns sefa comisiei juridice din Parlament cu urmatorul vot : PSD – 7 voturi, PNL – 5 voturi, UDMR – 5 voturi, Minoritati – 1 vot; USR – 0 voturi si AUR – 0 voturi. Este public, ia si cauta pe internet, foloseste „goagalu'” Nu va mai invatati odata minte ca pe site-ul asta nu prea merge cu manipularea, neam…!

    • @antidot.
      Cu cata nerusinare minti, ba mai mult, ne dai si sursa unde sa ne informam, de parca noi nu stim deja ? Singurul care à votat impotriva a fost USR.
      Sa-ti fie rusine !

  5. Da’ cand G4Media va vorbi si de afacerile lui Vlad Voiculescu, Ioana Mihaila, despre contractele cu dedicatie atribuite unui membru USR din zona de vest a tarii? Asta daca tot clamati independenta, onestitate, verticalitate bla-bla-bla!

    • Până acum numai postaci ,abonați probabil tot la banii PSD PNL.

    • Dandanache nu?? :))

    • EVZ, Newsweek and Co. sunt ziare psd-iste de când lumea, doar acolo poti citii asemenea ineptii.

    • @agamita – esti un mincinos ordinar, un postac infect al ciumei rosii.

    • Pai are cine sa scrie despre „afacerile” lui Vlad Voiculescu. De exemplu, aia care l-au linsat media cu acuzatii false (cum ca nu ar fi terminat facultatea). Antena 3, B1TV, Realitatea TV, Romania TV, Digi24, Neewsweek, etc etc etc

      Apropo, imi dati si mie un link la oricare din sursele media de mai sus privind „afacerile” lui Vlad Voiculescu?

      Ca banuiesc ca daca exista asa ceva, bubuiau televiziunile saptamani in sir. Eu nu am auzit nimic.

    • Si ese repezira pupatorii de c…r ai usecuricilor sa condamne cu manie proletara afirmatiile mele! He-he-he, niste opincari cu encefalograma plata s-au gasit sa emita opinii! Asta-i tare!

  6. Mama ce au sarit postacii uselisti ! Sau auropostacii ?!

    • Tapalaga are mare dreptate (!)…și o știm cu toții ,n-o mai dați după perdea ! *C*ARTELUL MAFIA-MEDIA înghite bani publici pt a (p)rosti (p)roștii, la comanda politică. N-avem tv de știri cu ziariști care să facă MESERIE, avem MERCENARI de presă ,care se destrabaleaza cu kilotii în vine pt un os de ros. Niște crăcănati rupți de foame și mâncați de bir, amorali și tikalosi

  7. „Curtea de Conturi și alte instituții care au acces la aceste contracte cel puțin imorale vor trebui să lămurească într-o bună zi ce au cumpărat partidele în afara campaniilor electorale.”

    Asta puteti face chiar voi, G4Media: petitie catre partide+ televiziuni, apoi actiuni judiciare in caz de refuz, pentru ca art. 2 lit. a) din Legea nr. 544/2001 zice clar urmatoarele:
    „a) prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, societate reglementată de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aflată sub autoritatea sau, după caz, în coordonarea ori în subordinea unei autorităţi publice centrale sau locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar, precum şi orice operator sau operator regional, astfel cum aceştia sunt definiţi în Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, se supun prevederilor prezentei legi partidele politice, federaţiile sportive şi organizaţiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiază de finanţare din bani publici”.

    Deci, cand un partid politic primeste bani publici, el are obligatia legala de a da raspunsuri publice si clare despre ce a facut cu banii aia.

    Ca atare, G4Media, de ce trebuie sa astepti de la Curtea de Conturi ceva, cand legea iti da dreptul sa primesti chiar tu raspunsuri clare?
    Contractele dintre partide si televiziuni pot fi chestii private in toate punctele in care nu au ca obiect explicatiile despre banii publici.

    • Uite aici ONG-ul
      În februarie 2016, APADOR-CH a dat în judecată Institutul Român pentru Drepturile Omului pentru nerespectarea Legii 544/2001. Instituție publică înființată în 1991, dar rămasă de atunci într-un convenabil anonimat, IRDO este obligat azi de instanță să-și facă publice rapoartele de activitate, bugetul și să divulge numele persoanelor din conducere

    • Parca si CCR a pierdut un proces pe legea 544… nu mai stiu continuarea.
      Pina la urma, daca-l asculti si pe Bot, hotararile judecatoresti nu sunt chiar atat de obligatorii pentru angajatul de la Stat

    • @Dragos

      Art. 22 din Legea nr. 544/2001 zice: „În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii ori al instituţiei publice”.

      Art. 24-26 din Legea nr. 554/2004 zic ca:
      „Art. 24- (1) Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive se face de bunăvoie în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.
      (2) În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se duce la îndeplinire prin executare silită, parcurgându-se procedura prevăzută de prezenta lege.
      (3) La cererea creditorului, în termenul de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită, care curge de la expirarea termenelor prevăzute la alin. (1) şi care nu au fost respectate în mod culpabil, instanţa de executare, prin hotărâre dată cu citarea părţilor, aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalităţi, în condiţiile art. 906 din Codul de procedură civilă.
      (4) Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării hotărârii de aplicare a amenzii şi de acordare a penalităţilor debitorul, în mod culpabil, nu execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu, instanţa de executare, la cererea creditorului, va fixa suma ce se va datora statului şi suma ce i se va datora lui cu titlu de penalităţi, prin hotărâre dată cu citarea părţilor. Totodată, prin aceeaşi hotărâre, instanţa va stabili, în condiţiile art. 892 din Codul de procedură civilă, despăgubirile pe care debitorul le datorează creditorului pentru neexecutarea în natură a obligaţiei.
      (5) În lipsa cererii creditorului, după împlinirea termenului prevăzut la alin. (4), compartimentul executări civile al instanţei de executare va solicita autorităţii publice relaţii referitoare la executarea obligaţiei cuprinse în titlul executoriu şi, în cazul în care obligaţia nu a fost integral executată, instanţa de executare va fixa suma definitivă ce se va datora statului prin hotărâre dată cu citarea părţilor.
      Art. 25. – (1) Instanţa de executare, care în materia contenciosului administrativ este, potrivit art. 2 alin. (1) lit. ţ), instanţa care a soluţionat fondul litigiului de contencios administrativ, aplică, respectiv acordă sancţiunea şi penalităţile prevăzute la art. 24 alin. (3), fără a fi nevoie de învestirea cu formulă executorie şi de încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc.
      (2) Cererile prevăzute la art. 24 alin. (3) şi (4) se judecă în camera de consiliu, de urgenţă, şi sunt scutite de taxa judiciară de timbru. Procedura prevăzută la art. 200 şi 201 din Codul de procedură civilă nu este aplicabilă. Întâmpinarea este obligatorie şi se depune la dosarul cauzei cu cel puţin 3 zile înainte de termenul de judecată. Reclamantul va lua cunoştinţă de conţinutul întâmpinării de la dosarul cauzei. Instanţa poate acorda un nou termen de judecată în cazul în care reclamantul solicită amânarea pentru a lua cunoştinţă de conţinutul întâmpinării.
      (3) Hotărârile pronunţate în condiţiile art. 24 alin. (3) şi (4) sunt supuse numai recursului, în termen de 5 zile de la comunicare.
      (4) Prevederile alin. (1) – (3) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru punerea în executare a hotărârilor de contencios administrativ date pentru soluţionarea litigiilor ce au avut ca obiect contracte administrative.
      Art. 26. – Conducătorul autorităţii publice se poate îndrepta cu acţiune împotriva celor vinovaţi de neexecutarea hotărârii, potrivit dreptului comun. În cazul în care cei vinovaţi sunt demnitari sau funcţionari publici, se aplică reglementările speciale”.

      Pe scurt, cu putina rabdare, neexecutarea unei obligatii impusa prin hotararea definitiva a instantei de contencios poate duce la penalitati pe zi de intarziere si chiar la sanctionarea functionarilor publici care au refuzat sa raspunda.

    • Asa… si?
      Daca functionarul public nu depinde de salariul lunar incasat si sta acolo doar de incapățânat sa apere afacerile șefilor tot nu ai ce sa-i faci.
      Daca legea ar fi facuta – greseala intentionata a angajatului se rasfrange asupra șefului… ar fi altceva

    • * valabil si pentru procurori, evident, ca sa ma intorc la Bot

  8. Domnule TĂPĂLAGĂ ,
    Sa scrieți si despre banii aruncați de guvern in gura presei ca sa cânte „cum trebuie” despre restricții, discriminare, certificat, încălcarea drepturilor minimale (pușcăria asimptomaticilor, va amintiți, nu?) .
    Va rog eu frumos.
    Mulțumesc.

    • Nu o sa scrie , nici despre faptul ca a facut campanie prezidentiala pro Klaus contra USR pe banii PNL.
      Asadar asta cu presa libera , atentie la scari sa nu cada pianul.

    • Poate mai încolo, după ce se termina campania asta de FUD oficial.
      Mai ales ca G4 zice n-a luat bani pentru asta – o face din proprie convingere.

    • S-au închis grupurile de fb ale aurolacilor și nu mai aveți pe unde povesti?

    • Cum zici tu și pe urma mâncam.

  9. Eu as vedea la fel de grave execuția in presa si linșajul mediatic TV constant, zi lumina, la toate posturile, la adresa USR, singurul partid anticoruptie care se zbate sa supraviețuiască electoral intr-o lume a presei complet ostila si agresiva, mogulizata, precum si intr-o Românie sărăcită si needucata de 30 de ani.
    Se pot lista aici cu cel mai mare impact: Antenele, România tv, realitatea tv si fm care susțin fățiș si direct PSD precum si digi care susține direct PNL /Iohanis si indirect tot PSD. Va fi din ce in ce mai greu sa ne creștem copiii in aceasta Românie care Votează fără discernământ sau negativ influențată de presa aservita politic, asta pentru cei care se încăpățânează sa nu plece din țara asta.

    • Fugi bre cu usr-ul tau…..🤣🤣🤣 Astia vor binele țării….și cu Dacian spirală…..🤣🤣🤣de ei sa aveți parte…doar așa se va alege praful … 🤣🤣Părerea mea

    • La cum te exprimi ma astept sa lucrezi la stat sau sa ai beneficii de la PSD -PNL și in același timp sa ai scoala extrem de putina…precum idolii tai.
      Din păcate votul tău îl anulează pe al meu…și de aceea țara asta este pe marginea prăpastiei de 30 de ani!

    • Așa cum a intrat în vigoare modificarea codului rutier care prevede că trebuie să ai minimum 10 clase pentru a putea obține permisul de conducere, ar fi benefic pentru țara asta să ai obligatoriu Bacalaureatul pentru a avea drept de vot. Așa am scăpa de peeseedee😈

  10. postacii sunt la datorie,presa TREBUIE sa vorbeasca de toate afacerile cumparate din bani publici,c-am despre asta-i vorba in articol,in rest omu’ lu’ ghita rtv pus mare sef la guvern ,omu’ lu’ voiculescu idem si fraierii platesc asa zisa presa independenta,asa zisii politicieni sau injustitia crasa ,dar stirea momentul ar trebui sa fie reportajul facut de nemti si preluat de toate televiziunile din Europa despre migratia tinerilor din romanica si lipsa acuta a fortei de munca,suplinita prin aducerea asiaticilor pe bani frumosi,deci in curind in romania ,,mindru ca sunt vietnamez”(700 000 tineri in fiecare an)

  11. Ipocrizia este urâtă, domnule Tapalaga. Fara articolul asta era în regula. Dar sa scrii despre colegii tai ca iau bani de la politicieni pentru conținut, când G4 a făcut asta, mi se pare josnic. Succes în cariera!

    • Ce e josnic? Sa spui ca partidele au cumparat presa cu zeci de milioane de euro prin scheme mizerabile? Adica reclama nu e in campanie electorala si nu e marcata ca atare. Asta e o mizerie. Partidele au cumparat de fapt toata politica editoriala. Asta e josnic.

      Iar G4Media are tot dreptul sa scrie despre asta, atat timp cat afirmatia lor e exacta:

      „Disclaimer: G4Media nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Acesta este un ajutor de stat mascat care distorsionează piața de media și este inacceptabil. De asemenea, G4Media nu acceptă bani de la partidele politice în afara campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare este normală în perioada alegerilor.”

      P.S. Aia de au papat banii cu sacii de la PSD si PNL nu sunt colegii lui tapalaga. Din simplu motiv ca aia nu sunt ziaristi. Sunt instituti de propaganda, nu instiututii media. Alt cod CAEN,

  12. Nu e ipocrizie, domnule Tăpălagă, să vorbiți despre presa plătită după ce ani la rândul ați primit de la RMGC?

  13. Europa Liberă ia bani de la contribuabilii anericani, voi luati de la cei germani (prin parteneriate cu fundatii politice germane), ailalti de la cei romani. Multi iau din bugetele de car de la fiirme. Face it: jurnalism de calitate platit doar de cititori nu mai exista.

    • Unde o fi hostat serverul asta de tot pompăm comentarii rapide-n el?
      Crezi ca „ne asculta” cineva cu îngrijorare?
      Aighicit! 🤪

  14. Aţi votat pentru asta. Aţi votat PSD 30%, PNL 25%. Deci voi aţi ales asta! Puteaţi vota cu USR, dar nuuu, aţi vrut hoţi.

    • Eu am greșit si am votat cu USR, de multe ori.
      Ca 6 luni mai târziu sa:
      – vina Ungureanu sa spună ca cei nevaccinați sa nu mai fie primiți in spitale.
      – iar medicul Wiener sa urle ca un descreierat pentru introducerea certificatului la job.
      Va ținem minte!

    • Să ințelegem că remușcările pe care le resimțiți, urmare momentelor (repetate) de rătăcire electorală vă chinuie într-un asemenea hal încât ați uitat de Certificatul Verde ce tre’ să iasă dintr-o clipă intr-alta din pixul d-lui doctor de tată proaspăt lepădat ?

    • Înțelege ce vrei. Eu zicem de USR aici, ca despre ei era vorba.
      PSD-ul are si el locul lui pe lista mea neagra.

  15. Băieți,
    Pe tovarășu’ Riabkov îl trec toate transpirațiile la Geneva, intrucât americanii au aruncat pe masa de negociere dosarul „Kliușin”, iar voi vă întreceți in comentarii pe G4M !?
    Frumos vă șade, n-am ce zice, dar să nu vă aud atunci când Tătuca o să vă umble cu pulverizatorul de Noviciok la chilot…!

    • Don’t look up!
      Cam asa si postacii de mai sus!
      Vine razbelul iar ei isi fac selfie… sa aiba amintiri cu „mintea cea de pe urma”…!!!

  16. Oricât ai vrea să fi de obiectiv nu poți să nu sesizezi o urmă de supărare în înscrisul lui Tapalaga. Adică PNL și PSD nu i-a plătit și pe ei cu publicitate. O urmă de regret că au prestat gratis pentru USR? Ca să fie exercițiul corect ar trebui sa își publice g4 sursele de finanțare. Să vedem dacă uită pe cineva de pe listă.

  17. Foarte bun articolul si aveti perfecta dreptate. Insa legat de Curtea de Conturi, daca asteptati sa faca ceva aceasta institutie va inselati, de cand l-au pus pe Busuioc, se fac presiuni mari pe angajati sa nu mai scrie nimic, se incearca inclusiv modificarea legii de functionare.

  18. Și voi cei de la 4Gmedia trăiți din trei lulele cât luați din publicitate? Pe ăia din USR i-ați tot lăudat pe gratis?

  19. Cum adica ? o presa platita ca sa taca ca sa , sa etc etc ….? O presa , din cite stim , trebuie sa prezinte public , prin reprezentantii ei numiti ziaristi , un adevar de necontestat si nu teorii fabulationiste ce au in compozitie doar probabilitati si nu exactitati . O presa corecta este cea care se exprima asumat si isi asuma spusele fie ca este o presa de partid sau altfel de presa .Toate ilegalitatile cunoscute, de diferiti ziaristi ,trebuiesc spuse public si faptele adunate de catre acestia trebuiesc trimise Justitiei . Ideea ca ne exprimam probabilistic si dorim sa fim crezuti nu se mai sustine .Articolele, din presa ,ce ne prezinta „tinte ” adica se observa cum cineva este luat in vizor de ziaristi diferiti si unde probabilul ia locul sigurului nu ar trebui bagate in seama de nimeni .

  20. Aia era inainte de marea lipeala a PSD cu PNL. Acum e liniste la an(e)ta , ire(a)litatea si romarlania.

  21. Uite cum aflam adevarul despre criticarea la greu a fostului premier Citu facuta cu ceva timp in urma si incercarea de decredibilizare a acestuia . Dealtfel nici pe site nu mai apar unii de criticau de zor presupuse fapte de mult trecute ale Premierului . Roata se intoarce acum si cei care plateau (asa pare a reiesi din text )astfel de pozitionari ziaristice ar trebui cunoscuti de noi toti spre a nu mai fi pacaliti cu alte ocazii . Poate cineva se recunoste rapid in text si cum critica de zor pe insasi Presedintele Natiunii fara a avea nici macar cea mai mica indoiala atunci cind incurca prerogativele prezidentiale cu cele ministeriale si atribuia fapte ce nu erau in zona de decizie a Presedintelui ca si inexactitati ale acestuia . Sa ne amintim doar .

  22. @david – Hai, lasati, a fost criticat de toata presa doar cat a fost in conflict cu Orban, adica exact pana cand a fost votat de partid presedinte!

  23. Articol corect. Redă fidel mașinațiunile politicienilor. Pe banii noștrii…

  24. In Austria, pentru o situatie in registru similar, fostul cancelar Kurz este investigat.

  25. propaganda & subventii gri de la stat 🙂 e un program social 🙂

  26. Nu inteleg, va asteptati ca Antena 3 si RomaniaTV sa va preia subiectele? Nici dvs nu preluati subiectele lor!

    • Greșești!
      Personal, mă enervează ” sursa” citată…
      Dar îmi trece. Pentru că citesc ȘI sursa.
      Iar când au dreptate, nu poți contesta.
      Că mai au și ei scăpări…de sinceritate.

  27. Pe voi cine v-a plătit sa compuneți articole false cap coada luând 3 evenimente in care au fost implicați preoți si creând un eveniment nou care nu exista, in mijlocul pandemiei?
    Pe voi cine v-a plătit sau de ce ați hulit Biserica in cel mai urat mod cu putința un an de zile?
    Explicația este in următoarea secvența de text:
    “Publicitatea electorală într-un an cu alegeri este firească.”

    Q.E.D.
    SCURSURI BOLSEVICE!

  28. Cine plateste salariul jurnalistului Cristian Andrei si a Europenilor Liberi?

    La ce le foloseste cetatenilor americani ca gurnalistii astia sa antagonizeze romanii impotriva SUA?

  29. Un mare pas inainte sa recunosti ca presa ia bani!

    Diferenta intre voi si ceilalti este ca sunteti platiti netransparent.

    Macar ceilalti au luat cu acte !

    • „Macar ceilalti au luat cu acte !” Nu va suparati, asta-i din categoria „au furat dar au mai si facut cate ceva”. Pai, in ritmul asta si cu asemenea gandire/constiinta, ce mamai ei de treaba sa mai asteptam in tara asta?!

  30. Citind comentariile îți dai seama cât de înapoiat este poporul.

    • Daca ne-ai ajuta cu inteligenta ta… sau cu banii tai. 🤣
      Decît di-un avocat ca-n filme-avem nevoie

  31. In afară de cele 18 milioane de lei /pe luna de care beneficiază partidele ca subvenție de la stat,
    fiecare parlamentar din cei 465 de parlamentari,
    reprezintă un cost lunar de ~ 10.000 euro de la bugetul de stat (inclusiv chirie de 1500 euro/ luna pt ei si profitorii conecși),
    fără sa obțină vreun rezultat notabil pt cetateanul onest! Mai au si concediu 3 luni pe an!

    3.600.000 € + 4.650.000 € = 8.250.000 € / pe luna cheltuieli cu partidele si politicienii.

    Deci, in ultimii zece ani, s-au cheltuit din bani publici 990.000.000 euro pe politicienii din România!
    Aproape 1 miliard de euro, asta dacă luam in considerare cheltuielile cu întreținerea clădirii Parlamentului!

    1 miliard de euro cheltuiți pe politicieni ca sa aduca țara intr-un context mai rău ca acum 10 ani!
    La aceasta mușamalizare a cor.uptiei si îndobi.tocire a poporului roman in direcția sa aleaga ho.ți si sa accepte fu.rtul perpetuu, a contribuit inclusiv presa aservita, așa cum bine detaliază D.T. in articol.
    O presa independenta si puternica nu ar fi permis asemenea extindere a fenomenului cor.upției, privilegierea cor.upților si a incompetenților si o subperformanță crasa in majoritatea structurilor statului!
    Si da, probabil exista si parlamentari bine intenționați si onești care vor justifica absenta rezultatelor cu argumente din registrul că nu au (avut) majoritate in Parlament, dar totuși…

    • totusi da fuga o tira in kazahstan daca le duci dorul

    • Despre „nu exista voință politica” nu o sa scrie nimeni.
      Axioma de la care se pleaca: „sistemul e ca radiatia, nu te poti pune cu el”.
      Asa ca politicienii impart banii si comisioanele si lasa lucrurile fix asa cum sunt.

    • @j, Dragoș de ce înțelege si tu nu? Parlamentul si clasa politica sunt utile, dar ele trebuie sa producă rezultate benefice pe termen lung pentru cetățeni!

    • Inteleg ca doresti asta dar mai inteleg cum „fiecare lucru la vremea lui trebuie facut ” si mai inteleg ca ne miscam intr-un context mondial deosebit de periculos . Fa o comparatie intre ce fost si ceea ce este acum si beneficiul este evident .Daca tu crezi intr-o poveste numita dreptate absoluta sau corectitudine absoluta te sfatuiesc sa privesti atenta in jur ca sa poti intelege ce se intimpla cu adevarat .Politicienii nu sunt zei si au si ei menirea lor atita cit pot face in contextul actual .Este o lupta , uneori nevazuta , ce tine de interese mult mai mari decit bietele tale idealuri .

    • Diana ! Romania este parte a unui concept numit UE si timp de 15 ani a trebuit sa jongleze in asa fel incit sa poata ramana ancorata in aceste noi structuri politico – sociale si asta doar pentru a putea supravietui vremurilor . Daca tu crezi ca asta se face fara bani , farta anumite forme de renuntare , fara sacrificii sau fara a trece prin aceasta etapa de tip „Western ” te inseli amarnic .

    • @jm, tot forme fara fond care cheltuiesc tot bugetul suntem. Doar banii sifonati usor ii mentin pe oamenii angajati acolo. Manageri care evident refuza sa-si recunoasca incompetenta. Si care nu depind de salariul legal primit.
      Politicienii mai mult au zapacit legile decît le-au imbunatatit dupa ce am fost primiti in UE.
      Da-mi un motiv pentru care ANFP a plecat din subordinea MAI doar cu cîteva semnaturi sau RENAR, in subordinea Min. Economiei, a fost acreditat de… min. economiei 🤣
      Tu ai inteleg ping-pong-ul cu cei din conducerea institutiilor, girat de la PM, cu „in subordinea X dar in coordonarea lui Y”? unde si ANPC se incadreaza perfect. Îi schimba ca pe ulei uzat. Doar neconflictualii rămân

    • Nu sunt interesat de cazurile punctuale .Cine are stinta de incalcari ale legii se poate adresa organelor competente . Jocul politic are finetea lui si are in compozitie un interes mai mare decit cel personal .Suntem aici si trebuie sa supravietuim . Nemultumiri sunt de cind lumea si pamnintul .Coruptia nu este o inventie romanesca si ea nu poate fi oprita , macar partial , prin declaratii politice . O societate ideala necorupta nu exista nicaieri , poate doar una viitoare in care platile se vor face integral prin folosirea unui card si atunci este greu sa mai ascunzi banii , furati sau necinstiti obtinuti ,sub cotetul ciinelui ”.

    • Mda… avem doar politicieni care fac politica.
      Judecatori care nu judeca
      Mica coruptie mai mare decât marea coruptie.
      Suntem dusi cu capul.
      Ultimii care raman în țara sting lumina.

    • Tu ai auzit ca Piedone a atacat la CCR o lege care interzicea primarului sa acorde contracte publice firmei fiului lui?

  32. Eu sunt fascinat, dpdv managerial, de: spune-mi ce buget de cheltuieli ai ca sa-ti spun cît de util e ceea ce produci de ei!
    Autorul art. face niste legaturi care nu sunt obligatorii.
    Pur si simplu partidele au multi bani de tocat si asta fac.
    Ce e trist e ca doar cei cu bani stabilesc ceea ce e de interes public (de cele mai multe ori) si manipuleaza cel mai evident atunci cand fac un pas in spate din… interes.

  33. Europa Libera a vorbit liber doar cat a fost platita de senatul american.

  34. „Unele se remarcă mai ales prin ceea ce NU spun, prin subiectele de maxim interes public pe care refuză să le abordeze.”
    Păi exact de-asta citesc eu G4Media pe tema pandemiei și a vaccinării – ca să văd ce știri lipsesc.

  35. ASTA FACETI SI VOI G4.
    CENZURATI SI VA LIPSESTE ECHIDISTANTA.

  36. Și minciuna prin omisiune

  37. E singura „lipitoare” ?

    • Uite aici:
      prin mandatul său, Institutul Român pentru Drepturile Omului reprezintă un factor de echilibru la nivel social și o punte de legătură între autoritățile/instituțiile publice și cetățeni;

  38. Cel mai grav este ca romanul a inceput sa raporteze la partidele politice exact cum o face in cazul echipelor de fotbal. Ii votez pentru ca astia sunt „ai nostri”. Deja s-a ajuns la un nivel extrem de periculos al sustinerii neconditionate. Nu mai conteaza ca fura, ca sunt badarani, ca sunt mana in mana cu interlopii care fac trafic cu proprii lor copii. Nu mai conteaza ca in functii de inalta demnitate publica sunt puse panarame, oameni cu probleme penale grave sau analfabeti functionali. Cel mai important este ca sunt „ai nostri”. Stau si se plang ca le pleaca rudele din tara de 30 de ani, milioane si milioane de oameni, insa nu ar schimba clasa asta politica veche pentru nimic in lume, pentru ca sunt „ai nostri”.

    Poate ca clasa asta politica penala si analfabeta este a voastra, insa voi, cei care-i tot tineti in brate, voi nu sunteti ai lor. Nu ati fost ai lor, nu sunteti si nici nu veti fi vreodata. Ei castiga amanetand viitorul vostru, folosindu-se de voi, de fricile voastre, de bunatatea voastra, de neputinta voastra de a va depasi conditia de

  39. Nimeni nu are încredere in politicieni. Eu asa explic si „succesul” campaniei de vaccinare. Si-au bagat nasul politrucii, increderea populației in mesajele lor a dat rezultatele care se văd. Presa se bucură de aceeași incredere, datorită relației de curvăsărie cu politicul.

  40. Nu este presa libera
    Sculați va romani din somnul …
    Facturi super de mari gaze ,preturi mari ,mari și noi ce facem plângem, rușine popor român ne meritam soarta o sa ajungem sa nu mai avem cu ce plăti ce manca acest guvern ne omoară corona 19 este mic copil în comparație cu acest guvern

    • Poate factura la gaz e mare pentru că … casa e mare. Sau pentru ca e pensia e mica. Sau salariul minim mic. Ca statu’ a sifonat banii CAS in loc sa-i puna la produs.
      În strainatate bunicii locuiesc la un loc cu copiii si nepotii. Poate ajuta.

      Risipa se plateste.

  41. Cel mai grav este ca romanul a inceput sa raporteze la partidele politice exact cum o face in cazul echipelor de fotbal. Ii votez pentru ca astia sunt „ai nostri”. Deja s-a ajuns la un nivel extrem de periculos al sustinerii neconditionate. Nu mai conteaza ca fura, ca sunt badarani, ca sunt mana in mana cu interlopii care fac trafic cu proprii lor copii. Nu mai conteaza ca in functii de inalta demnitate publica sunt puse panarame, oameni cu probleme penale grave sau analfabeti functionali. Cel mai important este ca sunt „ai nostri”. Stau si se plang ca le pleaca rudele din tara de 30 de ani, milioane si milioane de oameni, insa nu ar schimba clasa asta politica veche pentru nimic in lume, pentru ca sunt „ai nostri”.

    Poate ca aceasta clasa politica veche, penala si analfabeta este a voastra, insa voi, cei care-i tot tineti in brate, voi nu sunteti ai lor. Nu ati fost ai lor, nu sunteti si nici nu veti fi niciodata, in veci vecilor.

    Treziti-va!

  42. Si Maestrul I.C. precizeaza mereu ca nu e subventionat de nimeni si ca atare isi poate permite sa atace pe oricine, indiferent de functie. Ataca inclusiv A3 de cate ori derapeaza de la linia cunoscuta.

  43. eu o sa emigrez, va doresc numai bine

  44. Numiti tara unde presa si justitia sint independente si echidistante .

  45. Vorbim despre jurnalism, dar cenzurăm ca in China. Cam ridicol.

  46. Sa aplica si aici.

  47. Daca statul are constitutie cum de nici o autoritate nu sesizeaza ca presa libera este subjugata politic sa minteasca si sa manipuleze cetateni. O astfel de problema ar trebui tratata si pedepsita de lege, aceste televiziuni/prese are trebui sa le fie interzisa primirea de bani publici pentru propaganda electorala, miniciuni si atacuri.

  48. Mai comentatori pesedisti ne.norociti si penelisti fara viitor, toate comentariile voastre m-au convins sa cotizez la G4Media… numai ca sa va fac in ciuda, mincinosilor! Iar articolul domnului Turturica ar trebui sa intre in istoria presei romanesti, ca mostra despre cum se face o critica a unui fenomen, din interiors sistemului!