G4Media.ro

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente din Kosovo să…

Sursa foto: Unsplash / Solen Feyissa

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente din Kosovo să se automutileze

Când Eranda Kumnova-Baci, inspector şcolar în Kosovo, a luat telefonul în mână, la 8 octombrie, a crezut că va avea de-a face cu o problemă comună. Ea a descoperit însă că zeci de adolescente din oraşul ei se mutilau luând parte la o provocare care circulă pe reţeaua socială TikTok, relatează joi agenția AFP, citată de Agerpres.

„O mamă m-a sunat ca să-mi spună că fiica ei, elevă în clasa a cincea, s-a mutilat împreună cu prietenele ei în timp ce participa la o provocare TikTok”, a declarat pentru AFP inspectoarea din Gjakova, un oraş cu 80.000 de locuitori din sud-vestul Kosovo.

Ea a apelat imediat la toţi profesorii, managerii educaţionali şi psihologii şcolari. Aceştia au identificat 22 de cazuri de automutilare în rândul adolescentelor din oraş în decurs de câteva săptămâni. Primele cazuri datează din ianuarie.

„La început, am crezut că ele s-au rănit – în mod deliberat – la mâini, cu obiecte ascuţite. Dar, după examinările medicale, ne-am dat seama că unele dintre fete aveau zeci de tăieturi pe tot corpul”, a explicat Kumnova-Baci.

Gjakova, o localitate cunoscută până atunci mai ales ca loc de naştere al mai multor militanţi albanezi, a fost zguduită.

„N-a fost un şoc doar pentru comunitatea educaţională”, a explicat Kumnova-Baci. „A fost un cutremur pentru toată lumea”, a spus ea.

TikTok, una dintre cele mai populare reţele sociale din lume, cu 1,5 miliarde de utilizatori, şi-a bazat o parte din succes pe „provocări”, campanii care invită utilizatorii să posteze înregistrări video în care reproduc ceva anume, o glumă, un cântec, un dans… sau o mutilare.

Potrivit mamei uneia dintre victime, copii de până la 9 ani au luat parte la provocare după ce au dat peste astfel de postări pe TikTok.

„Este ca un joc pentru fetele cu vârste între 9 şi 17 ani, care reproduc ceea ce văd pe TikTok”, a explicat aceasta, dezvăluindu-şi doar iniţialele, E.Z.

„A devenit cel mai rău coşmar al meu”, a adăugat femeia a cărei fiică şi-a fotografiat rănile.

Oficial, TikTok interzice conţinutul care promovează automutilarea sau sinuciderea.

Cu toate acestea, de ani experţi, cercetători, medici şi părinţi avertizează asupra impactului reţelelor sociale asupra sănătăţii mintale a utilizatorilor – în special a celor mai tineri. Dependenţa de acestea, hărţuirea, stima de sine scăzută se numără printre riscurile binecunoscute.

În 2023, chirurgul general al SUA, Vivek Murthy, a solicitat guvernului american să ia măsuri pentru protejarea tinerilor utilizatori de reţele sociale.

„Ne confruntăm cu o criză naţională de sănătate mintală care afectează tinerii, iar reţelele sociale reprezintă un factor major, pe care trebuie să-l abordăm de urgenţă”, a scris dr. Murthy într-o declaraţie oficială.

La Gjakova, potrivit persoanelor consultate de AFP, multe dintre victime au văzut în automutilare o modalitate de a-şi gestiona tristeţea. Altele au vrut să îşi testeze rezistenţa la durere.

„Este incredibil de greu pentru noi să admitem că aceşti copii ai noştri şi-au făcut rău în mod deliberat”, a declarat Besfort Krasniqi, un om de afaceri în vârstă de 45 de ani, tată a trei copii.

„Nu este doar o problemă, e mai mult decât atât. Este extrem de deranjant”, a adăugat Qendresa Hoti, o coafeză de 32 de ani. „Copiii mei sunt încă mici şi nu sunt îngrijorată în mod direct, dar temerile noastre cresc odată cu copiii noştri”, a subliniat ea.

Pentru a combate această tendinţă, comunitatea educaţională a lansat noi iniţiative menite să-i atenţioneze pe elevi cu privire la riscurile reţelelor sociale.

Pentru psihologul Mirevete Aziri, aceste acţiuni de automutilare sunt probabil legate de „accesul necontrolat la reţelele sociale, chiar şi atunci când copiii sunt la şcoală sau împreună cu familiile”.

Justiţia kosovară a preluat cazul şi a deschis o anchetă, a confirmat pentru AFP Drin Domi, purtătorul de cuvânt al procuraturii. Poliţia a fost autorizată să „ia toate măsurile” necesare pentru a face lumină în acest caz, a precizat el.

Însă, potrivit unor voci, singura soluţie ar fi interzicerea totală a aplicaţiei. „Guvernul ar trebui să interzică TikTok”, este de părere E.Z.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Iata de ce Australia a decis sa interzica accesul la astfel de retele sociale nocive pt copii cu varsta sub 16 ani. Cred ca e o masura foarte buna si care va crea noi generati de copii australieni feriti de traumele psihice pe care le induc retelele sociale.