VIDEO O rachetă japoneză explodează la câteva secunde după lansare / Kairos aparținea companiei private Space One
Racheta japoneză Kairos a companiei private Space One a explodat în direct la TV, la câteva secunde după lansare, în prefectura Wakayama. Trebuia să ducă un satelit în orbită, potrivit Rador Radio România.
Lansarea rachetei Kairos, a companiei private japoneze Space One, a eșuat. Aeronava a explodat la 18 secunde după ce a decolat de pe rampa de lansare din prefectura Wakayama, în vestul Japoniei. Imaginile exploziei au fost transmise în direct de NHK.
🇯🇵 | AHORA: El cohete Kairos de la compañía japonesa Space One explotó en el aire poco después de su lanzamiento.pic.twitter.com/PzgOoLKL57
— UHN PLUS (@UHN_Plus) March 13, 2024
Space One, fondată în 2018, avea ca obiectiv să devină prima companie privată japoneză care a pus un satelit în orbită. Racheta alimentată cu combustibil solid a suferit o defecțiune critică, transformându-se într-o minge de foc și generând o pătură uriașă de fum negru, care s-a propagat în jurul locului de lansare. În prezent, compania este angajată în investigație pentru stabilirea cauzelor precise ale defecțiunii.
Accidentul reprezintă un regres pentru Tokyo, care a investit resurse importante pe piața de lansare a sateliților. Space One a fost fondată în 2018 de o echipă care include importante companii japoneze de tehnologie, inclusiv Canon Electronics, IHI Aerospace, firma de construcții Shimizu și Banca de Dezvoltare a Japoniei, controlată de Guvern.
Japonia a fost martora unor incidente similare în trecut, cum ar fi pierderea rachetei Epsilon S în timpul unui test, în iulie anul trecut. În martie 2023, Tokyo a văzut eșuând a doua încercare de a lansa o rachetă de nouă generație. În ianuarie, însă, Agenția Spațială Japoneză (JAXA) s-a bucurat de succesul lansării noii rachete emblematice, H3, din centrul spațial de la Tanegashima, în sud-vestul arhipelagului, după ani de întârzieri și două încercări eșuate.
Operațiunea a urmat misiunii de aterizare cu succes a unei sonde fără pilot pe Lună, tot în ianuarie, care a adus Japonia în grupul select al celor cinci țări din lume care au reușit să aterizeze cu succes pe suprafața lunară, după Rusia, Statele Unite, China și India.
Sursa: EURONEWS / Rador Radio România / Traducerea: Oana Avram
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank