G4Media.ro

O refugiată siriană a cărei poveste a inspirat un film Netflix este…

sursa foto: Facebook/ SOS Méditerranée

O refugiată siriană a cărei poveste a inspirat un film Netflix este judecată în Grecia într-un caz legat de contrabandă, după ce a participat la operațiuni de salvare a migranților

Sarah Mardini, a cărei evadare din războiul sirian împreună cu sora sa Yusra a inspirat filmul „The Swimmers” (Netflix, 2022), este judecată începînd din 10 ianuarie, de un tribunal dintr-o insulă grecească, pentru acuzații legate de implicarea sa în operațiunile de salvare a migranților în Marea Egee, transmite publicația Sinopsis.

Mardini și alți 23 de co-inculpați riscă fiecare pînă la opt ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați de tribunalul de pe insula Lesbos pentru că ar fi ajutat la salvarea a 18 refugiați în 2015, cînd motorul bărcii cu care aceștia traversau din Turcia în Grecia s-a oprit. Ei sunt cercetați pentru o serie de alte acuzații care pot fi pedepsite cu 20 de ani de închisoare. Procesul este condamnat de către organizațiile internaționale pentru drepturile omului ca fiind o farsă, relatează Balkan Insight.

Surorile Mardini au ajuns în cele din urmă în Germania, iar Yusra a continuat să concureze pentru echipa de înot a refugiaților la Jocurile Olimpice din 2016 și 2021. Sarah, însă, a renunțat la studiile universitare pentru a se întoarce în Grecia și a se alătura activiștilor pentru a ajuta refugiații și migranții.

Sarah Mardini nu a fost prezentă marți în instanță, iar presa elenă a relatat că suferă de tulburare de stres post-traumatic, PTSD. Amnesty International a declarat că ea și colegul său voluntar Seán Binder „nu ar fi trebuit să fie aduși niciodată în fața instanței”.

Filmul The Swimmers le urmărește pe surorile Mardini din 2015, cînd au decis să fugă din calea luptelor din Siria, pînă la apariția lui Yusra la Jocurile Olimpice de la Rio, prezentînd totodată situația dificilă cu care se confruntă refugiații și migranții care încearcă să ajungă în Europa de Vest.

Surorile au zburat mai întîi la Istanbul, unde au găsit un contrabandist care le-a urcat pe o ambarcațiune șubredă împreună cu alte 18 persoane pentru scurta, dar înșelătoarea traversare de pe coasta turcească pînă în Lesbos.

Cînd motorul s-a oprit, surorile, ambele înotătoare puternice, au sărit în apă împreună cu alte două persoane și au început să tragă barca spre țărm. Motorul și-a revenit în mod miraculos și au ajuns cu toții în siguranță la țărm.

Surorile au ajuns în cele din urmă în Germania, unde l-au întîlnit pe antrenorul de înot Sven Spannekrebs. Acesta avea să o ajute pe Yusra să ajungă la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio, unde sora ei i-a comunicat decizia de a se întoarce în Grecia.

Dar, în timp ce Yusra a continuat să participe la o altă olimpiadă, la Tokyo, să se întîlnească cu fostul președinte american Barack Obama și să devină cel mai tînăr ambasador al bunăvoinței pentru agenția ONU pentru refugiați, sora ei s-a trezit arestată și încarcerată la mijlocul anului 2018 pentru mai mult de 100 de zile, înainte de a fi eliberată pe cauțiune.

Mardini și alte 23 de persoane, inclusiv membri ai organizației grecești de intervenție de urgență și de ajutor umanitar non-profit ERCI, sunt acum acuzați de spionaj și falsificare și riscă pînă la opt ani de închisoare.

Citește tot articolul pe Sinopsis

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...