G4Media.ro

O reglementare europeană ar putea clasifica lavanda drept o plantă periculoasă

sursa foto: Pexels

O reglementare europeană ar putea clasifica lavanda drept o plantă periculoasă

O plantă emblematică pentru Franța, lavanda este amenințată de o directivă europeană prin care ar putea fi clasată drept «plantă periculoasă». Producătorii se îngrijorează căci uleiurile esențiale produse din lavandă, un sector important în Franța, ar putea să se regăsească în categoria «produselor chimice» în cadrul acestei reglementări europene ce ar urma să fie votate la finele anului, transmite RFI.

Familia lui Alain Aubanel cultivă lavanda de trei generații, în sudul Franței. În timp ce recolta pe anul acesta este destul de bună, în plantația lor au apărut panouri pe care se poate citi «lavanda nu este periculoasă».

Uleiul esențial ar putea fi considerat de autoritățile europene drept produs periculos. De vină ar fi anumite molecule prezente în lavandă care ar putea provoca iritații ori alergii.

Alain Aubanel : «Săpunul cu lavandă va fi interzis, cosmeticele la fel. Ceaiul pentru infuzie va fi interzis. Este o regiune întreagă, o filieră întreagă va avea de suferit, practic va dispărea o meserie.”

Noua reglementare ar putea impune producătorilor să tipărească pe fiecare produs un avertisment pentru cei care sunt alergici la lavandă.

Pentru distilatori, proprietățile lavandei sunt multiple: este un anti-inflamator și calmant. Practic, toate uleiurile esențiale sunt amenințate de viitoarea reglementare europeană.

Thierry Bizouard este președintele distileriei Nateva: «Toată lumea cunoaște binefacerile uleiurilor esențiale. De ce ne tachinează în prezent cu așa ceva, nu înțeleg. Cred că sunt confundate produsele naturale cu cele chimice».

Dacă noua legislație va fi aprobată, producătorii de săpun bio vor fi obligați să folosească ulei esențial de sinteză, condierat mai puțin periculos pentru sănătate. « O aberație » consideră acest adept de produse naturale, proprietarul unui atelier în care este produs săpun bio: «Parcă am merge în sensul opus al firescului. Vrem o societate mai responsabilă, mai concentrată spre ecologie, iar dintr-o dată, sub pretextul unei precauții sanitare, suntem puși să facem cale întoarsă ».

Liderii acestui sector speră să mobilizeze deputații europeni pentru a le pleda cauza în timp util la Bruxelles, unde este discutat acest proiect și care urmează să fie votat până la finele anului.

Pentru Alain Aubanel este imposibil de evaluat de aceeași manieră produsele chimice și uleiurile esențiale. Autoritățile europene doresc ca fiecare moleculă să fie verificată înainte să fie pusă pe piață, pentru a se stabili dacă nu conțin alergeni, dacă nu sunt cancerigene ori că ar conține perturbatori endocrini. Iar într-un ulei esențial de lavandă se regăsesc mai bine de 600 de molecule, explică producătorul.

În sud-estul Franței există cel puțin 2.000 de producători de plante, 60 de societăți cu câteva sute de salariați ce produc cosmetice, parfumuri și plante pentru aromoterapie. Un sector local ce ocupă 5.000 de hectare cultivate cu plante medicinale ori pentru parfum.

sursa: RFI

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. UE o sa ne omoare de cata grija are de noi: restrictii peste restrictii, reglementari peste reglementari.
    Astia s-au nascut cu „nu e voie” in brate.
    Bah, ceva util mai scoateti din birourile alea de contopisti platiti gras?

    • De acord cu faptul că în loc de a interzice un lucru, e mai bine să educi omul și să-l lași să aleagă.
      Pe de altă parte, multe așa zise meserii de sute de ani sunt niste păcăleli. Un exemplu bun ar fi apicultura. Toată lumea ar jura că mierea este bună. Da, este bună la gust, dar e o combinație de zaharuri pe care doar organismul albinei le procesează…omul, nu prea, pancreasul o ia razna.

    • Eu imi distrug pancreasul cu miere.
      Protejează-te cu zahăr alb rafinat !

    • E o initiativa din ciclul Codexului alimentar, anii trecuti spuneau ca usturoiul e periculos….multinationalele nu sunt ok cu tendinta asta spre natural, piata eco, bio, organic…trebuie acaparata….nu sunt mai bune chestiile din laborator?…ne-au lasat sa ne obisnuim cu pretul mare…acum vin ei cu aceleasi preturi, dar cu produse sigure, chimizate 100%….mierea va fi si ea atacata, dar putin mai tarziu….

    • @miki….spunei asta lui Burebista…mierea se consuma cu lingurita, nu cu borcanul…orice exces, dauneaza….nu tot ce vine de la Brussels e bun….mierea va avea multe atacuri, sa vedem implementarea Directivei despre insectele polenizatoare, o sa spuna UE ca exploatam albinele, rolul lor e sa polenizeze, nu sa ne faca noua miere …

    • Bre, si focul e periculos !

      Eu zic sa inrerzica folosirea aragazelor !

      Si mancarea e periculoasa, te poti ineca !

      Eu zic sa ne sinucidem in masa ca sa salvam planeta !

    • @ Miki
      Probabil nu cunosti faptul ca este indicata o lingurita de miere pe zi, daca ingurgitezi o suta de grame pe zi , nu e in regula. Sunt limite pentru orice, fie ca e miere, fie ca e ceai de musetel.

  2. Văd că oamenii ăștia nu mai încetează cu aberațiile. Până când vor întinde coarda? Și în lipsa lavandei o să ne mănânce si moliile.

  3. E foarte periculoasă lavanda asta. Poate oferi unor oameni care o cultivă, o sursă importantă de venit și un grad ridicat de independență. Total inacceptabil…

    • Noi la PSD folosim parfumuri chimice scumpe si nu se intampla nimic, mai merge un Dragnea la puscarie, altfel nimic periculos cu ele. Scumpe, coruptia ne permite.

  4. Și tot articolul e bazat pe premiza: dacă legislația va fi autorizata.

    In afara de Franța si Italia, Croația și Spania vor vota „hai sictir” așa că e o inițiativă ce va eșua.
    De mai era și Anglia – votau și aceia contra.
    Somn ușor și puneți un săculeț de lavanda sub perna să dormiți bine.

    • Eh, si daca va fi autorizata, citez „Noua reglementare ar putea impune producătorilor să tipărească pe fiecare produs un avertisment pentru cei care sunt alergici la lavandă.” Pe uleiul de il am in casa impachetat (si) pt US scrie deja ca „Warning. Discontinue use if irritation occurs”. Oh, no ! Anyway.

  5. Cine sunt astia care decid asa ceva? Au vreo calificare acesti functionarasi europeni care se ocupă cu așa ceva? Împăratul NERO canta la harpa in timp ce Roma ardea. Lavanda ar trebui să fie ultima problema a UE in aceste clipe.

  6. SI rosiile din solare chimizate cu tot felul de stimulatori de crestere si de inrosire fortata contin multe molecule cancerigene? Ne le interziceti si pe ele? Faceti teste pe fiecare molecula de rosie inainte de a fi pusa pe taraba ca sa nu cumva sa contina agenti naturali cancerigeni. Pana la urma se vor fabrica unele din polistiren expandat bio vopsite frumos si vor fi vandute in supermarket.

  7. sa nu uitam de forma perfecta a castravetiilor, si stresanta viata a gainiilor . Si nici acum oamenii nu se revolta, accepta toata aberatiile ale UE . Cu viteza in care ni se baga in gat aberatiile lor, in 10 ani, cand o sa stam la rand la al 30lea rapel vaccin anticovid, va trebui sa stam la rand de mana cu un barbat (daca esti barbat) si cu un castravete in cur, fluturand steaguri LGBT …

  8. De 25 de ani nu mai folosesc zahar. Cate o lingurita de miere pe zi in ceai, lapte ori cafea. Zahar la jumatate in toate retetele de casa pentru dulciuri. Din comert nu cumpar decat rar cate o inghetata mai de calitate. Mierea are antibiotice naturale vitamine. Creste imunitatea si rezistenta organismului la efort si stres. Are zaharuri dar nu ca cele rafinate industrial din sfecla de zahar si trestia de zahar.

    • De acord, dar zaharurile cu moderatie, indiferent de unde provin. Iar mierea are destule! Nu fac Biochimie, spun rezultatul clar: in cantitate importanta- nu kilograme pe saptamana, nici macar pe luna, dau diabet, iar diabetul slabeste tot in organism. Si stiu ce spun, pentru ca specialitatea mea in Medicina sunt ” Bolile de nutritie”…Am enorm de multe cazuri de la an la an, asa ca sub forma de rugaminte, chiar si la miere, sa fim ponderati!

  9. Nu mi-a placut niciodată mirosul de lavanda, i se face prea multa propaganda pt nimic

  10. De acord, dar zaharurile cu moderatie, indiferent de unde provin. Iar mierea are destule! Nu fac Biochimie, spun rezultatul clar: in cantitate importanta- nu kilograme pe saptamana, nici macar pe luna, dau diabet, iar diabetul slabeste tot in organism. Si stiu ce spun, pentru ca specialitatea mea in Medicina sunt ” Bolile de nutritie”…Am enorm de multe cazuri de la an la an, asa ca sub forma de rugaminte, chiar si la miere, sa fim ponderati!

  11. Si eu care folosesc lavanda zilnic si ma simt ok din toate punctele de vedere uleiul pentru par apa pentru fata siropul racoritor dulceata la raceli dar ce stiu ei ce e natural e toxic ce e chimicala e bun

  12. Din revoluționari și Gica contra francezii au ajuns cirpe. UE a încercat sa interzică salcimul în Europa și Viktor Orban le-a dat cu flit, salcimul e considerat arborele național al Ungariei cu toate ca e adus din America acum 300 de ani Dar Ungaria e producătorul mondial nr. 1 de miere de salcim și VO nu va schimba acest lucru pt ca asa dorește Ursula cu 7 copii.

    • Am inca o noutate marca „brusal” Se-ntoarce bietu’ bunicu-meu in mormant – Ca el ne spunea ca pentru campia romana – mai ales in Sud-Westul Olteniei – salcamul a fost copacul salvator ! (iar grinda de salcam de la prispa bucatariilor (de vara si iarna) era pusa in 1890 si ultima data cand am vazut-o – prin 1976, inainte sa o darame „alde Ceausescu, era tare ca piatra !! Inca odata se vadeste ca la „brusal” se aduna toata floarea cea vestita a prostiei omenesti ! Ptiu ! Piei drace!

  13. Păi după antibiotic cu spectru larg se face antibiograma și se dă antibiotic țintit dacă mai avem cui…, săpun antibacterian, gel de duș antibacterian, apă de gură antibacteriană, cremă de mâini antibacteriană…-s-a dat dracu toată flora saprofită, vom fi alergici și la apa chioară..😂😂😂😂😂

  14. Fara sa fiu alergica, mirosul de lavanda mi-a repugnat întotdeauna. Ma bucur ca se spune lucrurilor pe nume in legatura cu aceasta planta.
    Lasa, ca asa cum o multime de oameni se reprofileaza, si lucrătorii la campurile cu lavenda o pot face.

    • Si ce alte mirosuri iti mai repugna? Ca sa propunem interzicerea de catre UE. Si mie imi repugna mirosul de tigara. Si culmea, desi fumul de tigara e nociv si pentru cei care nu fumeaza ci doar inhaleaza de la ala care fumeaza pe strada, tigarile tot nu sunt interzise. Da, sa interzica lavanda, unora le repugna mirosul sau au alergii. De fapt, sa interzica tot ce provoaca alergii. Hmm, cam complicat, multi sunt alergici la diverse plante. Frate-miu e alergic la polen primavara. Sa starpim plantele, sa taiem padurile. Pe bune, era sa moara asfixiat si nu stia de la ce.