G4Media.ro

O reproducere a scheletului calului preferat de Napoleon, montată deasupra mormântului lui,…

Sursa foto: Lentz Thierry / captură Twitter

O reproducere a scheletului calului preferat de Napoleon, montată deasupra mormântului lui, naște polemici în Franța

O reproducere din plastic a scheletului calului preferat al lui Napoleon, Marengo, montată deasupra mormântului imperial de la Domul Invalizilor – un aranjament realizat de artistul contemporan Pascal Convert – a provocat indignarea admiratorilor împăratului francez, chiar în perioada evenimentelor legate de împlinirea a două secole de la moartea sa, transmite sâmbătă AFP, citată de Agerpres.

Instalaţia denumită „Mémento Marengo” a fost amplasată în cadrul seriei de evenimente „Napoléon? Encore!” la Domul Invalizilor din Paris, evenimente la care au participat aproximativ treizeci de artişti contemporani – unii cunoscuţi, precum Georg Baselitz sau Laurent Grasso – şi alţii tineri, aflaţi la început de drum.

Proiectul coordonat timp de 2 ani de Eric de Chassey, directorul Institutului Naţional de Istorie a Artei (INHA), a avut drept obiectiv oferirea de libertate deplină artiştilor chemaţi să „se exprime în diversitate”.

Pascal Convert a ales să preia un ritual antic evocat de Herodot, prin care războinicii erau îngropaţi alături de caii lor, şi a reconstituit din plastic, în 3D, scheletul pur-sângelui imperial conservat la National Army Museum din Londra.

Marengo a fost calul preferat al lui Napoleon şi l-a purtat pe împărat în mai multe bătălii, până la Waterloo, în 1815, unde a fost capturat de trupele ducelui de Wellington.

„Ştiu că această lucrare poate genera neînţelegeri, însă ea nu este o lipsă de respect”, a comentat Eric de Chassey pentru AFP. „Paradoxal, ea permite o formă de reumanizare a lui Napoleon. Realitatea războiului este moartea. Încă din Antichitate avem aceste imagini ale războinicilor care urcă la cer călare. În mormintele Antichităţii, războinicul era înmormântat alături de calul său”, a explicat el.

Această iniţiativă a fost însă primită cu numeroase critici de istorici şi admiratorii împăratului francez. Thierry Lentz, directorul Fundaţiei Napoleon, a reacţionat acid într-un mesaj pe Twitter: „Reumanizarea lui Napoleon prin agăţarea scheletului unui cal din plastic deasupra mormântului său. De vis!”

„Grotesc şi şocant”, a dat verdictul şi istoricul Pierre Branda, la rândul său membru al Fundaţiei Napoleon, într-o coloană publicată de cotidianul Le Figaro.

 

Sursa foto: Lentz Thierry / captură Twitter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Intr-adevar, lucrarea nu este o lipsa de respect. Dar este o mare porcarie !!!
    Dobitocul ala de artist nu are nici un fel de bun simt.
    In loc sa fie flituit, este lasat in pace sa faca toate porcariile, in baza libertatii de exprimare!!!
    Frantujii astia s-au cam tampit !!

  2. Găştile de artişti care se îmbogăţesc din scandal demitizant, te prostesc în faţă, apoi cer finanţare să combată creşterea în sondaje a Frontului Naţional condus de Marine Le Pene.

  3. Maiestatea si sobrietatea mormantului lui Napoleon au darul de a–ti ingheta sangele in vine, te gandesti ca moartea lui este caracteristica lui, totul este inchistat, mohorat,nicio trimitere la activitatea sa pentru care a ramas in istorie. Mai mult un raspuns imperial , sec dat inamicilor englezi care l-au tinut prizonier si care, probabil , l-au otravit, decat omagiul cel mai vibrant al unei natiuni recunoscatoare, ridicata abrupt din Teroare , dintr-o fundatura fara solutie la hegemonia continentala.
    Pentru cei care ii admira infaptuirile ( nu prea e cazul de fata), un memento al vietii lui este binevenit, putea fi acesta, in miscare pentru care s-a optat, putea fi un cod de legi, care ar reflecta apogeul principiilor revolutiei franceze, schimbarea punctuala a lumii vechi, dar care ar fi fost static.
    Motivul calului reprezentat la mormantul razboinicului, fie cioplit in piatra, fie pictat, fie chiar inmormantat alaturi de stapanul si prietenul sau, este atat de vechi si de extins, incat aceasta viziune post-modernista nu este decat un loc comun din punct de vedere cultural, doar tehnologia folosita si pozitia de spirit insotitor, fidel si vioi din alta lume il deosebeste de toate celelale, dar chiar sa nu fie nimic care sa certifice acest timp, iar nu altul, e conservatorism vetust, degeaba.
    Asa s-a intamplat si cu piramida e sticla de la Luvru, a fost blamata o perioada , dar a devenit un alt simbol al Parisului.

  4. nu a avut si un cațel preferat ? se transforma mausoleul in muzeul antipa