G4Media.ro

O rețea pakistaneză de trafic de migranți a fost destructurată în România

Sursa Foto: debrăila.ro

O rețea pakistaneză de trafic de migranți a fost destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română, sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Corpul carabinierilor italieni (Arma dei Carabinieri), a dus la destructurarea unui grup infracțional organizat implicat în traficul de migranți, anunță Europol. Grupul aranja sosirea ilegală în România a migranților prin intermediul unor vize de muncă obținute în mod fraudulos, înainte de a facilita deplasarea ilegală ulterioară a acestora către alte țări ale UE.

Rețeaua infracțională era formată în principal din cetățeni români și pakistanezi, care au înființat societăți comerciale în România. Suspecții ar fi adus în România cetățeni bengalezi, egipteni și pakistanezi cu vize de muncă, obținute în mod fraudulos prin inducerea în eroare a autorităților competente.

Ancheta a identificat alte societăți românești, administrate de cetățeni români care cooperau cu rețeaua infracțională, care au fost, de asemenea, utilizate pentru obținerea frauduloasă de permise și vize de muncă. Rețeaua infracțională a solicitat în total 509 permise de muncă din România și a obținut permise pentru 102 migranți. Migranții au folosit aceste vize obținute în mod fraudulos pentru a intra ilegal în România.

Pistele de investigație sugerează că 76 de migranți care au sosit în România folosind aceste documente frauduloase au făcut apoi mișcări secundare către alte țări ale UE. În timpul investigației, 26 de migranți au fost depistați în România, Italia și Austria. Rețeaua infracțională a perceput între 5 000 și 6 000 EUR de persoană pentru a aranja sosirea în România și între 2 000 și 5 000 EUR de migrant pentru deplasarea secundară în altă țară din UE. Se crede că rețeaua infracțională a obținut profituri ilegale de cel puțin 1 milion de euro.

Membrii rețelei cu sediul în Pakistan erau responsabili de recrutarea pe plan local a migranților care doreau să ajungă în UE. Alți membri ai rețelei infracționale au aranjat cazarea migranților în diferite locații din Brașov și București, înainte de a-i transporta mai departe în zona Timișoarei. De acolo, alți complici îi ridicau pe migranți și îi transportau la frontiera româno-ungară, unde migranții treceau ilegal frontiera verde pe jos sau ascunși în diferite mijloace de transport. Autoritățile naționale au depistat o serie de migranți introduși ilegal de această rețea în timp ce traversau frontierele sau direct pe teritoriul altor state UE, în principal în Italia și Austria. Într-unul dintre cazurile din Italia, autoritățile italiene au detectat 45 de migranți ilegali pe jos de-a lungul frontierei italo-slovene.

Europol a sprijinit investigația în cadrul planului operațional semnat cu România în ceea ce privește criza ucraineană. Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit coordonare operațională și sprijin analitic. În ziua acțiunii, Europol a detașat un analist în Italia și unul în România pentru a verifica încrucișat informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol și pentru a oferi piste anchetatorilor de pe teren.

O echipă comună de anchetă (JIT) a fost înființată între Italia, România și Europol, cu sprijinul Eurojust, în aprilie 2024. Eurojust a oferit sprijin judiciar transfrontalier suplimentar în timpul acțiunii.

Cu sediul la Haga, în Țările de Jos, Europol sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva terorismului, a criminalității informatice și a altor forme grave de criminalitate organizată. Europol colaborează, de asemenea, cu numeroase state partenere din afara UE și organizații internaționale. De la diversele sale evaluări ale amenințărilor până la activitățile sale de colectare de informații și activitățile operaționale, Europol dispune de instrumentele și resursele de care are nevoie pentru a-și îndeplini rolul de a face Europa mai sigură.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...