G4Media.ro

O revoluție în fotbal? Stilul ”relaționist-funcțional” al brazilianului Fernando Diniz, o amenințare…

O revoluție în fotbal? Stilul ”relaționist-funcțional” al brazilianului Fernando Diniz, o amenințare pentru stilul ”pozițional” dus la perfecție de Guardiola

Fotbalul brazilian propune o revoluție în fotbalul dominat de stilul ”pozițional” dezvoltat de spaniolul Pep Guardiola. Finala Copa Libertadores a adus nu doar victoria în premieră a echipei braziliene Fluminense, ci și validarea stilului ”relaționist-funcțional” impus de brazilianul Fernando Diniz, arată o analiză The Times semnată de analistul James Gheerbrant.

Stilul de fotbal practicat de Fluminense sub conducerea lui Diniz generează un interes și o emoție uriașe, deoarece se presupune că reprezintă o schimbare de paradigmă în tactica fotbalistică. Ar putea fi următoarea idee cu influență majoră în modul în care se joacă acest sport, scrie The Times.

Termenul ”relaționist” a fost utilizat în premieră de influentul analist Jamie Hamilton, ca antiteză la stilul ”pozițional” impus de Pep Guardiola și preluat în toate campionatele europene, stil care transformă fotbalul într-un adevărat joc de șah ce elimină pe cât posibil surprizele și inovațiile jucătorilor.

Esența filozofiei lui Diniz este următoarea: interacțiunea spontană dintre jucători e mai importantă decât pre-poziționarea decisă de antrenor.

Fotbalul lui Diniz urmărește să încurajeze acest tip de joc, inspirându-se din jocul intuitiv al futsalului și al fotbalului de stradă – ambele extrem de populare în America de Sud, dar practicate din ce în ce mai puțin în Europa.

Diniz își lasă jucătorii să interacționeze într-un mod mult mai fluid și mai liber, grupându-se în jurul mingii și creând supraîncărcări extreme în spații restrânse. Într-un interviu acordat anul trecut, Diniz a declarat că stitlul său de fotbal ar putea fi văzut ca fiind „opusul” lui Guardiola. „Modul în care văd eu fotbalul în acest moment este aproape „apozițional”, a spus el, potrivit The Times. „Jucătorii sunt capabili să migreze, schimbând pozițiile. Terenul se deschide și jocul este mai liber”.

O altă trăsătură chintesențială a fotbalului lui Diniz este faptul că aripile interacționează adesea, în loc să se mențină pe pozițiile clasice – stânga și dreapta.

O parte din atracția stilului lui Diniz este că pare să exploateze calitățile înnăscute ale fotbaliștilor brazilieni: spontaneitate, improvizație, joc combinativ instinctiv.

S-ar putea ca un club european să preia stilul lui Diniz? Va produce antrenorul brazilian o emulație, cum au făcut-o Guardiola sau Johann Cruyff, marcând o nouă eră în evoluția tactică a fotbalului?

Iată mai jos două clipuri video care explică particularitățile stilului ”relaționist-funcțional”:

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Mai subtire.. pt. cine e mai in varsta, asta facea Lucescu al batran, aparare schematica, rigida si de la mijlocul terenului in fatza, in atac, la libera alegere a jucatorilor, doar pe niste prescheme, gen lovituri libere sau cornere; in rest, lasa la libertatea jucatorilor sa faca fazele de la 22 m. de poarta. Uitam si scriem prostii sau chestii repetitive, pt. ca suntem prosti si nu citim, daca suntem tineri. Cu parere de rau, nu vreau sa jignesc pe nimeni.

    • Nu este nimeni prost sunt doar oameni care nu au trait experientele pe care le-ati trait dumneavoastra!Ma bucur ca ati comentat si ati adus in actualitate niste lucruri pe care generatia tanara nu le stie dar ivectivele sunt total gratuite!

  2. La fel a jucat si Steaua inainte si dupa castigarea Cupei Campionilor.La fel a jucat si Nationala Romaniei incepand cu Angelo Niculescu si terminand cu Iordanescu.De aceea in acele vremuri antrenorii nu aveau asa mare insemnatate in a fabrica jocul ci mai degraba in a creea echipe de oameni are sa creeze relatii de joc si de viata.Tipul acesta de joc despre care se face vorbire necesita timp si rabdare pentru a creea o echipa care sa dea rezultate.In Europa nu mai exista rabdare finca timpul pentru a da rezultate si a intoarce banii investitorilor este scurt.Astefel se creeaza jucatorul fara personalitate care sa execute niste proceduri in cadrul echipei pentru ca echipa sa performeze.
    De aceea suntem acum in criza la echipele de fotbal fiindca mentalitatea nu s-a schimbat intrucat avem la copii si juniori antrenori care lucreaza pe stilul vechi dar nu mai au materialul din acele timpuri .Acum copii nu mai bat mingea 6 ore sau mai mult pe maidan ci stau in fata calculatorului 6 ore.Daca vrei echipa competitiva trebuie sa le dai instructiuni clare pe care sa le poata invata usor si cu ajutorul carora sa ajunga rapid la rezultate bune care sa le aduca bucuria instantanee pe care o primesc din jocurile de calculator.
    Parerea mea de nespecialist in fotbal!