O româncă de la ONU, omul care negociază la nivel global un acord pentru salvarea speciilor în pericol de dispariție. ”Pierderea biodiversității e un ucigaș tăcut”
Cristiana Paşca Palmer, fost ministru al Mediului în guvernul Cioloș și actual secretar executiv al Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Diversitatea Biologică, gestionează proiectul ONU pentru obținerea, în doi ani, a unui acord global pentru protejarea naturii. Palmer conduce lucrările din Egipt ale unei conferințe globale la care se discută colapsul ecosistemelor, iar ținta este semnarea unui document pentru protejarea naturii în 2020, la Beijing.
Palmer a declarat pentru The Guardian că este esențială obținerea unui acord între toate statele pentru a opri extincția a mii de specii de insecte, păsări, plante și mamifere – specii vitale nu doar pentru păstrarea echilibrelor din natură, dar și pentru producția de hrană și păstrarea rezervelor de apă globale.
”Pierderea biodiversității este un ucigaș tăcut”, a spus Cristiana Pașca Palmer. ”E diferită de schimbările climatice, ale căror efecte sunt simțite în viața de zi cu zi. Pierderea biodiversității are efecte pe termen lung, și când vom începe să o simțit, s-ar putea să fie prea târziu”.
La conferința din Egipt, care se desfășoară în aceste zile, participă reprezentanții a 196 de state, și aici se așteaptă stabilirea cadrului pentru negocierile dure care ar trebui să se soldeze cu un acord final în 2020.
Cele mai importante cauze ale pierderii diversității sunt distrugerea habitatelor naturale (mai ales datorită agriculturii intensive și extinderilor urbane) și poluarea. Datele prezentate de Cristiana Pașca Palmer arată că efectele distructive se vor accelera în următorii 30 de ani, un scenariu sumbru arătând că până în 2050 Africa ar putea să piardă 50% din speciile de păsări și mamifere.
Cristiana Paşca Palmer a fost desemnată în funcţia de secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică (CBD) de către secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon în 2017. Funcţia de Secretar Executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică (CBD) reprezintă o poziţie de înalt nivel, cu rang de Asistent Secretar General ONU (UN Assistant Secretary General), fiind, de altfel, şi cel mai important post pe care un reprezentant al României l-a deţinut vreodată în sistemul ONU, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.
Înainte de a fi ministru al Mediului, Palmer a ocupat funcţia de şef al Unităţii Mediu, Schimbări Climatice şi Resurse Naturale de la Comisia Europeană, Directoratul General Cooperare Internaţională şi Dezvoltare (DG DEVCO), Bruxelles, în perioada 2011 – 2015. De asemenea, ministrul român al Mediului a fost analist pentru politici în Relaţii Internaţionale şi Balcanii de Vest, în cadrul Directoratului General pentru Acţiune Climatică, în intervalul 2010 – 2011, potrivit Agerpres.
Cristiana Paşca Palmer s-a născut în anul 1968, deţine un Masterat în Ştiinţe pentru sisteme ecologice şi managementul capitalului natural şi un Doctorat în Filosofie pe relaţii internaţionale şi dezvoltare economică, obţinut la Fletcher School of Law and Diplomacy, Universitatea Tufts, SUA.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii