O sabie vikingă veche de un mileniu a fost descoperită de un fermier în Norvegia/ Arma ar fi fost creată de un fierar medieval de renume
Un fermier norvegian a dat recent peste ceea ce credea că este o bucată de fier vechi pe câmpul său. Chiar înainte de a o arunca, s-a uitat mai atent și și-a dat seama că obiectul avea o formă distinctă. Obiectul s-a dovedit a fi o sabie vikingă veche de 1.000 de ani, scrie Smithsonian Magazine.
Ferma lui Øyvind Tveitane Lovra – care este, de asemenea, inginer de feribot și politician local – se află în Suldal, Norvegia, în județul Rogaland din sud-vestul țării. În conformitate cu legislația norvegiană, Lovra și-a predat descoperirea Consiliului Județean Rogaland. După ce au examinat artefactul, experții au concluzionat că sabia din fier aparține Epocii Vikingilor, datând din perioada cuprinsă între 900 și 1050 d.Hr.
După cum spune arheologul din Rogaland, Lars Søgaard Sørensen, într-o declarație a consiliului, săbiile erau simboluri cheie de statut pentru vikingi, navigatorii scandinavi care au colonizat părți din Europa între secolele IX și XI. El adaugă că, deși o sabie vikingă este deja o descoperire rară, aceasta ar putea fi deosebit de valoroasă.
Arma este surprinzător de bine conservată, probabil pentru că a fost înglobată în lut dens. Măsurând aproximativ 36 de cm, sabia își păstrează mânerul, garda transversală și aproximativ jumătate din lama originală, potrivit lui Tom Metcalfe de la Live Science. Chiar și așa, arma este încrustată în rugină și acumulări.
Pentru a vedea mai bine forma artefactului, cercetătorii de la Muzeul de Arheologie al Universității din Stavanger l-au scanat cu raze X. Imaginile au scos la iveală ceea ce pare a fi o inscripție gravată pe lamă. Această gravură sugerează că arma ar putea fi o sabie Ulfberht – o clasă specială de arme medievale folosite de franci.
După cum spune Sigmund Oehrl, arheolog la Universitatea din Stavanger, în declarație, „Ulfberht” era numele unui producător de arme care producea săbii de înaltă calitate în Imperiul Franc (situat în Germania și Franța de astăzi) în timpul Epocii Vikinge și la începutul Evului Mediu. În timp ce în Europa au fost descoperite aproximativ 4.000 de săbii din epoca vikingă, doar aproximativ 170 au inscripții Ulfberht. Patruzeci și cinci dintre aceste săbii inscripționate au fost dezgropate în Norvegia, deși descoperirea lui Lovra este prima armă Ulfberht găsită în Rogaland.
„Analizele materialelor acestor arme arată că nu numai că au fost făcute din cele mai bune materii prime disponibile în Europa și nu numai, dar și că fierarii erau la cel mai înalt nivel tehnic”, a declarat Oehrl.
În continuare, specialiștii vor lucra la conservarea artefactului și vor efectua o examinare mai amănunțită a inscripției sale, conform comunicatului.
În ceea ce privește modul în care a ajuns sabia pe terenul familiei Lovra, fermierul crede că sabia a sosit într-o zi amintită în folclorul local, când vikingii ar navigat în Lovrafjorden, un fiord din Suldal, iar după debarcare ar fi oferit cadouri unei femei care locuia în zonă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii