Tensiuni între elevi și profesori la o școală din Franța, pe tema unor nuduri renascentiste / Liceenii s-au declarat șocați de femeile goale din pictură
Ministrul francez al educației a vizitat o școală în care a izbucnit un conflict între elevi și profesori, pe tema unor nuduri renascentiste. Unii elevi au refuzat să privească un tablou cu femei goale și și-au acuzat, de asemenea, profesorul că a făcut remarci rasiste și islamofobe, ceea ce școala neagă. În replică, profesorii de la școala Jacques-Cartier de lângă Paris au refuzat să lucreze, scrie BBC.
Disputa a început atunci când un profesor a arătat Diana și Actaeon, o pictură din secolul al XVII-lea din epoca renascentistă care înfățișează o scenă mitică din Metamorfozele poetului roman Ovidiu. Mai mulți elevi din primul an de liceu au declarat că s-au simțit jigniți de lucrarea pictorului italian Giuseppe Cesari, a declarat pentru AFP Sophie Venetitay de la sindicatul profesorilor Snes-FSU. „Unii elevi și-au ferit privirea, s-au simțit jigniți, au spus că au fost șocați”, a spus dna Venetitay, adăugând că „unii au afirmat, de asemenea, că profesorul a făcut comentarii rasiste” în timpul unei discuții în clasă.
A doua zi, potrivit rapoartelor franceze, un părinte i-a scris directorului instituției, susținând că fiul său a fost împiedicat să se exprime într-o discuție ulterioară în clasă.
Se pare că tensiunile au fost mari la școală încă de la începutul semestrului din septembrie, iar oficialii au detaliat plângerile repetate ale părinților cu privire la cursuri și pedepse.
Personalul a simțit că a fost lăsat fără sprijin și că lucrează într-un „climat degradat”, a declarat dna Venetitay.
Ministrul educației, Gabriel Attal, a declarat că elevii care au stat la baza plângerilor vor fi supuși unor măsuri disciplinare și că o echipă va vizita școala pentru a se asigura că aceasta respectă „valorile republicii”.
Marți, cursurile școlii au reînceput după mai multe zile de întrerupere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii