G4Media.ro

Pauza de râs. O scriitoare din Târgu Jiu și-a dat în judecată…

sursa foto: Pexels

Pauza de râs. O scriitoare din Târgu Jiu și-a dat în judecată personajul principal din carte și editura care a publicat volumul

O scriitoare din Târgu Jiu și-a dat în judecată personajul principal din carte și editura care a publicat volumul, transmite Ziarul de Iași.

Valeria Certăzeanu Zorilă spune că personajul ei, Nina Grigoraș Vicol (81 de ani), s-a semnat drept coautor pe cartea scrisă de ea, având complicitatea directorului editurii.

Acuzata susține însă că volumul a fost realizat pe baza manuscriselor sale, iar apariția numelui ei pe copertă era o chestiune firească. Valeria Certazeanu este în prezent în litigiu cu personajul și editorul.

Valentin Mihai Bohateret, directorul Fundației Academice pentru progres rural „Terra Nostra”, editorul cărții, spune că el este o victimă a neînțelegerii dintre cele două femei, devenite din prietene dușmance pe viață și pe moarte.

Sau întâlnit la băi

Valeria Certazeanu Zorila si Nina Gigoras Vicol, in virsta de 56, respectiv 81 de ani, s-au cunoscut intimplator in urma cu aproape sase ani, intr-o vacanta la Singeorz-Bai. „Eu stateam pe o banca si scriam si ea a venit la mine si a inceput sa-mi povesteasca despre ea. Vazind ca scriu, mi-a luat numarul de telefon si apoi a inceput sa ma sune, sa-mi trimita scrisori. Eu scriu in general despre oameni, in context istoric. Mi-a cerut astfel sa o plasez intr-un volum ca personaj principal, ea fiind refugiata din Basarabia de la 14 ani. Era foarte bolnava si in virsta si am indragit-o, am tinut foarte mult la ea. Am vrut sa-i fac o bucurie inainte de moarte”, a declarat Valeria Certazeanu.

Cele doua cunostinte au devenit asadar prietene si, ulterior, colaboratoare. „Intre noi nu a fost nici un contract. Dar ea mi-a spus ca, daca o transform in subiectul principal, un prieten de-al ei, Valentin Mihai Bohateret, director al unei edituri, ma va ajuta sa-mi public cartea gratis in 1.000 de exemplare. Eu nu am o situatie materiala foarte buna, asa ca am acceptat”, a declarat Valeria Certazeanu. Scriitoarea sustine ca atunci avea pe masa de lucru trei capitole: „Tragicul anilor 1940”, „Revolutia din 1989. Intrarea in Uniunea Europeana” si „Mrs Lazara” care aveau sa fie ulterior publicate intr-un singur volum.

„Nina Vicol mi-a trimis date despre ea, scrisori, a devenit personajul principal, care aparea in toate cele trei capitole. Mi-a povestit foarte multe lucruri despre ea, chiar si aventurile sexuale cu sotul ei. Am selectat insa doar citeva dintre ele, nu puteam sa fac din personajul principal o aventuriera”, sustine Valeria Certazeanu.

Relatia de prietenie si colaborarea dintre cele doua femei a continuat pina in vara anului 2005, cind Valeria Certazeanu a terminat de scris cartea. „Am venit atunci in Iasi. Ea m-a asteptat in gara si apoi am mers la ea acasa. M-a pus sa-i citesc toata cartea, 275 de pagini, foaie cu foaie, pina dimineata. A vazut cit e de buna cartea, l-a sunat apoi pe Valentin Bohateret si, pe la 10 dimineata, am mers pe strada Cosbuc, imi amintesc si acum, unde intr-o cocioaba era secretara editurii. Dupa ce mi-a descarcat CD-ul, mi-a spus ca o va publica. Dar nu am semnat nici un contract”, a declarat autoarea.

Citește articolul integral pe Ziarul de Iași.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Interesant era dacă personajul principal ar fi fost unul fictiv 🙂

    • Din titlu, eu asa intelesesem! Nu m-ar fi mirat prea mult, la cata nebunie e in vremurile astea!

  2. „S-au cunoscut in urma cu 6 ani”, iar „relatia lor a durat pana in 2005” !
    Wtf?

  3. Prozatoarea Valeria Certăzeanu Zorilă s-a pomenit nu numai cu încă un autor, ci şi cu un text modificat de editură. Dar important e că mărturia doamnei Nina Grigoraş Vicol s-a adăugat Cărţii celei mari despre Tragedia Basarabiei, în 2006, când mai aveam mişcare unionistă.

  4. Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana!

  5. Fratilor, vedeti ca articolul original e din 2009. Astia abia acum l-au gasit prafuit si l-au publicat ca fiind actual. Baba (muza) cred ca e moarta deja :))

  6. SAU intalnit la bai? SAU legat? WTF?

    Presa agramata

  7. e trist ca intr-un ziar online de tinuta (cum se pretinde G4 Media) apar personaje irelevante precum cucoanele din articol; nu orice duda e scriitor (mai degraba impostor) si nu orice baba e personaj; asta arata gradul de informare culturala al celor care se agita pe aici drept jurnalisti; pana la pandemia cu coronavirus, o avem pe asta cu analfabetismul functional; informati-va domnilor, caci alde voi au bagatelizat meseria asta de scriitor PS. stirea este din 2009;

    • Intr-un scenariu SF, un grup de supravietuitori izolati intr-un adapost antiatomic primeau in bucla stiri/filme/programe TV inregistrate pe nustiu cati ani.
      Inregistrarea a ajuns la 2009. Mai greu cu gramatica, dar, daca asa s-a inregistrat! 🙂

    • Inapasevedeinvers, mi-ai adus aminte de o carte pe care am citit-o prin anii ’70 dar nu mai tin minte nici titlul nici autorul, dar era ceva in genul pe care l-ai descris.
      Personajul principal parca era acolo sa apese pe un buton sa lanseze o racheta, si totul se petrecea intr-un adapost cu multe etaje sub pamant.

    • Vroiam sa intreb daca stii numele cartii sau macar autorul.

    • Cine-a zis ca G4 e „de ținuta”?!!!!!!

    • @Trubac
      La mine, majoritatea cartilor citite au intrat in memorie de pe la pagina 5 🙂 (nu mai zic ca unele chiar asa erau, fizic, prin biblioteca)
      Deci, raspunsul este: nu stiu. Poate daca ma intalnesc iar cu cartea respectiva. Se intampla destul de des, dat fiind ca nu memorez copertile, in general. AVantajul este ca poti reciti o carte ca noua.

  8. Stimabililor care va da-ti mari comentatori, cu ce drept ma comentati? Cu ce drept ma judecati ? Cunoasteti voi povestea ca sa ma blamati ca n-as fi scriitoare? Cunoasteti voi operele mele ca sa va spuneti cu mana pe inima ca sunt o impostoare? Cand comentati pe cineva ganditi mai intai si apoi puneti pe hartie comentarii….
    Sa va fie rusine! Ati citit voi cartea? Aceasta baba, Nina Vicol mi-a furat opera mea gandita si scrisa de mine, autoare a inca 5 volume ,,Potirul cu patimi”, ,, Radacini”, In bataia vantului,” ,, Missis Lazara”, ,,Dincolo de ziduri”. Aceasta Nina Vicol intalnita la Sangeorz-Bai , o bolnava mintal , internata de atatea ori pe la Socola si cu inca 10 diagnostice, la varsta de 79 de ani ar fi fost in stare sa scrie un roman de anvergura lucrarii mele cand nici o scrisoare n-ar fi fost capabila? Aceasta batrana care impreuna cu editorul de la Ed. Terra Nostra” i-a facilitat editia operei mele doar pentru ca erau prieteni de 35 de ani?…in urma procesului dintre noi, chiar editorul venind la mine in oras pentru a-mi cere clementa si a-mi oferi luna de pe cer doar ca sa-l iert?
    Asta nu v-ar spune nimic? Inclusiv batrana cerea clementa, aceasta impostoare parasita de fiicele sale de 30 de ani…Oare de ce? Nu va intrebati…?
    Dupa proces insesi editorul a cerut Bibliotecii Nationale Romana sa radieze romanul din baza de date si , a fost radiat. Am dovezi scrise de peste tot…Si voi ma blamati? Rusiner sa va fie…
    Vazand ca nu i-a mers si cartea-i radiata din baza de date de la BNR, deci fara valoare, amarata de batrana a plecat din nou la Saigeorz -Bai une, gasind alt fraier , il plateste, iar acesta scoate cateva capitole din opera mea, ii schimba titlul, ma blameaza ca si voi punandu-mi in carca cuvinte ce nu le-am rostit niciodata si cereri pe care nu le-am gandit, pune cateva poze cu familia ei si, il republica la Cluj, ba face chiar tam-tam la lansare caci, cel care a ajutat-o scrie un articol in ,,Faclia” unde spune ce mare romanciera este, N.Vicol, opera fiind unica, el , cel de 92 de ani, declarand ca n-a mai intalnit o asa opera, 100%^ ARTA A CUVANTULUI….
    Arta a cuvantului ? Hm, ar fi dorit ea care , dupa ce mi-a scos cateva capitole declarandu-se autoare, a adaugat: ,, Mi-am dorit sa ajung pe culmile societatii si daca se poate chiar in varful piramidei”… Asadar, N.Vicol, careia i-am deschis alt proces, dar a murit intre timp, este o impostoare …. Si ma intreb, aceasta vicleana lipsita de constiinta, care mi-a trimis cateva notite despre cum lovea cu biciul peste picioarele slabanoage ale sclavilor ce munceau la uleinita lui ta’su din Basarabia, aceasta care scrie cateva notite vulgare despre actele sexuale neamplinite cu sotul ei ,, de-mi venea sa ma urc pe pereti” ( sunt notitele sale), ce-si enumereaza iubitii vreo 20 la numar improscandu-i cu noroi, ( dezvelid discutia dintre ea si mama ei, aceasta categorisind-o a fi fost o usuratica in periplu sau prin Romania), aceasta care nu s-a prezentat la proces, editorul aducand adeverinta falsa ca nu mai e transportabila cand ea de fapt umbla prin Sangeorz-Bai a gasi alt fraier, aceasta care-mi cerea clementa precum si prietenul ei, editorul, ce se oferea am publica gratuit 1000 de volume numai sa nu ajunga in instanta, cum poate fi autoarea operei mele ?… Cum ? Hm, stilul e unic fratilor, or baba habar nu avea sa scrie o scrisoare dar 350 pagini…
    Cine-mi mai face mie dreptate daca ea a murit?…Cine ? Ultimile cuvinte la proces ale editorului fiind:,, Recunosc ca sunt un handicapat batran care a gresit si ne cerem iertare, domnule presedinte. ”
    Prin urmare, va doresc ca macar o data in viata voastra sa treceti prin starile prin care am trecut eu.
    Rusine sa va fie ! Numai Sumnezeu are dreptul sa ma judece si criticii literari, nu voi, oameni fara caracter, oameni care, desii nu stiti nimic, ma blamati!