G4Media.ro

O scrisoare de condamnare a Rusiei și sprijin pentru Ucraina a fost…

Sursa foto: Nobelprize.org

O scrisoare de condamnare a Rusiei și sprijin pentru Ucraina a fost semnată de 163 laureați ai Premiului Nobel: ”Războiul pătează reputația internațională a Rusiei pentru decenii/ Respectăm puterea poporului ucrainean”

O scrisoare de condamnare a Rusiei și sprijin pentru Ucraina a fost semnată de 163 laureați ai Premiului Nobel. Printre semnatari se numără și scriitorul turc Orhan Pamuk.

Ei au comparat atacul asupra Ucrainei cu atacul Germaniei naziste asupra Poloniei în 1939 și cu cel al Uniunii Sovietice în 1941. Printre semnatarii apelului se numără și scriitorul turc de renume mondial Orhan Pamuk. Scrisoarea poate fi citită aici. 

Semnatarii scrisorii își exprimă sprijinul pentru poporul ucrainean care se confruntă cu agresiunea rusă:

  • ”Într-o mișcare care amintește de infamul atac al Germaniei naziste asupra Poloniei în 1939 (folosind trucuri similare de simulare de provocare) și asupra Uniunii Sovietice în 1941, guvernul Federației Ruse, condus de președintele Putin, a lansat o agresiune neprovocată – nimic altceva decât un război – împotriva vecinului său, Ucraina. Noi ne alegem cuvintele cu atenție aici, pentru că nu credem că poporul rus are un rol în asta agresiune”, se arată într-o scrisoare.

Există întotdeauna o modalitate pașnică de a rezolva disputele, arată laureații Premiului Nobel, care transmit că invazia rusă încalcă flagrant Carta Națiunilor Unite și ignoră Memorandumul de la Budapesta din 1994, care a obligat Rusia și alții să respecte suveranitatea, independența și existența frontierelor Ucrainei.

Invazia rusă va păta reputația internațională a statului rus pentru deceniile care vor urma, mai spun semnatarii scrisorii:

  • ”Va pune bariere în calea economiei sale și îi va provoca dificultăți populației. Sancțiunile impuse vor restrânge ușurința de mișcare a talentaților și oamenilor harnici ruși din toată lumea. De ce să ridici acest gard între Rusia și lume acum? Sute de soldați ucraineni, soldați ruși și civili ucraineni, inclusiv copii, au murit deja. Este atât de trist, atât de inutil. Facem apel ca guvernul rus să oprească invazia Ucrainei și să-și retragă forțele armate din Ucraina. Respectăm calmul și puterea poporului ucrainean. Suntem alături de ei! (…) Fie ca pacea să vină în această zonă din frumoasa noastră lume”, se mai arată în scrisoarea laureaților Nobel.

Citește scrisoarea integrală aici. 

Sursa Foto: Nobelprize.org

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Redactia, e cam jenant, pentru asa o stire simpla dpdv redactional:

    1) Practic (daca textul scrisorii este cel din link), ati tradus intreg textul scrisorii, facandu-l sa para un text redactat cu citate inserate, in loc sa puneti intre ghilimele, cinstit, tot textul original.

    2) Link-ul duce catre un text din care lipseste lista de semnaturi. Unde sunt numele celor 163 de laureati, pe categorii?

    🙁

    • @Sanitarul, o simpla cautare pe goog` in limba engleza si o sa o gasesti, eu am gasit in cateva secunde. Cauta „nobel prize winners letter to putin” de exemplu ….

      Apropo, la ce iti trebuie numele, pe tine te intereseaza numele sau numarul mai mult decat ceea ce i-au transmis?

    • @Xulescu: daca voiam sa citesc stiri de pe alt site, ma duceam pe alt site! Evident ca oricine poate sa gaseasca, cu o cautare pe net, dar nu crezi ca este cazul sa ajutam si G4Media sa ajunga un site respectabil? Ti se par criticile mele fata de textul publicat de G4Media ca fiind neintemeiate? Adica articolul este fara jurnalistic ok, dupa tine.

      Lista semnaturilor trebuie sa fie imediat sub text, iar eu voiam sa o vad pentru a vedea distributia pe domenii. Am eu o curiozitate.

      Argumentul tau cu numele/numarul fiind neimportant vs. ce i-au transmis este ciudat, pentru ca ar trebui sa sustii ca. odata ce ideile din text sunt corecte, nici nu conteaza cine l-a semnat. Putea sa fie si un cioban din muntii Baiului.