O serie de soldați capturați în Ucraina oferă o rară imagine legată de armata nord-coreeană
Un tânăr soldat din Coreea de Nord afirmă că nu știa unde se duce să lupte în momentul când a fost trimis din izolata sa țară pe frontul războiului dintre Rusia și Ucraina. Întrebat dacă părițnii săi știu unde se află, un alt soldat nord-coreean a negat din cap, potrivit Rador Radio România.
În videoclipul de trei minute, transmis, duminică, de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe portalul X, apare un oficial ucrainean care interoghează doi prizonieri nord-coreeni cu ajutorul unui translator coreean. Autoritățile ucrainene au precizat că ei au fost capturați duminică, subliniind totodată că sunt primii soldați nord-coreeni prinși în viață. Ulterior, Zelenski s-a oferit să îi predea în schimbul unor prizonieri ucraineni reținuți în Rusia.
Răspunsurile soldaților apar într-o filmare transmisă și montată de Ucraina, cea care a controlat producția și difuzarea imaginilor. Filmarea oferă o mică, dar rară imagine despre misiunea și gradul de pregătire al celor aproximativ 11000 de soldați nord-coreeni mobilizați ca să sprijine războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Ei par să adeverească declarațiile unor oficiali sud-coreeni și americani din ultimele zile. Soldații nord-coreeni înregistrează grele pierderi într-un război străin, desfășurat într-un loc necunoscut, în vreme ce guvernul lor ascunde această mobilizare în fața poporului său.
Luni, Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud i-a informat pe parlamentarii din Seul că, potrivit estimărilor sale, 300 de soldați nord-coreeni au murit și alți 2700 au fost răniți în luptele împotriva Ucrainei. Casa Albă a înaintat cifre și mai mari.
Confirmând parcă estimările lui Zelenski, o serie de parlamentari sud-coreeni, care i-au informat pe jurnaliști după reuniunea avută cu serviciul de spionaj și purtată cu ușile închise, ar fi spus că, dintr-o serie de însemnări găsite asupra unor soldați nord-coreeni decedați, reiese că guvernul lor le-a spus militarilor supraîndoctrinați că ar face mai bine să se sinucidă decât să fie capturați în lupte. Potrivit declarațiilor acelorași parlamentari, în momentul când a fost împușcat de trupele ucrainene, un soldat nord-coreean a încercat să se arunce în aer cu o grenadă, scandând numele liderului nord-coreean Kim Jong-Un.
Coreea de Nord nu a comentat informațiile legate de soldații săi capturați de forțele ucrainene. Țara nu a menționat public această mobilizare și nici transporturile nord-coreene cu obuze de artilerie și alte arme trimise Rusiei ca să o ajute în războiul împotriva Ucrainei, deși demersul a marcat prima intervenție a țării într-un conflict armat major în străinătate din ultimele decenii.
În videoclipul transmis de Zelenski, vocea oficialului care îi interoghează pe nord-coreeni este distorsionată, poate, pentru a împiedica identificarea lor, fiind clar că soldații capturați erau încă răniți. Ucraina a declarat că soldații au beneficiat de îngrijiri medicale și au fost transportați la Kiev, capitala țării, pentru a fi interogați. Dar, prin difuzarea online a videoclipului, Ucraina a părut totodată să îi pomenescă pe prizonierii de război și ca mesaj transmis Occidentului.
Liderul ucrainean a profitat de implicarea trupelor nord-coreene în numele Rusiei pentru a încerca să obțină mai mult sprijin din partea aliaților. Coreea de Sud a invocat și ea crescânda alianță militară dintre Coreea de Nord și Rusia, considerând-o un motiv de îngrijorare pe plan internațional.
Experții afirmă că declarațiile prizonierilor de război trebuie văzute în lumina unui dezechilibru de forțe între cei care iau prizonieri și captivi, trebuind să se țină cont de faptul că s-ar putea ca unii prizonieri să nu vorbească liber, ei putând fi marcați de îngrijorările legate de propria lor siguranță sau de dorința de a fi bine tratați.
Potrivit reglemntărilor legate de prizonierii de război, așa cum sunt ele stipulate prin Convenția de la Geneva, guvernele ar trebui să îi apere pe prizonierii de război, ferindu-i să devină ținta „curiozității publice” – un concept care uneori se traduce prin neprezentarea lor în public.
Zăcând în pat, cu ambele mâini în bandaje albe, unul dintre cei doi prizonieri nord-coreeni părea îngrozit atunci când a dat de înțeles – aprobând sau scuturând din cap – că, în momentul capturării, nu știa că luptă împotriva Ucrainei sau că acum era în Ucraina.
El a spus că, atunci când a fost trimis pe front, pe data de 3 ianuarie, i s-a spus doar că trupele nord-coreene „se vor instrui ca și când ar fi într-o luptă adevărată”.
„Mi-am văzut camarazii murind lângă mine”, a spus el. „Când am fost rănit, eram ascuns într-o groapă ”.
Întrebat dacă vrea să se întoarcă acasă, soldatul a întrebat la rândul său dacă ucrainenii sunt oameni buni. Atunci când translatorul i-a răspuns că „da”, el a spus cu voce slabă, dar rugătoare: „Vreau să trăiesc aici”.
Celălalt soldat nord-coreean avea falca bandajată și nu putea vorbi. El doar a dat din cap atunci când a fost întrebat dacă părinții săi sunt în Coreea de Nord. Dar a dat negativ din cap atunci când a fost întrebat dacă ei știau unde se află el acum.
Soldații au fost capturați în regiunea Kursk, din estul Rusiei, unde trupele nord-coreene luptă ca să ajute Rusia să recucerească teritoriul ocupat de Ucraina în timpul surprinzătoarei sale ofensive peste graniță din vara trecută.
Potrivit unor analiști și oficiali sud-coreeni, se presupune că, în schimbul trupelor și armelor furnizate Rusiei, Kim primește petrol, alimente și tehnică militară în valoare de miliarde de dolari. Dar, mai spun ei, mobilizarea trupelor a fost atât de grăbită încât soldații nord-coreeni au fost slab pregătiți în vederea unui război modern, în special în privința atacurilor cu drone.
Duminică, Zelenski a spus că Ucraina este „gata să-i predea soldații lui Kim Jong Un, dacă el va organiza un schimb cu luptătorii noștri captivi în Rusia”.
„S-ar putea să existe niște opțiuni și în privința soldaților nord-coreeni care nu vor să se mai întoarcă. Vor avea o asemenea șansă mai ales cei care arată că doresc să se ajungă mai repede la pace și care vor spune în coreeană adevărul despre acest război”, a mai adăugat el.
Citați de serviciul de informații, parlamentarii sud-coreeni au afirmat că dacă vreun prizonier nord-coreean dorește să se refugieze în Coreea de Sud, guvernul de la Seul este gata să negocieze cu Kievul.
Sursa: THE NEW YORK TIMES / Rador Radio România / Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.