O societate care exploata piatră în județul Tulcea a fost amendată cu 60.000 de lei pentru că nu avea autorizație de mediu, transmit autoritățile
Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) Tulcea a sancţionat cu 60.000 de lei şi a suspendat activitatea unei societăţi care-şi desfăşura activitatea în extravilanul comunei Somova, din cauză că firma nu deţine autorizaţie de mediu, a anunţat luni instituţia din subordinea Ministerului Mediului pe pagina proprie de pe Facebook, transmite Agerpres.
Comisarii GNM s-au autosesizat cu privire la activitatea firmei care desfăşoară activităţi de extracţie a pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţie a pietrei calcaroase, a cretei şi a ardeziei, inclusiv de spargere şi zdrobire a pietrei ornamentale şi pentru construcţii.
Aceasta ar fi a doua sancţiune aplicată de instituţie de la începutul lunii, după ce la finele săptămânii trecute, în urma unui control făcut în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean, după o sesizare, o societate din satul Dăeni a fost amendată cu 70.000 de lei pentru tratarea necorespunzătoare a deşeurilor.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de instituţie, comisarii GNM au aplicat anul trecut amenzi în valoare totală de 1.975.200 de lei, însă din acestea la bugetul de stat s-a încasat suma de 462.550 de lei.
Resursele minerale din nordul judeţului Tulcea au atras atenţia industriaşilor din Europa încă de la finele secolului al XIX-lea, piatra de aici fiind folosită, după unele surse, la realizarea unor monumente arhitecturale cunoscute în Europa. Până la căderea regimului comunist, în judeţ ar fi existat peste 40 de cariere de piatră.
În anul 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, prin care s-a instituit reţeaua Natura 2000.
În ariile naturale protejate din judeţul Tulcea aflate în această reţea, au fost incluse 13 cariere de piatră, pe care ulterior legiuitorul le-a declarat potenţial generatoare de impact asupra mediului şi le-a interzis funcţionarea, potrivit Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, instituţie care administrează trei arii naturale protejate cu o suprafaţă de peste 68.000 de hectare care cuprinde nordul judeţului Tulcea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.