O specie necunoscută de panda uriaș, care a trăit în Europa în urmă cu 6 milioane de ani, descoperită cu ajutorul unor dinți păstrați la un muzeu din Bulgaria
O specie necunoscută până acum de panda uriaș care a cutreierat zonele umede ale Europei în urmă cu 6 milioane de ani a fost identificată după descoperirea a doi dinți păstrați într-un muzeu bulgar, relatează CNN.
Molarul superior și caninul fosilizați au fost găsiți inițial la sfârșitul anilor 1970 în depozite de cărbune și au fost păstrați în colecția Muzeului Național de Istorie Naturală din Bulgaria timp de peste patru decenii.
„Aveau doar o singură etichetă scrisă vag de mână”, a declarat Nikolai Spassov, profesor la muzeu și autor al unui nou studiu asupra dinților, într-un comunicat de presă. „Mi-a luat mulți ani să îmi dau seama care era localitatea și care era vârsta lor. Apoi, mi-a luat, de asemenea, mult timp pentru a realiza că acesta era un panda gigant fosilizat necunoscut”.
„Această descoperire arată cât de puțin știm încă despre natura antică și demonstrează, de asemenea, că descoperirile istorice în paleontologie pot duce la rezultate neașteptate, chiar și astăzi”, a mai spus el.
În timp ce panda sunt cel mai bine cunoscuți prin singurul lor reprezentant în viață, panda gigant, a existat cândva o serie de specii înrudite care se plimbau prin Europa și Asia.
Specia descoperită prin intermediul artefactelor din muzeu a fost ultimul panda cunoscut care a trăit în Europa, potrivit comunicatului de presă. Cercetătorii au numit-o Agriarctos nikolovi, după numele paleontologului Ivan Nikolov, care a catalogat inițial descoperirea.
Studiul a arătat că ursul era la fel de mare ca și panda gigant modern sau puțin mai mic. Probabil că avea o dietă preponderent vegetariană, dar mesele sale ar fi fost mai variate decât cele ale singurei rude în viață a panda, care mănâncă doar bambus. Cuspidele dinților probabil că nu erau suficient de dure pentru a zdrobi tulpinile lemnoase ale bambusului, sugerând că animalul ar fi mâncat plante mai moi, a indicat cercetarea.
Depozitele de cărbune în care au fost găsiți dinții au oferit dovezi că acest panda străvechi a locuit în regiuni împădurite și mlăștinoase. Spassov și coautorul său, Qigao Jiangzuo, specialist în panda de la Universitatea Peking din China, au propus că panda ar fi putut dispărea în timpul unui eveniment în care bazinul mediteranean s-a uscat, transformând mediul înconjurător.
„Panda gigant este un grup de urși foarte specializat”, a declarat Spassov în comunicat.
„Chiar dacă A. niklovi nu era la fel de specializat în ceea ce privește habitatele și hrana ca panda uriașul modern, panda fosilizați erau suficient de specializați, iar evoluția lor a fost legată de habitatele umede și împădurite”, a spus el. „Este probabil că schimbările climatice de la sfârșitul Miocenului în sudul Europei, care au dus la aridificare, au avut un efect negativ asupra existenței ultimului panda european”.
Epoca Miocenă a fost acum 23 de milioane până la 5 milioane de ani. Cercetarea a fost publicată duminică în Journal of Vertebrate Paleontology.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii