O sută de ani de la Războiul care a schimbat fața Europei. Centenarul Armistițiului
Pe 11 noiembrie 2018 se împlinesc o sută de ani de la semnarea Armistițiului de Pace care avea să pună capăt Primului Război Mondial. Ultima țară a Puterilor Centrale se predă. La ora 11, armistițiul dintre Germania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii a fost semnat în gara Compiègne, într-un vagon pe care și naziștii îl vor folosi în 1940 pentru a-i obliga pe francezi, după ce Franța a fost ocupată, să semneze armistițiul de pace.
Astăzi, liderii planetei sunt la Paris, unde participă la ceremonia dedicată centenarului Armistițiului de la 1918. Președintele Iohannis participă și el, alături de Emmanuel Macron, Angela Merkel și Donald Trump, la evenimentele ce se vor încheia cu un Forum internațional pentru Pace.
Primul Război Mondial marchează trecerea de la o Europă dominată de imperiile tradiționale la o Europă a statelor națiune. Dispar Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist și Imperiul Otoman. România va beneficia și ea de destrămarea acestor imperii. Revoluția bolșevică din 1917 slăbește într-atât Rusia, încât Basarabia își va putea proclama independența și apoi unirea cu România. De la Bulgaria, țară învinsă în Primul Război Mondial, vom primi Cadrilaterul, de la Austria – Bucovina, iar de la Ungaria, Transilvania.
Primul Război Mondial a început în 1914. România a intrat doi ani mai târziu, în august 1916. Opinia publică românească și majoritatea politicienilor francofili erau susținătorii Antantei. Regele, alături de o minoritate germanofilă, ar fi preferat intrarea în război a României alături de Puterile Centrale. Cu toate că cele două tabere susțineau poziții diferite, în niciun moment nu s-a pus problema angrenării României în război în pofida interesului său național. Cei doi ani de neutralitate ai României au dovedit maturitatea politică a decidenților politici români.
În 1916, după ce Brătianu primește de la Antanta garanția că în urma victoriei în război, României îi vor reveni Transilvania, Banatul și Bucovina, România declară război Puterilor Aliate. Cu o armată nepregătita, România începe ofensiva pe frontul de vest împotriva germanilor. Cele mai importante victorii, armata română le obține la Mărăști, Mărășești și Oituz. Ieșirea din război a Rusiei lasă frontul de est descoperit. Surprinsă de două fronturi, România capitulează în fața Germaniei și semnează „Pacea de la București” în 1918, după ce Regele și Parlamentul se mută la Iași.
Pe 9 noiembrie 1918, cu două zile înaintea armistițiului final, România declară din nou război Germaniei. Astfel că, la 11 noiembrie, România va termina războiul de partea Aliaților. La Versailles, România va participa ca țară victorioasă.
Primul Război Mondial a fost, fără niciun dubiu, o catastrofă mondială. Dar a adus cu sine mai multe transformări. După 1918, lumea nu a mai fost aceeași. Schimbările sociale și economice pe care Marele Război se pot observa și astăzi. Mobilizarea pe front a tuturor bărbaților apți de luptă a condus la situația în care forța de muncă în fabrici a trebuit să fie ocupată de femei. La finalul Războiului, femeile au început lupta pentru obținerea drepturilor politice, pe care le-au și câștigat până la jumătatea secolului trecut. În România, finalul războiului a adus dreptul de vot universal masculin. Până în 1918, votul era condiționat de avere. După 1918, toți bărbații peste 21 de ani puteau vota. Femeile au votat însă pentru prima dată abia în 1938, în timpul (sic!) dictaturii regale a lui Carol al II-lea.
Aproape peste tot în lume, centenarul războiului a fost celebrat de șefii de stat și de guverne. La Paris, liderii politici ai țărilor beligerante s-au întâlnit pentru a marca evenimentul. Președintele Klaus Iohannis, notează News.ro, este prezent astăzi în capitala Franței, alături de Macron și alți șefi de stat, pentru a comemora împreună sfârșitul Marii Tragedii care a schimbat fața Europei.
Despre Primul Război Mondial s-au scris mii de cărți. Cauzele sale au fost discutate de-a lungul timpului de aproape toți istoricii. Se spune că Marele Război, așa cum mai este numită tragedia care a curmat viața a peste 15 milioane de oameni, a creat premizele declanșării celui de-al doilea război mondial. Există un consens cvasi-unanim printre istorici că daunele de război pe care Puterile Aliate le-au impus Germaniei au fost exagerate. În epocă, economistul Keynes a scris o carte, „Consecințele economice ale păcii”, în care explică greșeala pe care guvernele englez și francez au făcut-o impunând datorii de război Germaniei peste puterile ei de plată.
Documentare despre Primul Război Mondial:
Un documentar în șapte părți în limba engleză cu imagini color din timpul Primului Război Mondial
Un documentar realizat de BBC despre Primul Război Mondial
Un interviu cu istoricul Lucian Boia despre participarea României la Primul Război Mondial
Sursă foto: Wikipedia/Anonymus
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii