O tânără cu o infecție acută a fost plimbată timp de două zile între spitalele din Cluj, care au refuzat internarea / Mama pacientei: „Au tratat-o de parcă avea lepră, or ea nu putea să respire”
O tânără de 25 de ani cu o infecție acută la amigdale, cu probleme de respirație, a fost plimbată aproape două zile între spitalele din Cluj până să fie internată. A chemat salvarea, iar după două ore a venit un medic cu o „mașină mică”, care la rândul său a sunat o ambulanță, iar ambulanța a venit peste alte două ore și jumătate, iar asta este doar o parte a „aventurii”. În final ea a fost internată la secția ORL din cadrul Spitalului Județean Cluj, unde se află și acum, scrie actualdecluj.ro.
Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, cel care coordonează Comitetul județean pentru Situații de Urgență responsabil în gestionarea crizei Covid-19, a trimis un punct de vedere publicației, în care precizează că știe despre caz și că speră să fie singular. „Am discutat cu Direcția de Sănătate Publică, știu despre caz și sper că este singular și așa va și rămâne. S-au făcut verificări și cred că s-a înțeles problema. Sper să nu mai avem situații de acest fel”, se arată în răspunsul prefectului.
Sora și mama tineri au povestit ce s-a întâmplat în cele două zile în care au fost trimise de la un spital la altul.
„Sâmbătă, Ioana (pacienta) s-a trezit cu o durere și inflamație a amigdalelor și abia mai putea să vorbească și respira cu dificultate. A mai avut infecția asta în urmă cu cinci ani și a fost tratată la Spitalul de Boli Infecțioase. S-a dus acolo și acum, dar nu au nici cameră de gardă, nimic. E spital Covid. Noi înțelegem lucrurile acestea, dar trebuie găsită o soluție. De la Infecțioase ne-au trimis la Clujana. Acolo am stat 4-5 ore, perioadă în care i-au făcut analize la sânge și radiografie la plămâni”, a povestit Ana Maria, sora femeii internate, fizician medical la o clinică privată, pentru actualdecluj.ro.
De acolo au primit o trimitere pentru ORL.
Ajunse la Secția ORL a spitalului județean, femeile s-au trezit față în față cu portarul. „Ce doriți, unde credeți că intrați?”, le-a spus. Cu fișa de trimitere, femeile intră cu chiu cu vai în curtea spitalului, chemând disperate medicul de gardă, moment în care portarul le-a spune: „Vine dacă are timp. Nu stați aici, nu aveți voie!” În cele din urmă, un medic rezident o consultă pe Ioana și îi prescrie un antibiotic pe care să-l ia acasă.
Sâmbătă după-amiază pacienta ajunge acasă cu mama ei, dar peste noapte situația sa se înrăutățește.
„La ora 06:00 dimineața, duminică, mi-a spus că nu mai poate să respire. Nu putea să-și înghită nici saliva. Știți partea aceea dintre cerul gurii și omulețul ăla, ca să înțeleagă toată lumea? Acolo nu se vedea nimic, era doar țesut inflamat. Nu putea respira și-am sunat la ambulanță aproape de ora 7 dimineața, cam așa”, povestește mama fetei.
După două ore de la apel, în jurul orei 09:00, la domiciliu sosește un medic de serviciu. „Era cu o mașina mică, nu era o ambulanță. Nu știu de ce-a venit, probabil să vadă dacă mințim sau nu, habar n-am”, spune Ana Maria, sora bolnavei. Medicul o consultă pe Ioana și pune mâna pe telefon imediat, chemând o salvare, care sosește la în jurul orei 11:30, după alte două ore și jumătate.
„I s-a pus diagnostic angină pultacee cu recomandare urgentă de administrare de penicilina/ampicilină injectabile și internare”, spune sora tinerei.
Ambulanța o duce pe Ioana la Unitatea de Primire a Urgențelor la Spitalul Județean, unde nimeni nu o bagă în seamă pe pacientă. „Era multă lume și toți aveau altă treabă acolo. Mă refer la cei din personalul medical. Fiica mea parcă avea lepră. N-au vrut s-o consulte, au zis că nu au ei treabă cu ORL și au trimis-o la ORL, peste drum”, adaugă mama fetei bolnave.
Ioana (bolnava- n.r.), Ana Maria și mama lor ajung la clinica ORL , unde se refuză din nou internarea tinerei.
Când a văzut că doctorii sunt de neînduplecat și că refuză s-o preia pe Ioana, sora ei a scris un mesaj pe Facebook în care a reclamat actul medical și felul în care sunt tratați pacienții cu alte afecțiuni, dincolo de Covid-19.
„Abia când a luat amploare lucrurile au început să se miște. Abia atunci au internat-o și i-au dat tratament adecvat, antibiotic intravenos”, povestește mama Ioanei.
Citește articolul integral pe actualdecluj.ro
Foto: Spitalul județean Cluj / Sursa: scjucluj.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii