O tânără din Alba a amenajat un muzeu etnografic în casa bunicului său / Casa”La moșu Lică” are acoperiș de paie și lut pe jos și a devenit punct turistic
Denisa Bîrlea s-a născut și a crescut la Mogoș. Pe plaiurile natale, Denisa a readus la viață memoria bunicului său; moșul Lica. Mai exact a conservat și amenajat o colecție etnografică, în casa bunicului său, relatează Alba24.
Pe bunicul Denisei îl chema Vasile, dar în zonă toți îl știau de Lică. Casa acestuia, denumită ”La moșu Lică” era un loc de întâlnire pentru oamenii satului, povestește Denisa.
În mica casă de paie se făceau șezători, tinerii se luau la joc și chiar se țineau datini premergătoare postului religios.
Bunicul Denisei a locuit în căsuța de paie până în anul 2010. Nu avea electricitate sau apă la robinet.
În interiorul casei de paie, tânăra din Mogoș a amenajat o mică expoziție etnografică. În tindă a pus spre exepunere mai multe obiecte folosite la munca câmpului.
Prima cameră din casă este una vopsită în culoarea albastru, iar în zonă aceasta se numește ”mândră Marie”, este o cameră specifică zonei.
O cameră are nivelul de călcare din pământ bătătorit, iar alta este podită. De asemenea în casă a fost păstrată și soba, dar și mai multe obiecte de uz casnic.
De la blide, tacămuri și tot ce era nevoie într-o gospodărie. Mai mult de atât câteva prosoape păstrate în casă sunt făcute de mama Denisei, pe când aceasta avea vârsta ei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank