O țară guvernată de opoziție din Parlament. Șansele moțiunii de cenzură. Ce face președintele Iohannis dacă pică guvernul Orban
PSD deține majoritatea în Parlament pentru a răsturna guvernul Orban, iar toate informațiile și evaluările din acest moment indică faptul că moțiunea trece. Pro România, UDMR vor vota foarte probabil pentru dărâmarea guvernului. Mai mulți politicieni de la putere par resemnați cu gândul că guvernul va pica. Pe de altă parte, realitatea cruntă a ultimelor zile ne arată că nu guvernul Orban conduce țara din Palatul Victoria, ci PSD impune deciziile majore din Palatul Parlamentului.
Toate deciziile majore referitoare la restricții, carantinare, izolare, alocații, pensii, investiții sunt la mâna PSD. Orice OUG dat de Guvern este întors rapid în Parlament de PSD și corectat în funcție de interesul său politic. Vrea Guvernul o creștere de doar 20% a alocațiilor și nu dublarea lor, invocând resursele limitate din cauza crizei? PSD spune pas în Parlament, iar guvernul se vede obligat să execute, ba se mai și alege cu înjurături pe motiv că taie de la gura copiilor.
Este doar ultimul exemplu dintr-un lung șir de decizii-cheie întoarse în Parlament, de aceeași majoritate care conduce țara din 2016 încoace, dar care a plecat de la guvernare, nu și de la putere, prin trântirea guvernului Dăncilă, în octombrie 2019. De aproape un an partidul condus interimar de Marcel Ciolacu face legea din Parlament și conduce țara de facto neavând însă responsabilitatea guvernării.
Din această perspectivă, dacă guvernul Orban pică n-ar fi o tragedie chiar atât de mare pentru PNL. Lucrurile nu pot continua așa, cu un PSD iresponsabil obligând din opoziție PNL să angajeze cheltuieli pe care bugetul de stat nu le poate suporta în criza generată de pandemie, aflată abia la început. Pesediștii se află în situația ideală de a decide, însă de a-i pune pe alții să execute. Iese bine, e meritul lor. Iese prost, de vină e guvernul că n-a știut să conducă.
În plină campanie electorală pentru locale, pesediștii conduc efectiv România, arătând mereu cu degetul către un guvern neputincios. Guvernul încasează pe motiv că nu este suficient de populist pe cât își permit adversarii din opoziție.
Prin urmare, n-ar fi atât de rău dacă apele s-ar clarifica puțin, numai că președintele Iohannis n-are la îndemână foarte multe soluții viabile. Nu poate insista cu Guvernul Orban, deoarece ar prelungi blocajul într-un moment când țara are nevoie de un guvern stabil. Să rămână cu guvernul Orban interimar iarăși nu merge.
În plină criză, țara are nevoie de guvern cu deplină capacitate de exercițiu, capabil să intervină prin OUG sau prin alte instrumente decizionale în momente critice. Riscul de a trece România prin criză economică și sanitară cu un guvern legat de mâni și de picioare este mult prea mare. Ar fi o probă de iresponsabilitate politică din partea președintelui Iohannis să prelungească o criză pe care un partid cu adevărat iresponsabil o provoacă.
Pe scurt, varianta interimatului sau forțării unui nou guvern Orban nu prea stă în picioare.
Dacă îi pică de două ori guvernul, poate dizolva Parlamentul ar putea, teoretic, declanșa anticipate. Legal, poate face asta chiar și în ultimele chiar și în ultimele șase luni de mandat al Legislativului, dar procedura s-ar lungi prea mult și nu și-ar mai avea rostul plus că în tot acest timp țara e neguvernată și în criză politică. În fine, un guvern PSD nu prea are cum să instaleze înainte de alegeri, ar fi sinucidere politică pentru PNL. De altfel, a și anunțat deja public că nu o va face.
Nu-i rămân, în consecință, prea multe variante pentru a instala un guvern de tranziție, care să conducă țara până la alegerile parlamentare, când s-or ține ele. Cum va arăta acest guvern de tranziție? Din cine va fi el compus? Rămân foarte puține opțiuni pe masă, iar PSD probabil că nu va putea fi total dat la o parte.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, după ce se va vedea ales președinte plin la PSD, trebuie să livreze. Din acest motiv se vede obligat să facă totul pentru ca moțiunea să treacă și să le fluture pesediștilor perspectiva reconectării la resurse. Foarte posbil ca, având această perspectivă, să încerce curățarea partidului de moștenirea lui Dragnea, de îndepărtarea aripii peremiste și de alte asocieri nefaste (Voiculescu, Tăriceanu) pentru a-l face ceva mai frecventabil.
Și se pare că nu este singur în acest demers. Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a făcut ieri o mică paranteză într-un op-ed publicat de G4Media.ro pentru a lăuda ”eforturile Preşedintelui Iohannis de a încheia munca începută acum 30 de ani şi de a curăţa România de ultimii baroni roşii şi moştenirea lor coruptă”. Cum face Iohannis acest lucru, dat fiind că nu dispune de pârghii în calitate de președinte pentru a ”curăța țara de baronii roșii”? În bună înțelegere cu Marcel Ciolacu? Netezind terenul unui eventual guvern de mare coaliție?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
92 comentarii