G4Media.ro

O universitate din China pare să ceară colegiilor sale liste de studenți…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O universitate din China pare să ceară colegiilor sale liste de studenți LGBTQ + pentru „investigație” și să raporteze informații despre „starea de spirit” și poziția politică a acestora

Universitatea din Shanghai pare să fi cerut colegiilor sale să facă liste cu studenții lor LGBTQ + și să raporteze despre „starea de spirit” a acestora, conform unei pretinse directive interne publicate online atât pe platformele de socializare din China, cât și din cele străine, potrivit The Guardian.

Universitatea nu a confirmat cererea și nu a răspuns la întrebări cu privire la intenția sa, dar a declanșat alarma în rândul tinerilor chinezi, venind după o represiune împotriva grupurilor din campus și a organizațiilor care sprijină comunitățile LGBTQ + și feministe.

„Studiul de campus”, care citează „cerințe relevante”, a cerut colegiilor sale să „investigheze [și] să cerceteze” studenții identificați ca membri ai comunității LGBTQ +. De asemenea, a solicitat informații despre starea sufletească și starea psihologică a elevilor, inclusiv poziția politică, contactele sociale și starea de sănătate mintală. Chestionarul nu a explicat la ce fel de „cerințe relevante” se referea.

Studenții și activiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că exercițiul de colectare a informațiilor ar putea semnala o direcționare suplimentară a studenților. Unii experți legali din Weibo se întreabă dacă o astfel de practică ar încălca noua lege a Chinei privind confidențialitatea datelor.

Departamentul de comunicare al Universității din Shanghai nu a putut fi contactat pentru comentarii. Alte departamente au trimis către departamentul de comunicații, mai susține The Guardian.

Postarea originală de pe Weibo cu o captură de ecran a documentului a fost distribuită sau a primit „like”-uri de zeci de mii de ori. Potrivit utilizatorului Weibo care a postat documentul pentru prima dată, postarea a fost eliminată.

Captura de ecran a chestionarului a fost distribuită și pe rețelele sociale occidentale, inclusiv pe Twitter, generând o discuție aprinsă despre represiunile în curs de desfășurare ale Chinei împotriva minorităților sexuale ale țării.

Incidentul are loc pe fondul agravării intoleranței autorităților chineze față de gen și grupuri minoritare sexuale, în special cele implicate în activism. Recent a vizat grupuri feministe și persoane care au căutat să reziste discriminării.

Până în ultimii ani, China a avut o comunitate LGBTQ + în creștere și vibrantă în campusurile sale universitare.

Dar pe măsură ce dinamica politică și socială s-a schimbat în China în ultimii ani, comunitatea LGBTQ a devenit din ce în ce mai marginalizată. Shanghai Pride, singura sărbătoare anuală majoră a Chinei a minorităților sexuale, și-a anunțat închiderea anul trecut.

Organizatorii evenimentului au spus că mutarea a însemnat „sfârșitul curcubeului” pentru ei. „Au fost o perioadă grozavă de 12 ani și suntem onorați și mândri că am parcurs această călătorie de sensibilizare și promovare a diversității pentru comunitatea LGBTQ”, au scris ei într-o scrisoare deschisă.

În iulie, zeci de conturi de socializare administrate de studenți LGBTQ + au fost blocate și apoi șterse fără avertisment. Conturile erau un amestec de cluburi studențești înregistrate și grupuri neoficiale de bază, iar unele funcționaseră de ani de zile ca spații sigure pentru tinerii LGBTQ + din China, cu zeci de mii de adepți. Mișcarea a stârnit indignare în rândul unor studenți universitari și activiști.

Observatorii Chinei de peste mări au fost împărțiți în legătură cu acțiunile Universității din Shanghai. „Sper că acesta este doar un studiu demografic greșit”, a spus Eric Hundman, profesor asistent la NYU Shanghai.

James Palmer, editor adjunct al politicii externe și autor al mai multor cărți despre politica chineză, a spus că „este vorba despre persecuție homofobă, despre necesitatea constantă a sistemului de a identifica și monitoriza – în special potențialii activiști”.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Este cumva problema noastra, sau este problema lor interna? Asa cum s-a spus in text, nu ii discimineaza pe cei bolnavi genetic de asemenea afectiuni ci ii urmaresc doar pe depravati, grupurile implicate în activism care desfasoara campanii de prozelitism in randul tinerilor.

    • Viziteaza China si apoi vei fi mai sigur ca este dictatura si opresiune. Ciripitul este obligatoriu.

    • Nu e nevoie sa vizitezi China, deja traiesti in ea.

    • @Saracutii de ei
      Dupa cum am precizat din start, nu te priveste pe tine si nici pe altii cum se administreaza chinezii in tara lor. Pana una alta au demonstrat ca este prima putere economica din lume si comentariile unora ca tine sunt nerelevante. E vorba de civilizatia lor multi-milenara, daca tu nu o intelegi e problema ta, nu toata lumea trebuie sa traiasca dupa reguli unice. De asta si exista proverbul: Poartă-te cum ți-e portul și vorbește cum ți-e vorba.

  2. „starea de sănătate mintală”-un non sens, poate alte boli mintale!

    • Unde e mai misto sa traiesti: intr-o lume dominata de lmbtq sau intr-o societate fara lmbtq?

  3. Salut !
    Niste afirmatii in care formula ” se pare ”
    la noi devin adevaruri absolute, ca sunt imprastiate de un reputabil The Guardian.
    Dar, chinezii au in stoc ,deja cam 100 000 000 persoane care, au la vedere „scorul social”,
    care reflecta comportare sociala a cetatenilor