G4Media.ro

O ursoaică ”recidivistă”, mutată din Brașov în Prahova, omoară pești și porumbei…

sursa foto: captura video

O ursoaică ”recidivistă”, mutată din Brașov în Prahova, omoară pești și porumbei / Directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt: „Nu rezolvăm absolut nimic. Doar ne minţim. Relocarea nu este o soluţie”

Relocarea urşilor care intră în localităţi nu este o soluţie, susține directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, iar ultimul exemplu dat în acest sens este o ursoaică ce a fost capturată în 6 august din cartierul braşovean Noua, mutată la câteva zeci de kilometri distanţă de oraş şi, după puţin timp. Animalul a început să intre în gospodăriile din judeţul Prahova, relatează Bună Ziua Brașov.

Conform directorului Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu, femela cu pui este „recidivistă”, în luna iunie fiind capturată din Predeal, iar atunci i s-a montat şi un dispozitiv de monitorizare prin GPS.

A fost mutată în zona Piroşca, la limita judeţelor Braşov şi Prahova, iar după o perioadă a apărut în cartierul Noua din Braşov. După ce a fost capturată din Braşov, a fost mutată într-o zonă izolată, însă după puţin timp a început să intre în gospodării din judeţul Prahova. Prima dată a ajuns în localitatea Slon, apoi printre altele, a intrat, în miezul zilei, într-o păstrăvărie în Crazna şi într-o volieră de porumbei din Ceraşu.

Practic, a explicat reprezentantul Regiei, cazul acestei ursoaice este încă o dovadă a faptului că relocarea nu este o soluţie. „Nu rezolvăm absolut nimic. Doar ne minţim. Relocarea nu este o soluţie. Unii urşi au dispărut de tot, alţi s-au întors de unde au fost capturaţi sau au ajuns în alte localităţi”, a declarat Dan Olteanu.

Anul acesta, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt s-a ocupat de capturarea şi relocarea a 4 urşi, respectiv femela cu pui din Noua şi câte un exemplar din Bartolomeu (strada Cărămidăriei) şi Astra (lângă sediul Direcţiei de Asistenţă Socială de pe strada Panselelor).

Se estimează că în acest moment, în pădurile de aici sunt în jur de 100 de exemplare de urs. „Sunt de 4 – 5 ori mai mulţi decât ar fi normal, adică 20 de exemplare”, a spus Dan Olteanu.

„S-a ajuns la situaţia în care oamenilor le e teamă să mai meargă pe Tâmpa sau să îşi mai lase copiii să se joace seara în Noua sau Şchei”, a continuat Dan Olteanu.

Urşii nu îi terorizează doar pe locuitorii municipiului Braşov, ci şi pe operatorii de turism din Poiana Braşov, care reclamă faptul că animalele coboară la ghenele de gunoi, pentru a căuta mâncare. Ei reclamă lipsa de implicare a autorităţilor, însă, potrivit şefului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Emil Puşcaşu, unele măsuri pot fi luate şi de proprietarii de hoteluri sau restaurante. „Zona de depozitare a deşeurilor ar trebui împrejmuită cu gard şi, suplimentar cu un gard electric. Am constatat că la hotelurile care au implementat aceste măsuri că urşii nu mai vin, ci trec mai departe. De asemenea, ar trebui ca deşeurile să fie ridicate cât mai des, iar containerele să fie igienizate cu substanţe care să îndepărteze mirosurile”, a explicat reprezentantul SVSU Braşov.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pădurile furate de kerestoy și pesedenele, vârful munților înțesat de turiști in sandale, unde să se ducă și urșii?

    • Mai pune și miile de pensiuni construite in inima pădurii, cu drumuri de acces, cu cursuri de apă deviate, cu microhidrocentrale. Unde sa se duca și ei , decât în bătaia puștii? Ce sa te aștepți de la o clasă politică pentru care vânătoarea e hobby-ul principal? Începând cu Ceaușescu, trecând pe la Năstase și ajungând azi la Ciolacu? Și toți de sub ei împărtășind același hobby sângeros.

  2. Ce frumoși sunt puii de urs împăiați! Dacă o împăiază și pe mama lor alături face o grămadă de bani. Și carnea de pui de urs e mai fragedă.