G4Media.ro

Oamenii ar putea dispărea din cauza căldurii: ”Viitorul îndepărtat pare foarte sumbru”

Photo 53361097 © Romolo Tavani | Dreamstime.com

Oamenii ar putea dispărea din cauza căldurii: ”Viitorul îndepărtat pare foarte sumbru”

Încălzirea globală extremă ar putea, în cele din urmă, să elimine oamenii, avertizează specialiștii citați de Sky News. 

Temperaturile ar putea urca până la 70C (158F) – transformând Pământul într-un „mediu ostil, lipsit de hrană și apă”, avertizează oamenii de știință – după ce au fost publicate primele modele climatice supercomputerizate din istorie, care prevăd un „viitor îndepărtat foarte sumbru” pentru omenire.

Încălzirea globală extremă va șterge probabil toate mamiferele – inclusiv oamenii – de pe fața Pământului în 250 de milioane de ani, potrivit unui nou studiu științific.

Temperaturile ar putea urca până la 70C (158F) și ar putea transforma planeta într-un „mediu ostil, lipsit de hrană și apă”, avertizează cercetarea.

Planeta s-ar încălzi atât de mult încât multe mamifere nu ar mai putea supraviețui – iar continentele Pământului ar ”fuziona” pentru a forma un supercontinent fierbinte, uscat și nelocuibil.

Proiecțiile apocaliptice provin din primele modele climatice realizate cu ajutorul unui supercomputer. Acestea sugerează că soarele ar deveni mai strălucitor, iar mișcările tectonice ar elibera cantități uriașe de dioxid de carbon (CO2) în aer prin erupții vulcanice.

Pământul ar deveni atât de fierbinte încât doar 8% până la 16% din supercontinentul proiectat ar fi locuibil. Mamiferele, inclusiv oamenii, sunt mai bine adaptate pentru a trăi în frig și sunt mai puțin capabile să facă față căldurii extreme.

Autorul principal al studiului, Dr. Alexander Farnsworth de la Universitatea din Bristol, a declarat:

  • „Supercontinentul nou apărut ar crea efectiv o triplă lovitură, cuprinzând efectul de continentalitate, un soare mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă, de creștere a căldurii pentru o mare parte a planetei. Rezultatul este un mediu în mare parte ostil, lipsit de surse de hrană și apă pentru mamifere. Temperaturile generalizate cuprinse între 40 și 50 de grade Celsius și extreme zilnice și mai mari, combinate cu niveluri ridicate de umiditate, ne vor pecetlui în cele din urmă soarta.Oamenii – împreună cu multe alte specii – ar muri din cauza incapacității lor de a elimina această căldură prin transpirație, răcorindu-și corpul”.

Autorii cercetării consideră că nivelurile de CO2 ar putea crește de la aproximativ 400 de părți pe milion (ppm) în prezent la peste 600 ppm până la momentul formării supercontinentului – numit Pangea Ultima.

Acest lucru presupune, însă, că oamenii vor înceta să mai ardă combustibili fosili – „în caz contrar, vom vedea aceste cifre mult, mult mai devreme”, a avertizat profesorul Benjamin Mills, care a calculat proiecțiile viitoare de CO2 pentru acest studiu.

Co-autorul Dr. Eunice Lo, de la Universitatea din Bristol, a declarat:

  • „Este extrem de important să nu pierdem din vedere criza climatică actuală, care este rezultatul emisiilor umane de gaze cu efect de seră.

„În timp ce se preconizează o planetă nelocuibilă peste 250 de milioane de ani, astăzi ne confruntăm deja cu o căldură extremă care dăunează sănătății umane. De aceea, este esențial să ajungem cât mai curând posibil la emisii nete zero.”

Viitorul îndepărtat pare foarte sumbru

Echipa de cercetători a simulat tendințele temperaturii, vântului, ploii și umidității pentru Pangea Ultima și a folosit modele de mișcare a plăcilor tectonice, chimia și biologia oceanelor pentru a estima nivelurile viitoare de CO2.

Dr. Farnsworth a adăugat:

  • „Perspectivele în viitorul îndepărtat par foarte sumbre. Nivelurile de dioxid de carbon ar putea fi duble față de nivelurile actuale. De asemenea, se anticipează că soarele va emite cu aproximativ 2,5% mai multe radiații, iar supercontinentul va fi situat în principal în zonele tropicale calde și umede, o mare parte a planetei s-ar putea confrunta cu temperaturi cuprinse între 40 și 70 de grade Celsius. Această lucrare evidențiază, de asemenea, faptul că o lume aflată în așa-numita zonă locuibilă a unui sistem solar ar putea să nu fie cea mai ospitalieră pentru oameni, în funcție de faptul dacă continentele sunt dispersate, așa cum avem în prezent, sau într-un singur supercontinent mare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Oamenii (plus fauna, flora) se vao adapta, mai ales daca au atat de mult timp la dispozitie. Noua, celor care in copilarie aveam veri de maxim 28 de grade, acum la 35 ni se pare cald, dar nu exagerat. Si nu au trecut decat 20-30 de ani.