Oamenii de ştiinţă au cartografiat spectrul energetic al protonilor în spaţiul marţian
Oamenii de ştiinţă au alcătuit prima hartă completă a spectrului energetic dezvoltat de protonii cu înaltă energie solară în timpul unei erupţii solare în spaţiul marţian, oferind astfel o nouă perspectivă asupra radiaţiei din jurul „Planetei Roşii”, informează agenţia de presă Xinhua.
Studiul, publicat recent în revista Geophysical Research Letters, a fost realizat împreună de cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China (USTC), Institutul de Fizică Modernă din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, Institutul de Fizică Lanzhou şi Universitatea Kiel din Germania.
Evenimentele cu particulele energetice solare (SEP), declanşate de erupţiile solare, se numără printre cele mai periculoase fenomene meteorologice din spaţiul cosmic. Aceste evenimente pot duce la creşterea bruscă a fluxurilor de particule cu energie înaltă, crescând riscurile pentru vehiculele spaţiale şi pentru astronauţi, transmite Agerpres.
Spre deosebire de Terra, planeta Marte nu are un câmp magnetic protector şi atmosfera ei este foarte subţire, motive pentru care suprafaţa sa este deosebit de vulnerabilă la particulele cu energie înaltă şi la particulele secundare.
Înţelegerea impactului pe care evenimentele SEP îl au asupra planetei Marte este crucială pentru dezvoltarea unor măsuri de protecţie împotriva radiaţiei în cadrul viitoarelor misiuni de explorare a „Planetei Roşii”.
Oamenii de ştiinţă au folosit date de la numeroase dispozitive de detectare pentru a construi spectrul unui eveniment SEP. Spectrul protonilor cu energie scăzută şi medie a fost furnizat de sonda orbitală chineză Tianwen-1 şi de o sondă NASA, Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN), în timp ce fluxul de protoni cu energie înaltă a fost derivat din combinarea observaţiilor făcute de roverul Curiosity trimis de NASA pe Marte cu simulări ale transportului de particule în atmosfera marţiană.
Analizând şi rafinând aceste date, oamenii de ştiinţă au cartografiat spectrul energetic al protonilor în cadrul evenimentului SEP, acoperind o gamă de la 1 la 1.000 MeV.
Acest studiu reprezintă o referinţă valoroasă pentru viitoarele cercetări care vor viza fenomenele meteorologice spaţiale, a declarat Guo Jingnan, profesor la USTC, adăugând că studiul subliniază, de asemenea, importanţa pe care o are monitorizarea continuă şi coordonată a radiaţiei de pe Marte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank