G4Media.ro

Oamenii de știință au creat o inteligență artificială care ar putea detecta…

Sursa Foto: Live Science

Oamenii de știință au creat o inteligență artificială care ar putea detecta viața extraterestră / Noul algoritm poate distinge între probele biologice și cele non-biologice cu o precizie de 90%

Oamenii de știință au creat un program de inteligență artificială (AI) care poate detecta viața extraterestră în mostre fizice – deși nu sunt siguri exact cum funcționează, transmite Live Science.

Noul algoritm de învățare automată – antrenat folosind celule vii, fosile, meteoriți și substanțe chimice fabricate în laborator – poate face distincția între eșantioanele de origine biologică și cele de origine non-biologică în 90% din cazuri, potrivit oamenilor de știință care l-au creat. Cu toate acestea, funcționarea internă a algoritmului rămâne un mister.

Oamenii de știință spun că noul test ar putea fi utilizat aproape imediat. Acesta ar putea căuta viața pe Marte prin analizarea datelor privind rocile marțiene colectate de roverul Curiosity, precum și ar putea dezvălui originea rocilor misterioase și antice găsite pe Pământ. Echipa și-a publicat descoperirile la 25 septembrie în revista PNAS.

„Aceste rezultate înseamnă că am putea găsi o formă de viață de pe o altă planetă, o altă biosferă, chiar dacă este foarte diferită de viața pe care o cunoaștem pe Pământ”, a declarat într-un comunicat co-autorul principal al studiului, Robert Hazen, astrobiolog la Carnegie Institution for Science din Washington, D.C., a declarat. „Și, dacă vom găsi semne de viață în altă parte, vom putea spune dacă viața de pe Pământ și de pe alte planete a derivat dintr-o origine comună sau diferită.

„Altfel spus, metoda ar trebui să fie capabilă să detecteze biochimii extraterestre, precum și viața de pe Pământ”, a adăugat el. „Aceasta este o afacere importantă, deoarece este relativ ușor să depistăm biomarkerii moleculari ai vieții de pe Pământ, dar nu putem presupune că viața extraterestră va folosi ADN, aminoacizi etc. Metoda noastră caută modele în distribuțiile moleculare care apar din cererea vieții pentru molecule „funcționale”.”

Oamenii de știință știu deja că amestecarea substanțelor chimice și menținerea lor la temperaturile mărilor primordiale poate genera molecule organice, cum ar fi aminoacizii (blocuri proteice care sunt fundamentale pentru viață). De asemenea, ei au găsit dovezi ale acestor blocuri de construcție pe meteoriți și chiar pe un asteroid îndepărtat.

Dar dacă vânătorii de extratereștri vor să dovedească faptul că au găsit viață dincolo de Pământ, trebuie să răspundă la o întrebare simplă: Cum putem ști dacă lucrurile pe care le găsim sunt de origine biologică sau dacă s-au format printr-o întâmplare a chimiei spațiale?

Deoarece moleculele organice tind să se degradeze în timp, aceasta este o întrebare la care oamenii pot răspunde singuri cu greu. Astfel, cercetătorii au încercat să construiască un algoritm de învățare automată care ar putea fi de ajutor.

Cercetătorii au început prin a folosi o metodă deja utilizată pe navele spațiale NASA: piroliza, sau încălzirea fără aer a unei mostre pentru a o separa în gaz și biochar. Părțile descompuse ale eșantionului sunt apoi aranjate printr-o tehnică numită cromatografie, înainte ca atomii săi să fie transcriși în date prin spectroscopie de masă.

După ce i-au fost furnizate date de la 134 de eșantioane bogate în carbon de origine cunoscută, algoritmul de învățare automată a făcut distincția între produse ale vieții recente și antice (cum ar fi cochilii, dinți, oase, cărbune și chihlimbar) și compuși organici de origine abiotică (cum ar fi aminoacizii produși în laborator) cu o precizie de 90%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...