G4Media.ro

Oamenii de știință au descoperit în Zimbabwe cel mai vechi dinozaur din…

Sursa foto: ANDREY ATUCHIN / VIRGINIA TECH

Oamenii de știință au descoperit în Zimbabwe cel mai vechi dinozaur din Africa, care are o vechime de peste 230 de milioane de ani

Oamenii de știință au descoperit în Zimbabwe cel mai vechi dinozaur din Africa, care are o vechime de peste 230 de milioane de ani, relatează BBC.

Mbiresaurus raathi avea o înălțime de un metru, mergea pe două picioare, avea un gât lung și dinți zimțați.

Oamenii de știință au spus că era o specie de sauropodomorfă, o rudă a dinozaurului sauropod, dinozaurul cu gât lung care mergea pe patru picioare.

Scheletul a fost descoperit în timpul a două expediții, în 2017 și 2019, la Mbire, în Valea Zambezi.

„Când vorbim despre evoluția dinozaurilor timpurii, fosilele din epoca triasică sunt rare”, a declarat pentru BBC Darlington Munyikwa, director adjunct al Muzeelor și Monumentelor Naționale din Zimbabwe, și care a făcut parte din expediții.

El a precizat că fosile din acea eră – care s-a încheiat în urmă cu peste 200 de milioane de ani – au fost dezgropate în America de Sud, India și acum în Zimbabwe.

Se așteaptă ca descoperirea să arunce mai multă lumină asupra evoluției și migrației dinozaurilor timpurii, pe vremea când lumea era un continent imens, iar Zimbabwe se afla la aceeași latitudine cu aceste țări, a spus el.

Zimbabwe știe de zeci de ani că există și alte fosile în zonă, iar Munyikwa a spus că mai sunt și alte situri care trebuie explorate în continuare în zonă, în funcție de disponibilitatea fondurilor.

„Arată că dinozaurii nu au început la nivel mondial, conducând lumea de la bun început”, a declarat pentru BBC Christopher Griffin, un alt om de știință implicat în expediție.

„Ei, și animalele cu care trăiau, par să fi fost constrânși într-un anumit mediu din sudul îndepărtat – ceea ce este astăzi America de Sud, Africa de Sud și India”.

El a adăugat că descoperirea a fost „cel mai vechi dinozaur definitiv găsit vreodată în Africa”.

Prof. Anusuya Chinsamy-Turan, paleontolog la Universitatea din Cape Town, care a participat, de asemenea, la studiu, a declarat pentru BBC că descoperirea este importantă deoarece face parte din linia genealogică care a dat naștere dinozaurilor sauropode, care include diplodocus și brontosaurus.

„Ne spune că, atunci când dinozaurii evoluau, au fost găsiți pe diferite continente, dar se pare că au urmat un mediu cald și umed, mai degrabă decât unul uscat și neospitalier”, a declarat ea pentru BBC. „Sperăm că se vor descoperi mai multe din acea zonă”.

Ea a adăugat că în zona în care a avut loc descoperirea au avut loc recent explorări miniere de gaze.

„Sper că există o politică strictă pentru a se asigura că, în cazul în care întâlnesc fosile, le predau muzeelor, astfel încât să nu pierdem acest material”, a mai spus ea.

Scheletul aproape complet al lui Mbiresaurus raathi este depozitat într-o încăpere a unui muzeu din orașul Bulawayo din sudul Zimbabwe. Se crede că acesta datează din etapa Carnian a perioadei Triasice, când Zimbabwe de astăzi făcea parte din supercontinentul masiv Pangeea.

Se crede că dinozaurii erau bine adaptați la latitudinile înalte unde se află actualul Zimbabwe, care erau umede și aveau o vegetație abundentă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. De unde scoateti milioanele astea de ani ? Din burta ?

  2. Nu cumva-l cheamă Ilici-KGB ?

  3. Cand tovarasul Iliescu era tanar si nelinistit..eheei ce vremuri

  4. Doar atat?!? Pai parca biserica zicea ca umanitatea are aprox 6000 de ani iar Creatorul nu prea a stat pe gand intre crearea animalelor „vorbitoare” si om. 😄😄😄