G4Media.ro

Oamenii de ştiinţă au dezvăluit misterele unei dune stelare gigantice şi în…

Sursa foto: Pixabay

Oamenii de ştiinţă au dezvăluit misterele unei dune stelare gigantice şi în mişcare din Maroc: „Una dintre minunile naturale ale lumii”

Experţii de la universităţi, inclusiv de la Aberystwyth din Ţara Galilor, au stabilit acum vârsta unei dune stelare dintr-o zonă îndepărtată din Maroc şi au descoperit detalii despre formarea acesteia şi despre modul în care se deplasează prin deşert, scrie The Guardian, transmite News.ro.

Profesorul Geoff Duller, de la departamentul de geografie şi ştiinţele pământului de la Aberystwyth, a declarat: „Sunt lucruri extraordinare, una dintre minunile naturale ale lumii. De la sol arată ca nişte piramide, dar din aer se vede un vârf şi, din el, radiind în trei sau patru direcţii, aceste braţe care le fac să arate ca nişte stele”.

Echipa, formată şi din cadre universitare de la Universitatea din Londra, a mers în sud-estul Marocului pentru a studia o dună de 100 de metri înălţime şi 700 de metri lăţime din marea de nisip Erg Chebbi, cunoscută sub numele de Lala Lallia, care înseamnă „cel mai înalt punct sacru” în limba berberă.

Ei au descoperit că baza dunelor are o vechime de 13.000 de ani, dar au fost surprinşi de faptul că partea superioară a structurii s-a format abia în ultimii aproximativ 1.000 de ani. „S-a dovedit a fi surprinzător de tânără”, a spus Duller.

Baza a continuat să se formeze până acum aproximativ 9.000 de ani. „Apoi, suprafaţa s-a stabilizat. Credem că a fost un pic mai umedă decât astăzi. Putem vedea urme de rădăcini de plante vechi, sugerând că duna a fost stabilizată de vegetaţie. Se pare că a rămas aşa timp de aproximativ 8.000 de ani. Apoi clima a început să se schimbe din nou şi a început să se formeze această dună stelară”.

Duller a spus că duna s-a format deoarece vântul suflă în două direcţii opuse – dinspre sud-vest şi nord-est – ceea ce a dus la formarea nisipului. Un al treilea vânt constant, care suflă dinspre est, deplasează duna încet spre vest, cu o rată de aproximativ 50 cm pe an.

„Acest lucru este important atunci când te gândeşti să construieşti drumuri, conducte sau orice fel de infrastructură”, a declarat Duller. „Aceste lucruri chiar se mişcă”.

Tehnicile de datare prin luminiscenţă dezvoltate la Aberystwyth au fost folosite pentru a descoperi ultima dată când mineralele din nisip au fost expuse la lumina soarelui pentru a le determina vârsta.

Duller a spus: „Nu ne uităm la momentul în care s-a format nisipul – asta cu milioane de ani în urmă – ci la momentul în care a fost depus. Granulele de cuarţ au o proprietate asemănătoare cu cea a unei mini-baterii reîncărcabile”.

Descoperirile despre dune sunt publicate în revista Scientific Reports.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Este duna stelata baieti. Nu stelara.