G4Media.ro

Oamenii de știință din domeniul climei avertizează țările nordice cu privire la…

sursa foto: Unsplash/ Craig Cameron

Oamenii de știință din domeniul climei avertizează țările nordice cu privire la schimbarea curentului Oceanului Atlantic, cu efecte majore asupra vremii și ecosistemelor

Peste 40 de climatologi îndeamnă miniștrii din țările nordice să împiedice încălzirea globală și să provoace o modificare majoră a unui curent din Oceanul Atlantic, care ar putea declanșa schimbări bruște ale tiparelor meteorologice și ar putea afecta ecosistemele, potrivit Reuters.

Potrivit oamenilor de știință, o prăbușire a Atlantic Meridional Overturning Circulation, un sistem de curenți oceanici care transportă apă caldă în Atlanticul de Nord și asigură Europei climatul său blând, ar putea pune în pericol condițiile de viață ale oamenilor din regiunea arctică și nu numai.

„O astfel de modificare a circulației oceanice ar avea efecte devastatoare și ireversibile în special pentru țările nordice, dar și pentru alte părți ale lumii”, au declarat oamenii de știință într-o scrisoare adresată sâmbătă Consiliului Nordic de Miniștri, care cuprinde cinci țări, inclusiv Danemarca și Suedia și trei teritorii autonome.

Scrisoarea îndeamnă consiliul să întreprindă acțiuni care ar putea implica solicitarea de reduceri globale ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Mai multe studii au sugerat că riscul de schimbare a curentului atlantic a fost mult subestimat, au declarat oamenii de știință, adăugând că există o posibilitate serioasă de trecere a punctului de basculare în următoarele câteva decenii.

„Dacă Marea Britanie și Irlanda devin ca Norvegia de Nord, (acest lucru) are consecințe enorme. Constatarea noastră este că aceasta nu este o probabilitate scăzută”, a declarat profesorul Peter Ditlevsen de la Universitatea din Copenhaga, un semnatar al scrisorii.

O prăbușire a sistemului de curenți oceanici ar spori răcirea emisferei nordice, ar ridica nivelul mării Atlanticului, ar reduce precipitațiile în Europa și America de Nord și ar modifica musonii din America de Sud și Africa, potrivit Met Office din Regatul Unit.

Conform Fondului Monetar Internațional, subvențiile globale pentru combustibilii fosili au atins un nivel record de 7.000 de miliarde de dolari în 2022.

Aceste subvenții arată că nu există niciun efort credibil pentru a preveni un astfel de dezastru climatic, a declarat profesorul Stefan Rahmstorf de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic din Germania.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...