G4Media.ro

Oamenii de ştiinţă examinează factorii care au determinat sfârşitul brusc al pandemiei…

Photo by HECTOR RETAMAL / AFP

Oamenii de ştiinţă examinează factorii care au determinat sfârşitul brusc al pandemiei de Covid-19

În timpul iernilor 2020 şi 2021, numărul deceselor cauzate de Covid-19 a ajuns la 250.000, în Statele Unite. În anul următor, acest număr a crescut cu o treime, ajungând la 330.000. Dar din august 2022 până în martie 2023, numărul de decese legate de Covid-19 în rândul americanilor a scăzut la doar 80.000, punând capăt brusc pandemiei Covid-19 Acest declin dramatic nu a putut fi atribuit doar vaccinurilor, care erau deja disponibile pe scară largă din primăvara anului 2021, transmite News.ro.

O nouă cercetare publicată în The European Physical Journal B, sugerează că o tranziţie de fază în structura moleculară a proteinei de vârf (spike) a SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19, a făcut ca virusul să fie mai puţin susceptibil de a provoca infecţii grave.

Rezultatele cercetătorilor de la CIMATEC din Brazilia, în colaborare cu universitatea americană Rutgers, oferă o perspectivă importantă asupra modului în care pandemia s-a încheiat atât de repede şi ar putea ajuta la pregătirea potenţialelor pandemii viitoare.

Proteina spike iese de pe suprafaţa virusurilorr precum SARS-CoV-2 şi facilitează intrarea în celulele gazdă prin legarea de receptorii specifici de pe membranele celulare. Pe măsură ce virusul suferă mutaţii, aceste proteine se pot modifica rapid: îmbunătăţind capacitatea virusului de a se lega de receptori, dar, în unele cazuri, făcându-l mai puţin letal.

În acest studiu, cercetătorii au examinat legătura dintre mutaţii şi rata mortalităţii.

Ei au descoperit că o tranziţie de fază în structura moleculară a proteinei spike – comparabilă cu tranziţiile dintre fazele materiei în fizică – ar putea fi direct responsabilă pentru scăderea bruscă a numărului de decese.

Această tranziţie de fază a avut loc în noile tulpini ale variantei omicron apărute în 2023, care prezentau doar 5 mutaţii suplimentare faţă de varianta omicron originală.

Studiul sugerează că această tranziţie a modificat mecanismele de legare ale virusului în tractul respirator superior – pasajele care leagă nasul, gura şi gâtul – ceea ce a redus probabilitatea unor infecţii grave.

Această perspectivă îmbunătăţeşte înţelegerea contagiozităţii în evoluţie a coronavirusului, dar oferă şi informaţii valoroase pentru pregătirea unor potenţiale pandemii viitoare.

Prin cercetările viitoare, echipa speră să consolideze şi mai mult aceste teorii, oferind o perspectivă mai profundă asupra modului în care pot evolua pandemiile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ah, e articol cu moderari. Pai nu a trecut pandemia, bre? Au ramas filtrele pentru la o adica? 🙂

    • Scrisesem si eu despre izoletele fabricate de armata romana in regie proprie, cu o comanda in China. Si despre Imnul de Stat, pus la megafoanele masinilor de politie, seara, la ora 8, pe strazi. Astea cauze!

  2. …nu va uitam, mer. de.