Oamenii de știință lucrează la un nou vaccin ARNm pentru a trata cancerul cerebral agresiv
Un studiu clinic uman promițător efectuat pe patru pacienți ar putea deschide calea pentru un nou tratament al glioblastomului, o formă agresivă de cancer cerebral, scrie Euronews.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida, SUA, au dezvoltat un vaccin împotriva cancerului cu ARNm care declanșează sistemul imunitar pentru a ținti tumora.
Statisticile indică faptul că aproximativ 19.000 de persoane din UE sunt afectate anual de această afecțiune.
Abordarea pentru tratarea glioblastomului a cunoscut o evoluție redusă de la începutul anilor 2000, bazându-se în principal pe chimioterapie, radioterapie și intervenții chirurgicale. Durata medie de supraviețuire pentru pacienții diagnosticați cu această afecțiune este de aproximativ 15 luni.
Echipa și-a publicat descoperirile în revista de specialitate Cell la începutul acestei luni. Vaccinul folosește sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerelor care sunt dificil de tratat.
Acesta utilizează o versiune a tehnologiei ARNm similară cu cea utilizată în vaccinurile COVID-19, dar cu câteva modificări.
În primul rând, vaccinul folosește celule din tumora pacientului pentru a crea un tratament personalizat.
În plus, acesta include un sistem de administrare nou dezvoltat pentru a genera un răspuns imunitar rapid, care presupune injectarea nu de particule individuale, ci de “grupuri de particule care se înfășoară unele în jurul altora”, a declarat autorul principal Elias Sayour, într-un comunicat.
„Iar motivul pentru care am făcut acest lucru în contextul cancerului este că aceste grupuri alertează sistemul imunitar într-un mod mult mai profund decât ar face-o particulele individuale”, a adăugat el.
Întoarcerea sistemului imunitar împotriva tumorii
Oamenii de știință au prelevat material genetic numit ARN din tumora îndepărtată chirurgical de la fiecare pacient.
Apoi au amplificat ARN-ul mesager (ARNm), care conține instrucțiuni pentru ceea ce se află în interiorul fiecărei celule, inclusiv al celulelor tumorale.
Acest ARNm a fost învelit în nanoparticule lipidice speciale, creând un pachet de înaltă tehnologie. Atunci când aceste celule tumorale modificate au fost injectate înapoi în fluxul sanguin al pacienților, ele arătau ca niște viruși, declanșând un răspuns al sistemului imunitar.
„În mai puțin de 48 de ore, am putut vedea aceste tumori trecând de la ceea ce noi numim „rece” – rece imunitar, foarte puține celule imunitare, răspuns imunitar foarte tăcut – la „fierbinte”, răspuns imunitar foarte activ”, a declarat Sayour.
„Acest lucru a fost foarte surprinzător, având în vedere cât de repede s-a întâmplat acest lucru, și ceea ce am învățat este că am reușit să activăm foarte repede partea timpurie a sistemului imunitar împotriva acestor cancere, iar acest lucru este esențial pentru a debloca efectele ulterioare ale răspunsului imunitar”.
Studiul este rezultatul unor constatări încurajatoare în urma a șapte ani de cercetări care au început cu experimente pe modele preclinice de șoareci și au progresat până la un studiu clinic la care au participat zece câini de companie cu cancer cerebral avansat.
Câinii pot dezvolta, de asemenea, tumori cerebrale spontane care au ca rezultat moartea, au precizat cercetătorii.
Cei zece câini de companie au trăit în medie 139 de zile, în timp ce media de supraviețuire a câinilor cu această afecțiune este de 30-60 de zile.
Profesorul Duane Mitchell, coautor al lucrării, a declarat că aceste rezultate reprezintă „o descoperire cu adevărat importantă, deoarece, de multe ori, nu știm cât de bine se vor traduce studiile preclinice la animale în răspunsuri similare la pacienți”.
„Și în timp ce vaccinurile și terapiile cu ARNm sunt cu siguranță un subiect fierbinte de la pandemia COVID, acesta este un mod nou și unic de a livra ARNm pentru a genera aceste răspunsuri imune cu adevărat semnificative și rapide pe care le observăm la animale și la oameni”.
Un studiu clinic de fază 1 va testa acum vaccinul pe un număr de 24 de pacienți adulți și pediatrici pentru a confirma rezultatele.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a găsi cea mai bună metodă de a declanșa sistemul imunitar, limitând în același timp potențialele efecte secundare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank