Oamenii de știință spanioli speră să elucideze misterul originii și înmormântării lui Cristofor Columb după o analiză ADN
Oamenii de știință spanioli au declarat că vor dezvălui, sâmbătă, detalii despre naționalitatea exploratorului Cristofor Columb din secolul al XV-lea, după ce au folosit analiza ADN pentru a rezolva un mister vechi de secole, relatează Reuters.
Țările au avut o dispută cu privire la originile și locul de veci al personajului controversat care a condus expedițiile finanțate de Spania începând cu anii 1490, deschizând calea pentru cucerirea europeană a Americilor.
Mulți istorici au pus la îndoială teoria tradițională conform căreia Columb ar fi originar din Genova, Italia. Alte teorii variază de la evreu spaniol sau grec, la basc sau portughez.
Cercetătorii conduși de expertul medico-legal Miguel Lorente au testat mostre minuscule din rămășițele îngropate în Catedrala din Sevilla, considerată de mult timp de autoritățile de acolo drept ultimul loc de odihnă al lui Columb, deși au existat alte revendicări. Ei le-au comparat cu cele ale rudelor și descendenților cunoscuți, iar rezultatele lor urmează să fie anunțate într-un documentar intitulat „Columbus DNA: Adevărata origine”, difuzat sâmbătă de televiziunea națională spaniolă TVE.
Lorente, care a informat joi reporterii cu privire la cercetare, nu a dezvăluit concluziile, dar a spus că acestea au confirmat teoriile anterioare conform cărora rămășițele din Sevilla i-au aparținut lui Columb.
„A fost posibil să se verifice cu ajutorul noilor tehnologii, astfel încât teoria parțială anterioară conform căreia rămășițele din Sevilla aparțin lui Cristofor Columb a fost confirmată definitiv”, a spus el. Cercetările privind naționalitatea au fost complicate de o serie de factori, inclusiv de cantitatea mare de date. Dar „rezultatul este aproape absolut fiabil”, a spus Lorente.
Columb a murit în Valladolid, Spania, în 1506, dar a dorit să fie înmormântat pe insula Hispaniola, care astăzi este împărțită de Republica Dominicană și Haiti. Rămășițele sale au fost duse acolo în 1542, apoi mutate în Cuba în 1795 și apoi, după cum se credea de mult timp în Spania, la Sevilla în 1898. În 1877, muncitorii au găsit un sicriu de plumb îngropat în spatele altarului catedralei din Santo Domingo, capitala Republicii Dominicane, care conținea o colecție de fragmente osoase despre care țara spune că îi aparțin lui Columb. Lorente a spus că ambele afirmații ar putea fi adevărate, deoarece ambele seturi de oase erau incomplete.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank