
Oamenii de știință spun că acum pot calcula trilioanele de daune climatice cauzate de giganții combustibililor fosili
Un nou studiu estimează că cele mai mari corporații din lume au cauzat daune climatice în valoare de 28 de trilioane de dolari (25 de trilioane de euro). Studiul face parte dintr-un efort de a face mai ușor pentru oameni și guverne să tragă la răspundere financiară companiile, așa cum s-a întâmplat cu giganții din industria tutunului, transmite Euronews.
O echipă de cercetare de la Dartmouth College a ajuns la estimarea poluării cauzate de 111 companii, mai mult de jumătate din cifra totală în dolari provenind de la 10 furnizori de combustibili fosili: Saudi Aramco, Gazprom, Chevron, ExxonMobil, BP, Shell, National Iranian Oil Co., Pemex, Coal India și British Coal Corporation.
Pentru comparație, suma totală este cu puțin mai mică decât suma tuturor bunurilor și serviciilor produse în Statele Unite anul trecut.
În fruntea listei, Saudi Aramco și Gazprom au cauzat fiecare puțin peste 2 trilioane de dolari (1,8trilioane de euro) în pagube provocate de căldură de-a lungul deceniilor, a calculat echipa într-un studiu publicat în revista Nature de miercuri.
Cercetătorii au calculat că fiecare procent de gaze cu efect de seră introdus în atmosferă începând cu 1990 a cauzat daune de 502 miliarde de dolari (441 miliarde de euro) numai din cauza căldurii, ceea ce nu include costurile generate de alte fenomene meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, seceta și inundațiile.
Studiul este o încercare de a determina „legăturile cauzale care stau la baza multora dintre aceste teorii ale responsabilității”, a declarat autorul său principal, Christopher Callahan, care a realizat lucrarea la Dartmouth, dar care este în prezent cercetător în domeniul sistemelor terestre la Universitatea Stanford.
Oamenii vorbesc despre a-i face pe poluatori să plătească și, uneori, chiar îi dau în judecată sau adoptă legi menite să îi țină în frâu. Firma de cercetare Zero Carbon Analytics numără 68 de procese intentate la nivel global cu privire la daunele cauzate de schimbările climatice, dintre care mai mult de jumătate în Statele Unite.
„Toată lumea își pune aceeași întrebare: Ce putem afirma, de fapt, cu privire la cine a cauzat acest lucru?”, a declarat Justin Mankin, climatolog la Dartmouth, coautor al studiului. „Și asta se reduce la o întrebare termodinamică: putem urmări pericolele climatice și/sau daunele lor până la anumiți emitenți?”
Răspunsul este da, potrivit lui Callahan și Mankin.
Cercetătorii au început cu emisiile finale cunoscute ale produselor, cum ar fi benzina sau electricitatea produsă de centralele electrice pe bază de cărbune, produse de cele mai mari 111 companii orientate către emisii de carbon, începând cu 137 de ani în urmă. Aceasta a fost limita, deoarece aceasta este perioada cea mai îndepărtată până la care ajung datele despre emisii ale oricăreia dintre companii, iar dioxidul de carbon rămâne în aer mult mai mult decât atât.
Ei au folosit 1.000 de simulări computerizate diferite pentru a traduce aceste emisii în schimbări ale temperaturii medii globale a suprafeței Pământului, comparând-o cu o lume fără emisiile companiei respective.
Utilizând această abordare, ei au determinat că poluarea produsă de Chevron, de exemplu, a crescut temperatura Pământului cu 0,025 grade Celsius.
Cercetătorii au calculat, de asemenea, cât de mult a contribuit poluarea fiecărei companii la cele mai fierbinți cinci zile ale anului, folosind alte 80 de simulări pe calculator și aplicând apoi o formulă care leagă intensitatea căldurii extreme de schimbările în producția economică.
Acest sistem este modelat după tehnicile consacrate pe care oamenii de știință le folosesc de mai bine de un deceniu pentru a atribui evenimentele meteorologice extreme, precum valul de căldură din nord-vestul Pacificului din 2021, schimbărilor climatice.
Mankin a declarat că, în trecut, a existat un argument de genul: „Cine spune că molecula mea de CO2 este cea care contribuit la aceste daune față de oricare alta?” El a spus că studiul său „a arătat clar cum vălul negării plauzibile nu mai există din punct de vedere științific. De fapt, putem urmări daunele până la principalii emitenți.”
Shell a refuzat să comenteze. Aramco, Gazprom, Chevron, Exxon Mobil și BP nu au răspuns la solicitările de comentarii.
„Toate metodele pe care le folosesc sunt destul de robuste”, a declarat Friederike Otto, climatolog la Imperial College London, care conduce World Weather Attribution, un grup de oameni de știință care efectuează studii rapide de atribuire pentru a vedea dacă anumite fenomene meteorologice extreme sunt agravate de schimbările climatice și, dacă da, cu cât. Ea nu a luat parte la studiu.
„Din punctul meu de vedere, ar fi bine dacă această abordare ar fi preluată mai mult de diferite grupuri. Ca și în cazul atribuirii evenimentelor, cu cât mai multe grupuri fac acest lucru, cu atât știința devine mai bună și știm mai bine ce face diferența și ce nu”, a spus Otto.
Până în prezent, niciun proces privind răspunderea pentru schimbările climatice împotriva unui mare emițător de carbon nu a avut succes, dar poate că arătând „cât de copleșitor de puternice sunt dovezile științifice” se poate schimba acest lucru, a spus ea.
În trecut, daunele cauzate de companii individuale se pierdeau în zgomotul datelor, astfel încât nu puteau fi calculate, a spus Callahan.
„Am ajuns acum într-un punct al crizei climatice în care daunele totale sunt atât de imense încât contribuțiile produselor unei singure companii se pot ridica la zeci de miliarde de dolari pe an”, a declarat Chris Field, un climatolog de la Universitatea Stanford care nu a luat parte la cercetare.
Acesta este un exercițiu bun și o dovadă a conceptului, a adăugat Michael Mann, un climatolog de la Universitatea din Pennsylvania care nu a fost implicat în studiu, dar există atât de multe alte variabile climatice încât cifrele la care au ajuns Callahan și Mankin sunt probabil o subestimare uriașă a pagubelor pe care companiile le-au cauzat cu adevărat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.